Berta Sándor

Megvásárolhatja a Nortel szabadalmait a Google

Sajtóértesülés szerint a webes konszern felvásárolhatja a Nortel cég óriási szabadalomcsomagját, mivel az amerikai igazságügyi minisztérium nem találta a lépést versenyellenesnek.

A The Wall Street Journal bennfentesekre hivatkozva arról írt, hogy zöld utat kaphat a Google szabadalomvásárlása, miután az előzetes versenyügyi vizsgálatok azt állapították meg, hogy a tranzakció nem károsítaná a piaci versenyt. A Nortel szabadalomcsomagjában körülbelül 6000 szabadalom és szabadalombejegyzési indítvány található. Ezek többsége a mobil technológiákkal, ezen belül is elsősorban a WLAN-nal kapcsolatos, de vannak köztük az online keresést és az internetes hálózatokat érintő szabadalmak. A Google április elején 900 millió dollárt kínált a csomagért. A lépéssel az internetes vállalat kivédhetné az Android elleni szabadalmi perek egy részét. A csomagot várhatóan június 20-án árverezik el.

A Google konkurensei azonban nem akarják ölbe tett kézzel nézni, hogy a társaság minden értékes szabadalmat felvásárol. Az Apple és a Research in Motion már szintén ajánlattal kereste meg az amerikai igazságügyi minisztériumot. Az RPX Corp. nevű szabadalmi szolgáltató pedig egy konzorciumban gyűjtötte össze a csomag iránt érdeklődő piaci szereplőket.


Jó példa a cég tudására ez a 2007-ben, 550 dollárért megjelent VoIP és VNC képes, érintőképernyős, beépített böngészős csoda, melybe USB billentyűzetet és egeret is dughatunk

A webes cég ellen ráadásul egy IT-front bontakozik ki, amely igyekszik megakadályozni, hogy a felvásárlás megtörténhessen. A kezdeményezés mögött felsorakozott a Microsoft, a Nokia, a Hewlett-Packard, továbbá az AT&T és a Verizon. A Microsoft azt hangsúlyozta, hogy a Google vagy egy másik licitáló vállalat vezetőinek be kell tartania azokat a kötelezettségeket és előírásokat, amik korábban a Nortelre vonatkoztak és amiket a Standards Setting Organization és más intézetek határoztak meg. Ezek kimondják, hogy a szabadalmakat tisztességes és ésszerű módon kell eladásra kínálni, ugyanakkor az eladási feltételek nem lehetnek diszkriminatívak.

Mivel a Nokia és az Apple megegyezett a szabadalomvitája lezárásáról, így az idő jelenleg a Google-t sürgeti. A két vállalat ugyanis - a Microsoft támogatásával - most könnyen a webes konszern ellen fordulhat. A Nortel elfogadta a Google ajánlatát, így a konkurensek vagy többet kínálnak a szabadalmakért, vagy lemondanak a csomag megszerzéséről.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Madve #13
    Akkor nem Google telefon, ha brandeli?
  • Yv@n #12
    Tehát brandeli, nem gyártja.
  • Madve #11
    Akkor is Google néven fut. Úgy mint a Vodafone, és a trémobil saját márkás telefonjai is.
  • sanyicks #10
    HTC.
  • hdo #9
    Ez most milyen nyelven volt?
  • Madve #8
    Nexus?
  • Sir Ny #7
    A google gyárt telókat :P

    De te melyik telóban szoktál alma procit látni, vagy LG retinamkijelzőt? A retinakijelző magában megér vagy 400 000 magyar forintot, olyan fantaszticsodálatos. Az alma processzor pedig nem olyan ám, mint a többi arm, hanem 9* erősebb. Én tudom, láttam a diagramokat.
  • sanyicks #6
    Egyrészt a gugli nem gyárt telókat, másrészt minden teló ugyan azokból az alkatrészekből épül fel ha nem tűnt volna fel (max a sznobvakító/parasztvakító marhaságokban van különbség, de az is csak árkategóriától függ).
  • Sir Ny #5
    Mind a NOKIA, mind az Alma telók minősége nagyságrendileg nagyobb, mint a google telóké. De mostanában úgy az egész IT ág minősége elég meggyőző. A windows jó, a böngészők jók, a konzolok jók, a procik, VGA-k jók, ennél _sokkal_ rosszabb is lehetne.
  • Madve #4
    Most neked mi bajod a minőséggel?