Berta Sándor

Lezárult a Nokia és az Apple közötti szabadalomvita

A finn mobiltelefon-gyártó sikerével zárult a Nokia és az Apple között évek óta húzódó szabadalomvita. Az amerikai óriáscég közelebbről meg nem nevezett összegeket fizet a Nokiának.

A finn társaság közleményben jelentette be, hogy sikerült megállapodnia az Apple vezetőivel. Az egyezmény részeként a tengerentúli vállalat egy egyszeri nagyobb összeget és több kisebb összegű licencdíjat fizet a Nokiának. "Nagyon elégedettek vagyunk, hogy immár az Apple is a Nokia-licencelőinek növekvő táborához tartozik" - nyilatkozta Stephen Elop, a mobiltelefon-gyártó első embere.

A Nokia még 2009-ben vádolta meg az amerikai társaságot azzal, hogy - elsősorban az iPhone készülékeivel, majd az iPad nevű tábla PC-jével - megsérti számos szabadalmát. Erre válaszul a Steve Jobs vezette óriáscég ötletlopással vádolta meg a finn vállalatot. Ahogy teltek a hónapok, egyre csak nőtt a különböző viszontvádak száma, a követelések összértéke pedig becslések szerint elérte a több milliárd dollárt.

Az ügyben akkor következett be fordulat, amikor a Nokia május végén elérte, hogy az Amerikai Kereskedelmi Hivatal (ITC) újra megvizsgálja az Apple elleni korábbi beadványait. Alighanem ez ösztönözte az amerikai konszernt arra, hogy mielőbb megállapodjon vetélytársával. Az egyezmény megszületését elősegítette az is, hogy a finn gyártó a Microsoft Windows Phone 7-et választotta okostelefonjai következő operációs rendszeréül. Az Apple belátta, hogy jobb, ha tárgyal és megállapodik, mintha a végsőkig feszíti a húrt.

A Nokia valóságos szabadalomóriásnak számít, a cég nevéhez több mint 10 000 szabadalomcsalád fűződik. Ezeket a mobiltelefonpiac vezetője összesen 20 év alatt gyűjtötte össze. A finn társaság korábban részt vett a GSM és az UMTS szabványok fejlesztésében, így joggal tart igényt a munkatársai által kidolgozott rendszerek használóitól licencdíjra. Ehhez jönnek még a különböző technológiákkal és információs megoldásokkal kapcsolatos szabadalmak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Ny #34
    Úgy kéne, hogy lefejezzük a MÁV fejeseket, ha veszteséges. Na jó, a lefejezés durva, mondjuk altatóinjekció, vagy munkatábor. Egyből nem lenne veszteséges a MÁV.
  • acdc #33
    Jó az alapelgondolás de valóban ázsiat is támogatjuk vele,én is dolgoztam Nokia gyárban Samsung kijelzőket,memóriát,kínai akkut,és egyéb taiwani csippek stb...
    Ők is mind sok más autó gyártó cég lényegében összeszerelő üzem.Az autók is 60-70%--ban ugyan onnét kapjak az alkatrészeket csak a markáért kell fizetni.Globalizáció van.Pl japán autók amik dieselek vagy francia vagy nemet vagy olasz most akkor ki kit támogat :)
  • Elemir #32
    Kinek mire van szüksége. elhiszem
  • Komolytalan #31
    Ezzel a gondolkodással annyi a probléma, hogy az államnak nincs egy fillérje se - abból védi az impotens MÁVot, BKVt, SAABot, VOLVO-t, meg majd talán a NOKIAt, amit én meg a nyereséges, működőképes cégem adózunk neki. Vagyis ha nem védené ezeket az életképtelen sz.rokat, akkor nekem több pénzem maradna, és esetleg versenyben tudnék maradni az usák/kínai/akármilyen más cégekkel.
    Nagyon-nagyon rossz megoldás az, hogy az életképes cégeket/dolgozókat agyonverjük az adókkal azért, hogy az életképtelen sz.rokat fenntartsuk. Hagyni kell kihalni őket, mert azzal hogy tömjük beléjük a milliárdokat csak azt érjük el, hogy a még meglévő pár normális EUs céget is kivéreztetjük. Én úgy gondolom hogy bármilyen cég ha állami segítségért folyamodik, akkor:
    1. 100%-ban állami tulajdonba menjen át
    2. Közalkalmazotti bértábla azonnali bevezetése, 0 prémium egészen addig, amíg nyereséges évet nem zár a cég.

    Rögtön nem sírna se a Nokia, se senki más, hanem szép csendben csődbe mennének. Merthogy lóf.szt nem érdekel, hogy a cég tönkremegy, mindenki - a csúcsvezetőtől az utolsó melósig - csak a fizetését félti. De ha Komáromban is azt mondanák a melósnak, hogy kapsz 80eFt nettót, a vezető meg esetleg 120-at, akkor nem sírna egyik se a munkahelyéért.
  • Komolytalan #30
    Én nem félek attól hogy nem lesz munkám. Aki fél, annak meg nem a kínaiak/usákok az ellenségei, hanem önmaga (mert mondjuk könyvtár+s.ggmeresztés szakon végzett).
  • okosan gyerekek #29
    azért barátom, mert a Nokia is felsorakozott Eloppal az élen Amerika mögé.. ;) eddig úgy állt, hogy az EU támogatja a saját ("értsd: Symbian!!!!") oprendszert, aztán maga a legfőbb tulajdonos állt ki mögüle... egyébként meg nevetséges dolgokat mondasz, komolyan, nem olvastam végig, mert a felénél már gatya...
  • hdo #28
    "Nincs hibátlan, kompromisszum kész telefon ..."

    Én találtam egyet ami tökéletesen megfelel minden igényemnek, és pont úgy csinál mindent ahogy azt akarom ... sajnos ez 6 éve volt, és azóta sem találtam ilyen telefont.
  • Elemir #27
    N8-at csak ajánlani tudom. Ha a trendeket vesszük alapul, elavultnak mondják, ha a használhatóságot, akkor pedig élvonal.
    Nincs hibátlan, kompromisszum kész telefon, de bárki használta a telefonom, el volt ájulva, ha samsung-ja van, ha iphone-ja, ha bármije. rottyon vagyok szoftverrel bármire, minden működik és jól. Csak rábeszélni tudlak.

    Azért is N8, mert a többi S3 nem olyan jó egyes dolgokban, mint ez.
  • Cat #26
    "Nem is értem az EU miért nem támogatja teljes mellszélességgel és menti ki a Nokiát"

    Az EU több millió euróval támogatta a Nokiát.
    http://www.sg.hu/cikkek/77962/eu_tamogatas_a_symbiannak

    De látni kell, hogy a Nokia gondja nem az, hogy nincs pénze, nem az, hogy nincs fejlesztési vagy gyártási kapacitása, nem az, hogy nincs piaca/nem veszik a termékeit, hanem egyértelműen a vezetés szar.
  • Sir Quno Jedi #25
    Akkor megegyezhetünk, hogy aki MAGYAR, az Nokiát vesz!

    "Kicsit sárga, kicsit savanyú, de a mienk!"

    :DDDDDD