Berta Sándor

900 millió dollárért vásárolna Nortel-szabadalmakat a Google

A tengerentúli cég 6000 szabadalmat akar megvenni a korábban csődöt jelentő Norteltől. Az anyagok mobil technológiákat és internetes keresési megoldásokat írnak le.

"Széleskörű szabadalmi portfóliónk gyakorlatilag a telekommunikáció minden területét lefedi" - olvasható a Nortel közleményében. A szabadalmi csomagban vannak olyan beadványok, amelyek mobil technológiákról szólnak, más leírások online keresési vagy közösségi portálokkal kapcsolatos megoldásokat taglalnak. A Google kész 900 millió dollárt fizetni a Nortel szabadalmaiért, ugyanakkor a vállalat nem az egyedüli érdeklődő: az Apple és a Research in Motion is szeretné megszerezni a technológiákat.

A Nortel elfogadta ezt az első ajánlatot, így a konkurensek vagy többet kínálnak a szabadalmakért, vagy lemondanak a csomag megszerzéséről. Az idő sürgeti a piaci szereplőket, hiszen a Kanada egykor legnagyobb vállalatának számító, 3,8 milliárd dolláros tartozást felhalmozó Nortel Networks Inc. már 2009 elején csődöt jelentett és azóta árulja a szellemi tulajdonát, illetve különböző részlegeit.

A konszern távközlési eszközöket gyártott, így megoldásai érthetően felkeltették az IT-társaságok érdeklődését. Az Avaya 2009 nyarán 475 millió dollárért megvásárolta a Nortel nagyvállalati részlegét, majd az Ericsson szerezte meg 1,13 milliárd dollárért a konszern CDMA- és LTE-technológiával kapcsolatos észak-amerikai Carrier Networks (Szolgáltatói hálózatok) részlegének bizonyos részeit. Végül idén márciusban a Microsoft fizetett 7,5 millió dollárt a Nortel tulajdonában lévő 666 624 darab IP-címért.

A Google szeretné magának megszerezni a Nortel szabadalmait, hiszen ezzel ismét lépéselőnybe kerülhetne a riválisaival, elsősorban az Apple-lel szemben a mobil- és az online keresési piacon. Emellett Kent Walker, az óriáscég alelnöke és jogi részlegének vezetője a blogbejegyzésében azt írta: azt remélik, hogy a szabadalomcsomag megvásárlása után a konkurensek elállnak majd az esetleges szabadalmi perektől, ezek ugyanis sok esetben hátráltatják vagy meg is akadályozzák az innovatív termékek kifejlesztését. Panasza szerint a cégeket gyakran olyan személyek vagy társaságok perelik be, akik semmit sem találtak fel, más esetekben pedig az eljárás valódi célja az, hogy megakadályozzák a konkurens termék piacra kerülését.

A Nortel megmaradó részlegeit és szabadalmait idén júniusban egy aukció keretében értékesítik. Szakértők szerint az eseményen alighanem jelen lesznek és licitálni fognak az Apple, a ZTE és az Ericsson munkatársai.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Ny #1
    a ZTE?