Berta Sándor

Gondba kerülhet az iCloud név miatt az Apple

Az iCloud Communications LLC cég már be is perelte az amerikai társaságot az iCloud név jogtalan használata miatt. A vállalat szerint Apple új szolgáltatása veszélyezteti a jövőjét, és ezért kártérítést követel.

Az iCloud Communications LLC vezetői igencsak meglepődtek, amikor az Apple június elején bejelentette, hogy az új számítási felhő technológián alapuló szolgáltatásának neve iCloud lesz. A The Next Web cikkében arról írt, hogy a cég azt akarja elérni, hogy az Apple mondjon le a név használatáról. Amennyiben nem, úgy a vádlottak padjára kerülhet. Az iCloud Communications LLC ugyanis már be is nyújtotta egy amerikai bírósághoz a keresetét, amelyben azt írta, hogy az ő és az Apple szolgáltatásai gyakorlatilag megegyeznek, vagy legalábbis nagyon hasonlítanak egymásra. Éppen ezért a társaság úgy ítélte meg, hogy az iCloud veszélyezteti a jövőjét és az üzleti modelljét, hiszen az emberek - érthetően - nem az ő termékeikre fognak gondolni a név hallatán, hanem az Apple szolgáltatására.


Az iCloud Communicationst 1985-ben alapították, azaz 26 éve létezik

Az iCloud Communications LLC a beadványában azt követeli, hogy az Apple azonnali hatállyal hagyjon fel az iCloud név jogtalan használatával, semmisítse meg az összes ezzel kapcsolatos reklámanyagot és fizessen kártérítést a számára. Az Apple vezetőit alighanem derült égből villámcsapásként érte a hír, hiszen, amint arra a Macrumors is rámutatott, a társaság korábban - pont a jogi viták elkerülésére - megvásárolta egy svéd cégtől a cloudme.com doménnevet. Az iCloud Communications LLC jelenleg a geticloud.com doménnevet használja.

Mindenesetre nem ez az első, és alighanem nem is az utolsó ilyen jellegű vita az Apple kapcsán. Korábban az iOS név használatért kellett megküzdenie a társaságnak. Akkor a vitát sikerült azzal elsimítania, hogy licencdíjat fizetett az iOS márkanév eredeti tulajdonosának, a Ciscónak. Ugyanez volt a helyzet az iPhone esetében: szintén a Cisco leányvállalata kínált ilyen néven VoIP-telefont. A vitát azonban 2006 februárjában sikerült megoldani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Yodafon #24
    Úgyis az lesz mint ami az iPhonennál is volt.
  • passatgt #23
    És itt a másik kérdés, hogy miért engednek levédetni ugyanazt mégegyszer egy másik cég által:)
  • passatgt #22
    A hivatalos beadvány alapján 2005-ben alapították
    http://www.scribd.com/doc/57544701/iCloud-Complaint

    És itt a gond nem azzal van, hogy azonos a szolgáltatás, mert teljesen más, csak az apple az icloud nevet olyan célra is levédette, amit ugyan nem használ jelenleg, de egyezik a z iCloid Communications jelenlegi szolgáltatásával
  • MacropusRufus #21
    megnéztem a cég oldalát. Egy bejegyzést találtam ami a kezdetekre utal:
    "In fact, we've been a pioneer in the telecommunications industry since 1982! "
    ami ugye nem 86.....

    Viszont:
    "iCloud Communications and all other products and services mentioned are the trademarks, service marks, registered marks or registered service marks of their respective owners.

    Copyright ˆ 2009 - 2010 iCloud Communications, LLC. All Rights Reserved."

    tehát még az is lehet, hogy tényleg ők koppintottak. Ui. ha 1982 (okés 86) óta bejegyzett védjegyük lenne az iCloud akkor a fenti mondat így nézne ki:
    "Copyright ˆ 1986 - 2010 iCloud Communications, LLC. All Rights Reserved."

    sztem
  • socheater #20
    Hát, lehet hogy betegesen keresem az összeesküvés elméleteket, de én is erre gondoltam... Sőt, jó lenne tudni, hogy mit tervez még a jövőben az apple, és azt is gyorsan levédetni. El tudok képzelni mondjuk egy üdítőt, iPadezés mellé, iTal néven... :D
  • Crane #19
    Szerintem az Apple már megtette ajánlatát a iCloud Communications LLC-dek, hogy az egész céget megvásárolná kilóra. :D
  • MsUser #18
    Olyan tömegnév véletlenül ugyanazt találták ki, na és akkor mi van?
    Az alma termesztőknek van pénze, majd mindent elsikálnak a felhasználók pénzéből!
    Eddig is ezért volt ilyen drága az alma termés.
  • viasz #17
    Elnézted mi? Talán el kellene olvasni a cikket ilyen komment előtt...
  • viasz #16
    Szerintem ez csak reklám. Lassan ebből űznek sportot kb. Nem csak a Zapple...
    Drága, de hatásos reklám, rengeteg helyen írnak róluk "ingyen".
  • sanyicks #15
    Az epl ügyfeleknek nem gáz, van pénzük (vagy ha nincs akkor hitelből is megveszik) :D Fizessék csak meg, hiszen a "minőséget" meg kell fizetni