Berta Sándor

Kik lesznek az internet seriffjei?

Amennyiben a világhálót egy új, ismeretlen kontinensnek fogjuk fel, akkor elmondható, hogy a terület feltérképezése épp csak most fejeződött be és most kezdődik a betelepülési időszak.

Érkeznek a nagybirtokosok, a különböző társaságok, akik mind a maguk hasznát keresik és próbálják megszerezni a teljes ellenőrzést a terület felett. Nicolas Sarkozy államfő a héten Franciaországba hívta a világ 8 vezető országának vezetőit. A G8 konferencia mellett sor került egy eG8 Fórumra is, amin az internet jövője volt a fő téma. A világháló az elmúlt két évtizedben alapjaiban változtatta meg a társadalmat, a gazdaságot és a politikát, ekkora mértékű változásokra talán az ipari forradalom óta nem volt példa. Vannak azonban, akik aggódnak és az internet szabadságát féltik, sőt az egész mostani csúcstalálkozót az 1884-1885-ös berlini Kongó Konferenciához hasonlítják, amelyen Otto von Bismarck vezetésével az akkori nagyhatalmak felosztották maguk között Afrikát.

Napjainkban az egyes kormányok, a nagy konszernek olyan szerepet játszanak, mint az egykori Vadnyugaton az olajmágnások, a vasútkirályok. Az egyetlen különbség: a mostani hatalmi harcok a színfalak mögött zajlanak. A nyilvánosság legfeljebb néhány hírből sejtheti, hogy ismét megváltoztak a viszonyok. Az eG8 Fórum fő témái az innováció, a szerzői jog, a gazdaság átalakítása és az internetsemlegesség voltak. A meghívottak között szerepeltek állam- és kormányfők, továbbá Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója; Eric Schmidt, a Google vezetője és Rupert Murdoch médiamogul. Csupán egyetlen, a legfontosabb réteg nem képviseltethette magát: a felhasználók.


Az online közösség érdekeit számos szervezet próbálja védeni, elég csak az amerikai Electronic Frontier Foundationre (EFF), a német Chaos Computer Clubra, vagy a francia Quadrature du Netre gondolni. A három szervezet vezetői közül egyedül John Perry Barlow, az EFF első embere kapott meghívót. Ő el is ment, és találkozott többek között Alec Ross-szal, Hillary Clinton tanácsadójával, valamint Tony Wang Európáért felelős Twitter-vezetővel.

Az internet a mindennapjaink részévé vált. Az innovációk és a technológiák mindenkire hatással vannak. A nagyobb fokú ellenőrzés ugyan nagyobb védelmet kínálnak a szervezett bűnözéssel szemben, de egyben a világháló szabadságát is veszélyeztetik. "A civilizált internetről van szó" - jelentette ki Nicholas Sarkozy a konferencia előtt. A kérdés csak az, hogy kik lesznek a civilizált világháló seriffjei: Mark Zuckerberg, Eric Schmidt, Tony Wang, az internetszolgáltatók, a távközlési társaságok vagy a kormányok?

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • labzo #10
  Na még egy ideig lehet nácizni a neten, utána meg mind fel lesznek jelentve kérem szépen.
  Ha nem nekem lesz igazam, akkor én kérek elnézést, de hát, szerintem, ezt a kijelentést, még összeesküvés elméletnek sem lehet nevezni, az elmúlt évek eseményeit figyelembe véve.
 • bakagaijin #9
  Ugyanmár, majd jól megcivilizál a rendőrség. Próbálj meg visszagondolni a TV-ostromra.
 • Omicron #8
 • csulok0000 #7
  majd amikor az agyon büntetett net függők elkezdik halomra őlni a politikusokat akkor majd rájönnek hogy talán még sem kellene korlátozgatni a netünket (:.
 • lamer the true #6
  Ennek semmi értelme. Ha majd az emberek szarul kezdik érezni magukat a neten, hát más szórakozás után néznek. Ezt az óriásvállalatok is tudják és amíg dől a lé nem fogják megengedni senkinek, hogy beleköpjenek a levesükbe.

  Továbbá a net a jeltovábbításról szól, a friss ötletekkel úgysem tudnak majd mit kezdeni, hiába korlátoznak pár ismert régebbi technológiát.
 • Zongorista #5
  Az EZSGÉ MODERÁTOROK ...
 • Rotyoka #4
  Chuck Norris
 • Zongorista #3
  Kik lesznek az internet seriffjei?

  Hát a hatágú serifcsillagosok kik mások ?
 • Tetsuo #2
  Obama a Nobel Bekedijaval is megerett a posztra.
 • nlght #1
  a kiadók által fizetett bábpolitikusok (pl Szarközy) és a szomorú az egészben, hogy viszonylag olcsón kapják meg...