MTI

A Facebookon nem ért véget a tunéziai forradalom

Mintegy 180 ezer tunéziai követi a közösségi portálokon a Földközi-tengeri ország politikai életének kíméletlen kritikusát, Khobza kapitányt, aki a kezében tartott baguette-el utánozza a hatalomra tüzelő forradalmárok pózát: arcát maszk mögé rejti, szájából cigaretta lóg, megjegyzései - mint a párizsi Le Point írja - kihívó módon ostorozzák az új tunéziai hatalom visszásságait.

A figura megteremtői hetente négy epizódot tesznek fel a világhálóra kalandjaiból. Khobza kapitány öt fiatal, a kommunikáció világában dolgozó, de kilétét mindmáig elrejtő fiatal alkotó közös kreációja. Február 14-én került először az internetre, azon a napon, amelyen Ben Ali elnök a tunéziai lázadás nyomán elmenekült az országból. Az alkotók egyike elmondta a francia lapnak, hogy a figura ötletét egy fotó adta, amely a számos áldozatot követelő felkelés véres napjaiban készült. Egy férfi látható rajta, aki "géppisztolyként" egy baguette-et, francia pálcakenyeret szegez a Habib Burgiba sugárúton a tömeg ellen mozgósított rendőrökre. A khobza szó arabul kenyeret jelent. A fotón látható férfi jelképes abban az értelemben is, hogy 1984-ben Tunéziában kenyérlázadások törtek ki, amikor Burgiba akkori elnök felemelte az alapvető élelmiszerek árát.

"A baguette-es férfi annak a tunéziainak a megtestesítője, aki nem fél. Ennek a fotónak mintájára teremtettük meg virtuális figuránkat a Facebookon, az ő fegyvere a humor" - magyarázta az alkotók egyike a párizsi hetilapnak. Ketten nyilatkoztak, az egyik Boulanger 1, a másik Boulanger 2 néven mutatkozott be (a szó jelentése: pék).


Az epizódok az amerikai rajzfilmsorozatok stílusában utalnak a tunéziai eseményekre, tükrözve azt is, hogy az arab tavasz első lázadói elégedetlenek a változások ütemével. A Le Point felidézi a legutóbbi epizódot, amelyben Khobza kapitányt egy tévéműsorba hívják meg, ahol mind ő, mind a riporter, de még a mikrofonok is kivétel nélkül a csatorna tulajdonosának dicséretét zengik. A tunéziai nézők persze tudják, hogy a Hannibal TV-ről van szó: ezt a magáncsatornát még Ben Ali bukása előtt indította Larbi Naszra magánvállalkozó. Az interneten sokan gúnyolják az adót, amelynek újságírói egymással versengenek a tulajdonos méltatásában.

Boulanger 1 óvatosan beszél Khobza kapitány hatásáról. "Megpróbálunk elérni valamit, spontán módon reagálunk a dolgokra, de a média átalakulásához évekre lesz szükség, mivel messze elmaradnak a tunéziai társadalom változása mögött" - fejti ki. A politikai pártok jobbára belenyugodtak a Facebook-figura csípős megjegyzéseibe, csak egy iszlamista párt részéről érkeztek kritikák, mert kifigurázták a párt elnökét - erre azonban Khobza-kapitány rajongói megadták a választ.

A Facebook-figura hamarosan megjelenhet a tunéziai képernyőkön is. Még nem született megállapodás, de már több tunéziai és arab tévé tett ajánlatot az epizódok sugárzására. Az augusztusi ramadán böjti hónap idején, amikor a tunéziaiak sokat tévéznek, várhatólag tizenöt epizódot mutat be az egyik adó. Egyelőre a vételárról folyik a tárgyalás, de a két Pék elmondta: csak a kész epizódokat hajlandók átadni, magának a figurának a szerzői jogait nem. "Khobza kapitány minden tunéziai közös tulajdona" - hangoztatják. A következő epizódban a baguette-es hős Ben Ali és az igazságszolgáltatás viszonyát fogja elemezni. Egyelőre még csak a Facebookon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nlght #2
    Te aztán rohadtul ismered a helyi viszonyokat, mi? Nem hiszem, hogy minden emberkének lenne számítógépe otthon, sokkal rosszabb a helyzet, mint pl. nálunk. Ráadásul 5 hónapja indult csak, szóval nem értelek...
  • kisemlős #1
    Mi 180.000 ezer ember?! Semmi...