Berta Sándor

Részgyőzelmet aratott a HTC felett az Apple

Az Egyesült Államok Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságának (ITC) másodfokon eljáró bírósága az amerikai konszernnek adott igazat a HTC elleni eljárásban. Az ítélet döntően befolyásolhatja az Androidot futtató készülékek és az egész okostelefon-, illetve tábla PC-piac jövőjét.

Az ITC másodfokon eljáró bírósága egyértelműen kimondta, hogy a tajvani gyártó megsértette az Apple két szabadalmát. Az All Things Digital információi szerint a szabadalmak az 5,946,647-es és a 6,343,263-as számot viselik. A döntés akár azt is eredményezheti, hogy az összes Androidot futtató HTC-készüléket kitiltják az amerikai piacról. Ahhoz azonban, hogy ez egyáltalán felmerülhessen, még egy hattagú testületnek is jóvá kell hagynia a határozatot.

A HTC máris bejelentette, hogy minden erejével harcolni fog az ítélet ellen. "Felkészültünk arra, hogy minden eszközzel védekezzünk. Biztosak vagyunk abban, hogy az Apple által felhozott témákra alternatív megoldásokat tudunk kínálni" - mondta Grace Lei, a tajvani cég jogásza.

Mivel hasonló szabadalomsértési ügyet indított az Apple a Samsung és a Motorola ellen is, továbbá a vitatott szabadalmak az Android operációs rendszer fő részeit jelentik, így Florian Müller szabadalmi szakértő szerint az ügy döntően befolyásolhatja az okostelefon-piac fejlődését. Az Apple ugyanis elvileg azt is kérheti, hogy a hatóságok tiltsák be az összes Android készülék amerikai importját. Az ITC-nek egy ilyen döntés meghozatalához minden joga megvan, mindez azonban beláthatatlan következményekkel járna és kihatna a globális okostelefon-, illetve tábla PC-piacra is.

A Google adatai alapján naponta (!) több mint 500 000 Android operációs rendszerrel ellátott okostelefont aktiválnak a felhasználók és jelenleg több mint 130 millió ilyen készüléket használnak világszerte. A döntés nem csak azt jelentené, hogy a HTC, a Samsung, a Motorola és a Google is komoly forgalomcsökkenéssel számolhatna, hanem az elhúzódó szabadalomviták és a bizonytalan helyzet azt is eredményezhetné, hogy a gyártók inkább más szoftverplatformok, például a Microsoft Windows Phone 7 felé fordulnak.

Az Apple azért fordult az ITC-hez, mert egyrészt bizonyos szempontból nagyobb jogkörrel rendelkezik (importtilalom), másrészt jóval gyorsabban dönt az ilyen kérdésekben, mint egy polgári bíróság. Az USA-ban az Android piaci részesedése jelenleg 38,1 százalék, míg az Apple iOS-é 26,6 százalék. Az Apple márciusban tett feljelentést az ITC-nél a HTC ellen, mert álláspontja szerint a HTC 20 Apple-szabadalmat használt fel okostelefonja megépítésénél. Az amerikai konszern ezután április közepén ötletlopással vádolta meg és beperelte a Samsungot. A HTC már néhány nappal ezelőtt visszautasította az Apple vádjait.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • llaszlo #18
  Ahogy coolboy írta valahogy elmaradtak az applefanok.
  Én baromi szánalmasnak tartom amit ezekkel a szabadalmakkal meg oda-vissza perekkel művelnek. Már totál átláthatalan ez az egész. Szerintem már ők sem igazán látják át ezeket csak ha valaki talál valami kapaszkodót akkor egyből perli a másikat. Ha meg az apple perel vagy őket perlik akkor meg kiemelt hír lesz belőle mivel jelenleg ők az iránymutatók. De ez változhat, bár ahhoz fel kell kötni a gatyát a többi gyártónak is.
 • BenceYCE #17
  A távolkeleten a lemásolás egyértelműen az elismerést jelenti.
 • vato loco #16
  Mert visszajön helyette aMS meg a RIM, akiket az Android kiszorított.
 • vato loco #15
  A Samu helyében meg "véletlenül" nem jutna SAMOLED kijelző az ájfónokba...
 • vato loco #14
  Igazából jöhetne már a Xerox és beperelhetné az Applet hogy az egész mek OS-t tőle lopta, fizessen már 30 évi kamatokkal együtt úgy 1000000000000000000000000000000 dollárt.

  Meg a Googlet se látom sehol, nem neki kéne az 1. sorban harcolni ha az Androidról van szó?
 • asgh #13
  Már az első PCk megjelenésekor voltak hasonló szabadalmi perek. Akkor az IBM perelt mindenkit, mert az egyedi BIOS-al tudta garantálni, hogy csak az ő gépei legyenek 100%-osan IBM kompatibilisek, aki tehát IBM kompatibilis gépet gyártott, az garantáltan szerzői jogsértést követett el. Mivel a BIOS szofver, amit a szerzői jog véd, egyértelműen meg lehetett határozni a jog tulajdonosát, mert jóval specifikusabb dologról van szó, mint mondjuk az olyan szabadalmak esetében, mint a duplakattintás. Akkoriban tehát az IBM sokkal jobb helyzetben volt, hogy ellehetetlenítse a konkurenciáját, mint manapság akármelyik IT cég.
  Ennek ellenére az IBM kezéből is kicsúszott a gyeplő, mert a konkurensek (konkrétan a Compaq) megtalálták a megoldást: valaki megvizsgálta a BIOS kódját, írt egy specifikációt, hogy az alternatív BIOS minek kell, hogy megfeleljen, majd valaki más fogta a specifikációt, és megrendelte az alternatív BIOS-t egy olyan embertől, aki garantáltan nem látott még eredeti IBM BIOS-t. Így az új BIOS kompatibilis volt, ugyanakkor egy másik emberé volt a szerzői jog, akit nem lehetett lopással vádolni, hiszen sohasem látta az eredeti kódot.
  A lényeg: ezeket a szerzői jogi perek sohasem a konkurencia kizárásáról szólnak (mindenki pontosan tudja, hogy az úgyis lehetetlen), viszont mégis mindenki végigjátssza, mert amíg az ügyvédi költségeket fedezi a nyertes perből várható extra lóvé (a vége úgyis mindig peren kívüli egyezség lesz), addig megéri csinálni.
 • kvp #12
  Ezek az apple szabadalmak kivetel nelkul a xerox parc otleteire epulnek, amiket a xerox anno nem vedetett le. Viszont amikor az apple felvette az onnan kirakott dolgozokat, akkor az osszes otletuket levedetette. Viszonylag egyszeruen bizonyithato, hogy az apple szabadalom elott is letezett mar mukodo megvalositasa ezen szabadalmaknak. Onnantol meg az apple szabadalom semmis, mert kb. a kereket szabadalmaztattak. (ez utobbi ausztraliaban valakinek sikerult is, amig ra nem jottek a hivatal mellefogasara)
 • Justil #11
  Nem mondtam, h össze kéne veszniük velük. Csak mondom, hogy az iPhone-t rengetegen másolják, és most ne menjünk abba bele, h az iPhone is esetleg vminek a másolata. Nem érdekel igazából.

  Ha valaki megkérdi, simán rávágom, hogy a telóm, az SGS egy iPhone klón, azonban ez nem zavar, mert szerintem messze jobb annál :) Hótleszarom, hogy ki mit másol, a lényeg h amiért a végén fizetek, az nekem jó legyen.
 • FoodLFG #10
  Majd a google jól megfingatja az epült!
  Don't be evil
 • Inquisitor #9
  Ha össze veszik a kínai gyártókkal, akkor ki fogja legyártani az iPhone-t? És te összevesznél a helyükben, ha egy potenciális 1.6 milliárd lakosú piacot is bebukhatnál vele? :D
  Ha jól emlékszem Playstation ügyben a Sony hasonló megfontolásból nem piszkálta a kínaiakat.