Berta Sándor

Gondba kerülhet az iCloud név miatt az Apple

Az iCloud Communications LLC cég már be is perelte az amerikai társaságot az iCloud név jogtalan használata miatt. A vállalat szerint Apple új szolgáltatása veszélyezteti a jövőjét, és ezért kártérítést követel.

Az iCloud Communications LLC vezetői igencsak meglepődtek, amikor az Apple június elején bejelentette, hogy az új számítási felhő technológián alapuló szolgáltatásának neve iCloud lesz. A The Next Web cikkében arról írt, hogy a cég azt akarja elérni, hogy az Apple mondjon le a név használatáról. Amennyiben nem, úgy a vádlottak padjára kerülhet. Az iCloud Communications LLC ugyanis már be is nyújtotta egy amerikai bírósághoz a keresetét, amelyben azt írta, hogy az ő és az Apple szolgáltatásai gyakorlatilag megegyeznek, vagy legalábbis nagyon hasonlítanak egymásra. Éppen ezért a társaság úgy ítélte meg, hogy az iCloud veszélyezteti a jövőjét és az üzleti modelljét, hiszen az emberek - érthetően - nem az ő termékeikre fognak gondolni a név hallatán, hanem az Apple szolgáltatására.


Az iCloud Communicationst 1985-ben alapították, azaz 26 éve létezik

Az iCloud Communications LLC a beadványában azt követeli, hogy az Apple azonnali hatállyal hagyjon fel az iCloud név jogtalan használatával, semmisítse meg az összes ezzel kapcsolatos reklámanyagot és fizessen kártérítést a számára. Az Apple vezetőit alighanem derült égből villámcsapásként érte a hír, hiszen, amint arra a Macrumors is rámutatott, a társaság korábban - pont a jogi viták elkerülésére - megvásárolta egy svéd cégtől a cloudme.com doménnevet. Az iCloud Communications LLC jelenleg a geticloud.com doménnevet használja.

Mindenesetre nem ez az első, és alighanem nem is az utolsó ilyen jellegű vita az Apple kapcsán. Korábban az iOS név használatért kellett megküzdenie a társaságnak. Akkor a vitát sikerült azzal elsimítania, hogy licencdíjat fizetett az iOS márkanév eredeti tulajdonosának, a Ciscónak. Ugyanez volt a helyzet az iPhone esetében: szintén a Cisco leányvállalata kínált ilyen néven VoIP-telefont. A vitát azonban 2006 februárjában sikerült megoldani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Yodafon #24
  Úgyis az lesz mint ami az iPhonennál is volt.
 • passatgt #23
  És itt a másik kérdés, hogy miért engednek levédetni ugyanazt mégegyszer egy másik cég által:)
 • passatgt #22
  A hivatalos beadvány alapján 2005-ben alapították
  http://www.scribd.com/doc/57544701/iCloud-Complaint

  És itt a gond nem azzal van, hogy azonos a szolgáltatás, mert teljesen más, csak az apple az icloud nevet olyan célra is levédette, amit ugyan nem használ jelenleg, de egyezik a z iCloid Communications jelenlegi szolgáltatásával
 • MacropusRufus #21
  megnéztem a cég oldalát. Egy bejegyzést találtam ami a kezdetekre utal:
  "In fact, we've been a pioneer in the telecommunications industry since 1982! "
  ami ugye nem 86.....

  Viszont:
  "iCloud Communications and all other products and services mentioned are the trademarks, service marks, registered marks or registered service marks of their respective owners.

  Copyright ˆ 2009 - 2010 iCloud Communications, LLC. All Rights Reserved."

  tehát még az is lehet, hogy tényleg ők koppintottak. Ui. ha 1982 (okés 86) óta bejegyzett védjegyük lenne az iCloud akkor a fenti mondat így nézne ki:
  "Copyright ˆ 1986 - 2010 iCloud Communications, LLC. All Rights Reserved."

  sztem
 • socheater #20
  Hát, lehet hogy betegesen keresem az összeesküvés elméleteket, de én is erre gondoltam... Sőt, jó lenne tudni, hogy mit tervez még a jövőben az apple, és azt is gyorsan levédetni. El tudok képzelni mondjuk egy üdítőt, iPadezés mellé, iTal néven... :D
 • Crane #19
  Szerintem az Apple már megtette ajánlatát a iCloud Communications LLC-dek, hogy az egész céget megvásárolná kilóra. :D
 • MsUser #18
  Olyan tömegnév véletlenül ugyanazt találták ki, na és akkor mi van?
  Az alma termesztőknek van pénze, majd mindent elsikálnak a felhasználók pénzéből!
  Eddig is ezért volt ilyen drága az alma termés.
 • viasz #17
  Elnézted mi? Talán el kellene olvasni a cikket ilyen komment előtt...
 • viasz #16
  Szerintem ez csak reklám. Lassan ebből űznek sportot kb. Nem csak a Zapple...
  Drága, de hatásos reklám, rengeteg helyen írnak róluk "ingyen".
 • sanyicks #15
  Az epl ügyfeleknek nem gáz, van pénzük (vagy ha nincs akkor hitelből is megveszik) :D Fizessék csak meg, hiszen a "minőséget" meg kell fizetni