Berta Sándor

Az Apple beperelte a Samsungot

Az Apple illetékeseinek feltűnt a Samsung utóbbi időben tapasztalható látványos előretörése, ezért aktívan próbálnak tenni ellene. Az amerikai vállalat beperelte dél-koreai riválisát, és ötletlopással vádolja azt.

Az amerikai cég azt állítja, hogy a Samsung androidos okostelefonjai és tábla PC-i egy az egyben az iPhone és az iPad ügyes másolatai. A társaság már be is nyújtotta a beadványát egy kaliforniai bírósághoz. A keresetben azt követeli, hogy a Samsung azonnali hatállyal állítsa le az ötletlopásait és fizessen egy közelebbről meg nem nevezett összegű kártérítést. Az Apple szerint egyértelműen megfigyelhető, hogy a Samsung Androidot futtató okostelefonjai és tábla PC-i rendkívüli módon hasonlítanak saját termékeire, elsősorban az iPhone és az iPad modellekre.


"A Samsung szolgai módon lemásolta az Apple-termékek dizájnját, kezelését és technológiáját" - idézett a benyújtott beadványból a Bloomberg gazdasági hírügynökség. A vádakat az Apple képekkel is alátámasztotta: a társaság egy iPhone 4 és egy Samsung Galaxy S készüléket hasonlított össze. Külön felhívta a figyelmet a készülékházak, valamint az egyes alkalmazások szimbólumainak hasonlóságára.

Az ázsiai konszern máris jelezte, hogy szintén a bírósághoz fordul és megvédi magát a vádakkal szemben. "A Samsung a jogi lépésekre megfelelő intézkedésekkel fog reagálni, hogy megvédje saját szellemi tulajdonát. A vállalat sikerének kulcsát a technológiák fejlesztése és a szellemi tulajdoni portfólió erősítése jelenti. Az Apple megsértette a kommunikációs szabványokkal kapcsolatos szabadalmainkat, ezért ellenkeresetet terjesztünk be" - jelentette ki a Samsung szóvivője.


Az Apple korábban szabadalmi vitába keveredett a HTC-vel és a Nokiával is, igaz ebben a két ügyben egyáltalán nem úgy tűnik, hogy nyerni fog. Az amerikai Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság (ITC) ugyanis úgy ítélte meg, hogy az Apple szabadalmait a két piaci szereplő egyáltalán nem sértette meg. Az ITC bírája augusztusban hirdeti ki az ítéletet, majd a döntésről egy hattagú bizottság tárgyal, ez hozza meg a végső döntést. Az ITC-nek számos joga van, többek között megtilthatja a szabadalmakat sértő eszközök Egyesült Államokba történtő importálását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • levente68 #131
  Hát, azért van egy kis zavar cikken belül, evvel a "gyatra" angoltudásommal megállapíthatom. De legjobb esetben is pongyola a fogalmazás, nem egyetlen Wiki cikkre jellemzően.

  Elhiszem, hogy SGS-t tesztelsz, nem látok benne különlegességet.
  Azt viszont tudom, hogy valószínűleg közel annyira nem tesztelted még, mint én.
  Azt is tudom, hogy iPhone is hajlamos lefagyni, még tesztelés és terhelés nélkül is, mert a saját szememmel láttam, remélem, hihető.
  Azon felül, a gyatra angolommal, ami azért az átlagot üti, olvasgatok én mást is, pl. olyat, ahol az iPhone4 esetén meg kellett várni, hogy lemerüljön, hiszen az akksit nem tudta kivenni a gazdája.
  Ha tutira mondod, hogy újra kellett telepíteni, akkor se vagyok benne tuti, hogy kellett, nekem is fagyott le annyira rosszul megírt progitól, hogy úgy tűnt, annyi neki, mégis felállt végül!


  Ez az anyaghasználat az egyik legnagyobb vesszőparipája az ellenzőknek, nekem meg a legnagyobb hányingerem, de próbálok kulturált maradni és megkérdem:
  1.: Elhiszed-e, hogy az enyém nem recseg?
  2.: Magyarázd már el nekem, ha recseg, mondjuk úgy, mint egy kitűnő és a maga idején egyeduralkodó egyéb telefon, akkor mégis, mi van? Mert, hogy annál jobban recsegne, azt nehezen képzelem el.
  3.: Ha még annál jobban is recseg, azt nem tudja feledtetni azon dolgok sora, amiben több és jobb az SGS?
  Párat sorolok:
  - DLNA (Innovatív dolog? Igen. Használható és jó dolog? Igen. Az iPhone-ban kellett volna hamarabb lenni? Hát, a reinvencióba beleférne, szerintem…),
  - teljes BT, (ezen is kár vitázni, ha van, tudom használni, ha nincs, akkor nem, egyszerű képlet),
  - használhatóság gyári állapotban (ne kelljen szegény naruto-nak JB-vel kezdeni… ;o) ),
  - Super Amoled (két lépéssel modernebb és elegendő a felbontása szabad szemmel!),
  - az emészthetőbb ár,
  - a nem csepegtetett tudás (ugye, de hát majd jövőre adjuk, amit más évek óta…),
  - a user-nek megengedett teljes multitask (ki hogy ront miatta, az legyen az ő joga),
  - multimédiás készülékből kihagyva a rádió (megint legyen joga a user-nek nem használni, nincs korlátlan csomag mindenkinek, ráadásul, egyik iPhone-ban se volt),
  - az SD hiánya (akkor is, ha nem kell valakinek),
  - a kijelző/teljes méret aránya,
  - kisebb tömeg (nehogy azt mondd, attól minőségi, könyörgöm!),

  Hirtelen ennyi.

  Amit újra el kell, hogy mondjak, mert félreérthető lehet, hogy ennyi bajom van az iPhone-nal.
  Elbaltázott kütyümániás vagyok, imádom az új, nagyszerű és innovatív dolgokat és nem tagadom, első osztályú ebben az iPhone is, már az első is. DE! Ha engem, illetve az én lelkendezésemet lelohasztja valami egy új készülék kapcsán, annak nagy dolognak, nagy hiányosságnak kell lennie, márpedig az összes iCucc bővelkedik ebben. Vettem én már drága cuccot úgy, hogy letojtam az észérveket, de akkor azt be is vallottam. Egyszerűen az összes dolgot figyelembe véve az iPhone4 lett volna az, ahol talán átbillenek, de megelőzte az SGS, aztán bizonyított is, így az marad, pedig 50 pénz alatt tudtam volna szerezni minden további fizetnivaló nélkül, de nem erőltettem, mert minek, nem kívántam olyat, ami kevesebbet tud.

  Fontos, vannak apró bajai az SGS-nek is, valamint egy csomó dologban egyenrangú az iPhone4-gyel, de urambocsá én az összképet nézem, így pár valóban hozzáértővel összhangban véleményem szerint az SGS jobb.

  Vissza a hátlapra, egyetértesz-e velem abban, hogy semmi funkciója az akku bent tartásán és némi porvédelmen túl? Akkor meg minek azon rugózni, hisz ennek tökéletesen megfelel, olyan dolog ez, hogy miért van műanyag sárvédője egy autónak, miért ne lenne, az csak a ruhája, nem ott a gyűrődő zóna!
  Ha leveszed a hátlapot, védtelen a telefon? Nem. Akkor?
  Az meg egy másik kérdés, recsegne-e az iPhone, ha lenne kivehető akksija a klasszikus értelemben, tehát user által levehető hátlappal…
 • Papichulo #130
  "Ha figyelmesen végigolvassuk, ellentmondás van magában a cikkben ezen két idézetben."

  A rossz hir, hogy nincs ellentmondas. Kicsit vicces, hogy te kritizaltad az en angoltudasomat, holott a tieddel van a problema.

  Eleve csak feltetelezesek (is thought to) vannak az Intrinsity reszvetelet illetoen, de meg ha ez be is bizonyosodik, akkor is az A4-et az Apple tervezte, de egy modositott Cortex-A8 magot hasznalva.

  Akar hiszed, akar nem, jelenleg peldaul pont egy Galaxy S keszuleket hasznalok, egy fejlesztes miatt. Tapasztalatbol mondom, hogy nincs azon a szinvonalon, mint az iPhone. Sokkal jobb mint vartam es nagyon jol hasznalhato termek, de az iPhone 4 az jobb. Amivel nagy bajom van az az anyaghasznalat, recseg-ropog a muanyag es a mult heten meg ugy lefagyott az egesz rendszer, hogy nem lehetett ujrainditani. Teljesen ujra kellett raknom az OS-t. Az uveggel egyebkent otletem sincs, hogy mi baja lehet embereknek, az szerintem tokeletesen adekvalt.

  Mindettol fuggetlenul, szeretem az SGS-t es bizonyos dolgokban jobb is, mint barmelyik iPhone. Ebben nincs vita. Szerintem mindketto minden igenyt tokeletesen kielegito termek, a valasztas a ketto kozul inkabb az egyeni preferencia kerdese.

  A temahoz visszaterve, szerintem azert az Apple az innovativabb ceg, mint a Samsung. Szerintem... de nem akarok errenezve listakat gyartani. :) Nem akarom eromon felul vedeni vagy tamadni egyik vallalatot sem. Mindenki hasznaljon azt, ami neki jobban bejon. Velemenyem szerint a piacnak es a fejlodesnek semmi sem tesz annyira jot, mint a konkurencia, szoval en udvozlok minden termeket ami az en eletemet kenyelmesebbe teszi. Legyen az Apple, Samsung vagy Elektronika...
 • levente68 #129
  A két részlet a Wiki cikkjéből:

  "The Apple A4 is a package on package (PoP) system-on-a-chip (SoC) designed by Apple and manufactured by Samsung."

  "The Cortex-A8 core used in the A4 is thought to use performance enhancements developed by chip designer Intrinsity (which was subsequently acquired by Apple)[10] in collaboration with Samsung."

  Ha figyelmesen végigolvassuk, ellentmondás van magában a cikkben ezen két idézetben.

  Egy biztos, hogy amire én felkaptam a fejem, az az volt, hogy valaki szerint az A4 fejlesztésében a Samsung nem vett részt, holott szerintem igen.
  Ami nem tetszett, hogy a Samsung-ot kissé lekezelve, sima betanított munkát végző beszállítóként képzeli el.
  Ha az ellentmondás fennáll, akkor nem tudjuk, hogy igaz-e a második idézet, mely szerint a Cortex-A8, mint mag teljesítménynövelő tervezését az Intrinsity végezte a Samsung közreműködésével.

  Ha ez igaz, akkor pedig igenis részt vett az A4 fejlesztésében a Samsung és nem csak egy csicska gyártó, én ezen vitáztam.

  Az igaz, hogy narufas-szal évek óta tartó vitáim során felbőszülve kissé ellenséges hangot ütöttem meg és kezdem egy kalap alá venni az Applefan-okat, sajnálom.

  Ha ezt a cikket elolvassuk, árnyalódik a helyzet:

  http://online.wsj.com/article/SB10001424052702303912104575164112770784290.html?mod=rss_Today's_Most_Popular

  Itt azt írják, hogy a korábbi Apple iPhone and iPod Touch készülékekben ARM alapú Samu procik voltak és az A4 már Apple tervezés.

  "Apple had used Samsung microprocessors—based on a design popularized by ARM Holdings PLC—to provide the primary calculating engines in the iPhone and iPod Touch. For the iPad, Apple for the first time designed its own ARM-based chip, dubbed the A4."

  Read more: http://online.wsj.com/article/SB10001424052702303912104575164112770784290.html#ixzz1KXu9Jdei

  Na, ha valaki akarja, boncolgassa a témát tovább, de egy dologban szeretnék megegyezést. A Samsung nem valami dzsunka cég és az SGS-sel csúnyán bizonyította is ezt.
  Ez azoknak szól, akik folyamatosan fikázzák azt minőségileg kifogásokat emelve eléggé nyakatekert és bárgyú, sőt időnként elfogult módon.
  Ezek sose vették figyelembe, hogy azonos, vagy majdnem azonos hardware elemek vannak benne.
  Sokan fikázták az üvegét, mondva, hogy az iPhone4 üvege jobb, közben ugyanaz...
 • Papichulo #128
  "A Samsung részt vett az A4 kifejlesztésében és kész.
  ...
  Ezt te cáfolnád, de nincs mivel."

  En ezt soha nem is probaltam cafolni! Ha szerinted igen, akkor idezd legyszives a vonatkozo kijelentesemet!
  Az, hogy te osszemostad az en es egy masik szemely hozzaszolasait, csak az ignoranciadat es a vitakulturadat minositi. Errol en nem tehetek.

  En ezzel a kijelenteseddel vitatkoztam:
  "Magyarul, a Wiki szerint a Cortex-A8 mag az alap, az A4-et pedig ketten fejlesztették belőle, megtalálod, kik? No, Apple nem "

  Holott igen. Az Apple fejlesztette az A4-et. Mint mar azt irtam korabban: "Az ARM altal tervezett magot (Cortex-A8) fejlesztette tovabb az Intrinsity, a Samsung segitsegevel. Ezekutan az Apple ezen mag kore epitett egy teljes SoC-t. Tehat a teljes A4 chip egy reszenek a modifikaciojaban vett reszt a Samsung."

  Szoval ezt akar en is irhattam volna rolad:
  "ne hordj össze hülyeségeket évek óta, ne ferdítsd el a dolgokat, arra válaszolj, amit kérdeznek és legfőképp, hogy NE HAZUDOZZ" :)
 • levente68 #127
  Hát, ha az trollkodás, hogy rádszólok, ne hordj össze hülyeségeket évek óta, ne ferdítsd el a dolgokat, arra válaszolj, amit kérdeznek és legfőképp, hogy NE HAZUDOZZ, mert évek óta ütöd a saját szavaidat, akkor troll vagyok.
  De nem egy pitiáner HAZUDOZÓ, mint te.
 • levente68 #126
  Milyen érvekből?
  A Samsung részt vett az A4 kifejlesztésében és kész.
  A5 fejlesztésében nem.
  Ezt te cáfolnád, de nincs mivel.
  Nem fogytam ki, ahogy te sem a hülyeség kántálásából.
 • narumon #125
  Én szóltam előre hogy milyen gyerek. Nézd meg mit trollkodott az iphone5 forumban. Yikes!
 • Papichulo #124
  Persze, igy is kell. Amikor kifogysz az ervekbol, a tevedeseid elismerese helyett, jon az ad hominem! Gratulalok!
 • levente68 #123
  Ó, összekevertelek benneteket, lol, de nem csoda, háhá.
  De asszem, és nem fordítok erre már energiát, hogy visszanézzem, te is beleszóltál, de már leszarom, nem érdekeltek, imádjátok, amit kell és szopkodjátok SJ-t, csá.

  Nem, nem tévedtem, tehát nem kell azt beismernem.

  Ha meg Google is gyűjt, akkor ők is rohadjanak meg, nem védem őket.
  Nálam, aki szemét, az akkor is szemét, ha addig szimpatikus volt, én nem vagyok szektatag...
 • Papichulo #122
  *ragadjal