Berta Sándor

A csődbírók engedélyezték a Nortel-szabadalmak felvásárlását

Kanadai és amerikai ítéleteknek köszönhetően hivatalossá vált, hogy a hat cégből álló konzorcium nyerte a csődbe ment távközlési társaság szabadalomcsomagjáért folytatott versenyfutást.

Július elején derült ki, hogy a Sony, az Ericsson, a Research in Motion, az EMC, az Apple és a Microsoft által alkotott konzorcium vásárolhatja meg a Nortel 6000 szabadalmát és szabadalombejegyzési kérelmét tartalmazó csomagot. A konzorcium tagjai összesen 4,5 milliárd dollárt ajánlottak fel a csomagért és ezzel az ajánlattal a korábban 900 millió dolláros ajánlatot benyújtó Google sem tudott versenyezni. A webes társaság utolsó reményét a csődbírók döntése jelentette, azonban most a Bloomberg gazdasági hírügynökség és a The Washington Post tudósításai szerint mind a kanadai, mind az amerikai illetékesek jóváhagyták a felvásárlást.

A Google mellett a többi nagy vesztes a szintén licitáló Nokia, a Hewlett-Packard, az Intel, az AT&T és a Verizon. A Nortel szabadalomcsomagjában található szabadalmak és szabadalmi beadványok többsége mobil technológiákkal, ezen belül is elsősorban a WLAN-nal és az LTE-vel kapcsolatos, de vannak köztük az adatátvitelt, a beszédtovábbítást, az internetet, az optikai kábeleket, az internetszolgáltatókat, a mobil videotovábbítást, az online keresést, a közösségi portálokat és az internetes hálózatokat érintő szabadalmak is. Ezek érintik a Blackberry OS, az iOS és az Android platformokat. A döntésnek köszönhetően a szabadalmak átadása az idei esztendő harmadik negyedévére zárulhat le.

A csődbírók ítéletéről közleményében a Nortel is beszámolt. Ugyanakkor nem biztos, hogy az ügy itt lezárul, mivel a The Washington Post arra hívta fel a figyelmet, hogy az Egyesült Államokban versenyjogi aggályok merültek fel az üzlettel kapcsolatban. Az American Antitrust Institute nevű nonprofit szervezet ugyanis az amerikai igazságügyi minisztériumhoz eljuttatott beadványában arra figyelmeztetett: a szabadalmak eladásának akár nagyon komoly negatív következményei is lehetnek, a tranzakció elsősorban a mobilpiaci helyzetet befolyásolhatja és veszélyeztetheti a nyílt forráskódú megoldások versenyképességét. A szervezet éppen ezért ügyészségi vizsgálat elindítását szorgalmazza az ügyben és attól tart, hogy már most egy olyan "tisztességtelen koalíció" jöhetett létre, amelynek célja az Android terjedésének megállítása, vagy legalábbis lelassítása.

A legnagyobb problémát egy szabadalomháború kitörése jelentheti. Az egyes gyártók beperelhetik egymást a szabadalmaik vélt vagy valós megsértése miatt, mindez lelassíthatja a fejlesztéseket és visszavetheti a piacot. Az Apple és a Nokia éppen ezért még a Nortel szabadalomcsomag felvásárlása előtt lezárta a szabadalomvitáját. Elemzők már akkor azt állították, hogy az új helyzet az Androidra üthet vissza.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • harmi2009 #1
    Nem is érhet 900 milliónál többet. Egyébként az összes technológiai szabadalmat ami 5 évnél régebbi meg kellene szüntetni. Úgy is elavultak.