Berta Sándor

Az Intelt is érdeklik a Nortel szabadalmai

Újabb társaság jelezte, hogy szívesen licitálna a távközlési cég szabadalomcsomagjára. A Google, a Microsoft és az Apple mellett az Intel is beszáll a versenybe, így az ár felszökhet akár másfél milliárd dollárra is.

A Nortel Networks szabadalomcsomagjában körülbelül 6000 szabadalom és szabadalombejegyzési indítvány található. Ezek többsége mobil technológiákkal, ezen belül is elsősorban a WLAN-nal és az LTE-vel kapcsolatos, de vannak köztük az adatátvitelt, a beszédtovábbítást, az internetet, az optikai kábeleket, az internetszolgáltatókat, a mobil videotovábbítást, az online keresést és az internetes hálózatokat érintő szabadalmak is. Ezek érintik a Blackberry OS, az iOS és az Android platformokat.

A Google április elején 900 millió dollárt kínált a csomagért, de azóta újabb licitálók tűntek fel a színen. Köztük van az Apple, az Ericsson, a Research in Motion (RIM), az RPX Corp. nevű szabadalmi szolgáltató, illetve egy kezdeményezés, amely mögött felsorakozott a Microsoft, a Nokia, a Hewlett-Packard, továbbá az AT&T és a Verizon. Új érdeklődőként felbukkant az Intel is, viszont a The Wall Street Journal információi szerint a versenyből kiszállhat a Research in Motion. Mike Lazaridis, a RIM vezetője áprilisban még nemzeti kincsnek nevezte a csomag LTE-t érintő részét, azonban időközben kiderült, hogy a vállalatnak nem lesz elég pénze a licitáláshoz, leépítésekbe fognak.

Szintén változás, hogy az aukcióra nem ma, június 20-án, hanem június 27-én kerül majd sor. A Nortel az időpont-változást azzal indokolta, hogy nagyon nagy az érdeklődés az aukcióra és számos olyan cég is jelezte a részvételi szándékát, melyek korábban nem. David Mixon, a Bradley Arant Boult Cummings szabadalmi ügyekre szakosodott ügyvédi iroda munkatársa elmondta, hogy a végső licitek akár az egymilliárd dollárt is meghaladhatják. A The Wall Street Journal még ennél nagyobb, 1,5 milliárd dolláros árat is elképzelhetőnek tart. Ez jól mutatja, hogy mennyire értékesek lehetnek az IT-vállalatoknak a Nortel szabadalmai.

Bár az amerikai igazságügyi minisztérium a múlt héten úgy döntött, hogy amennyiben megnyeri az aukciót, úgy a Google felvásárolhatja a Nortel szabadalomcsomagját, mivel ez a lépés nem lenne versenyellenes, azonban a szaktárca attól tart, hogy a Google vagy egy másik társaság a piaci versennyel ellentétes módon használja majd fel a pozíciója biztosítására a birtokába került szabadalmakat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #3
    kicsi? 2000-ben 94ezer alkalmazottja volt, és a piaci értéke 400 milliárd dollár volt. (Ezzel ma is a világ második legnagyobb cége lenne az Exxon olajipari óriás mögött.)
  • MsUser #2
    Mi a sz..r lehet?
    Kisbetűs Magyartalan!
  • egynyári üröm #1
    nagyon expert kis cég lehet, ha ennyi szabadalmat összeszedett...