Berta Sándor

Egyre fontosabbak az online koncertinformációk

A zenészek kezdik felismerni, hogy a csökkenő CD-eladásokat hatékonyan ellensúlyozhatják a koncertekből származó bevételek. Folyamatosan nő a koncertinformációkat kínáló szolgáltatások száma.

A brit Songkick mellett többek között a Bandsintown és a Jambase nyújt az élő koncertekkel kapcsolatos információkat. Ezek az oldalak arra is lehetőséget kínálnak, hogy bárki személyre szabott üzeneteket küldjön ismerőseinek az egyes rendezvényekkel kapcsolatban. Mindenképpen örömteli, hogy egyes szolgáltatások, például a Jambase a magyarországi fellépéseket is nyilvántartják.

"Szeretjük az élő zenét, de mindig elmulasztottuk valamiért a kedvenc zenészeink koncertjeit" - jelentette ki Ian Hogarth, a Songkick társalapítója. A korábban Londonban stratégiai tanácsadóként dolgozó férfi bevallása szerint azért, hogy ez soha többé ne fordulhasson elő, a barátaival együtt 2007-ben létrehozta a portált, amely e-mailben tájékoztatja a tagokat kedvenc együtteseik fellépéseiről, egyúttal lehetővé teszi a koncertjegyek megvásárlását is. "Egy jó koncert megváltoztathatja az életedet" - vallja Hogarth, aki minden erejével a szolgáltatást fejleszti.

A Songkick napjainkra az egyik legismertebb ilyen jellegű oldal lett, adatbázisában jelenleg 100 000 fellépéssel kapcsolatos információcsomag található meg. Ezek az adatok különböző forrásokból (rendezvényszervezőktől, jegyirodáktól stb.) származnak, de az is előfordul, hogy maguk az előadók jelzik a legújabb időpontokat és a rendezvényekkel kapcsolatos részleteket a Songkick munkatársainak. A felhasználóknak gyakorlatilag csak annyi a dolguk, hogy a honlapon beírják az őket érdeklő művész nevét. Akár több zenész nevét tartalmazó listák is importálhatók, akár a last.fm, a Pandora vagy az iTunes rendszeréből is. Ezután a Songkick szoftvere megjegyzi a bevitt információkat és minden új koncertről automatikusan tájékoztatja a rajongót.

Rendkívül népszerű az a funkció, amely személyre szabott koncertajánlások és üzenetek elküldését teszi lehetővé az ismerősök számára. Egyre többen érdeklődnek a több évtizeddel ezelőtti koncertek iránt is. Az archívum még az 1950-es évekbeli rendezvényekkel kapcsolatban is tartalmaz információkat, kulisszatitkokat. Az adatbázisban egyaránt található korabeli fotók, plakátok, videók és felhasználói visszajelzések. "Egyszerűen jó látni, hogy több ezren megjelentetik nálunk a korábbi rendezvényekhez kötődő beszkennelt koncertjegyeiket és a feljegyzéseiket. A felhasználók által generált tartalmak fontos részét képezik az ajánlatunknak" - hangsúlyozta Ian Hogarth.

A londoni vállalkozásnak jelenleg 20 munkatársa van, bevételeinek nagy része a koncertjegyek értékesítéséből származnak. A tervek szerint a jövőben lesznek az oldalon élő koncertrészletek is, ehhez azonban először meg kell szerezni a szükséges licenceket, ami közel sem egyszerű feladat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Titi28 #2
    Igen, minden hétre akad 1, sőt néha 2 fesztivál is :) Én idén Karasnára megyek, mert ez van a legközelebb hozzám helyileg és sok jót hallottam róla. Ha érdekel itt találsz infót róla: karasnafesztival.hu
  • megaszala #1
    nem tűnik rossz ötletnek, én is inkább koncertekre költök mint cd-kre. valahogy a koncertélményt nehezebb letölteni.
    nyáron a legjobb, fesztivál, fesztivál hátán, már csak azt kéne eldönteni melyikre megyek.