Berta Sándor

A Nokia - Apple egyezség az Androidra üthet vissza

Alig hogy ismertté vált a Nokia és az Apple közötti szabadalomvita lezárása, az elemzők máris azt kezdték találgatni, hogy vajon mennyi pénzt tehet zsebre a döntéssel a finn mobiltelefon-gyártó.

Mivel mind a két vállalat szigorúan tartja magát a megállapodás azon pontjához, hogy pénzügyi részleteket nem hoznak nyilvánosságra, így az elemzők csak tippelnek. Tero Kuittinen, az MKM Partners cég munkatársa az All Things Digitalnak úgy nyilatkozott: "Az egyszeri nagy összegű kifizetés keretében az Apple legalább 500 millió eurót utal át a Nokiának. A licencdíjak pedig valószínűleg minden iPhone után 4 eurót tesznek ki."

A Reuters az egy összegben történő kifizetést hasonló nagyságúra, 650 millió dollárra becsülte, míg a Financial Times elemzőkre hivatkozva arról írt, hogy ez az összeg 300 és 600 millió dollár között lehet. A számítások alapjául az Apple által eladott mobiltelefonok száma szolgált. Az Apple 2007 óta világszerte 111 millió iPhone-t értékesített. A Nokia egyébként eddig is évente több száz millió dollárt kapott az eladott iPhone-ok után.

Rob Enderle, az Enderle Group elemzője azt mondta a Financial Timesnak, hogy a szabadalomvita lezárása után a Nokia és az Apple közösen fordulhat a Google és annak Android-partnerei ellen. A táborhoz pedig a februárban a Nokiával kötött stratégiai szövetség miatt hamarosan csatlakozhat a Microsoft is.

"Olyasmit láthatunk majd, ami a világot hirtelen sokkal ellenségesebb környezetté teszi a Google számára, mivel az Apple, a Microsoft és a Nokia összefoghatnak azért, hogy megakadályozzák a Google további előretörését és a piacvezető pozícióba kerülését" - tette hozzá a szakember.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pixx #9
    Senki nem mondta, hogy nincs, de ahhoz nem kell törni a rendszert, hogy egy saját csengőhangot feldobhass rá, meg nem kell emalizni, meg ilyen hülyeségek. PDF állományok feltöltése meg külön művészet, ha nem itunesról vásárolod. Filmek nem különben.
    Nekem kb. 1 hónap alatt sikerült kb. egy szintre felhúzni az iphone 4-est, htc Desire. Hogy kb. azt a szabadság érzetet kapjam. Bár még így is nagyon messze van.
    Facebook kliens egy hulladék. Neveket a képekkel nem társítja a telefon. HTC-ben ez alap lassan 2 éve.
    Szóval sok hibája van az androidnak, de innovációt ők csinálnak. Apple meg marad a bevállt receptnél. MS is ebbe vérzett el a mobil piacon.
  • DjDano #8
    hiába = hibája
  • DjDano #7
    1. Ez így eléggé nagy csúsztatás! Szóval amelyik telefonon Android fut az már veri az összes Nokia / Apple mobilt? Kb ez jött le a mondataidból!

    2. Az Androidnak sok hiába van, hiába próbálják meg egyesek tökéletesnek beállítani!
  • narumon #6
    Szerintem ezt jelenleg elég sok telefon tudja. Ráadásul melyik androidosról beszélünk? A 20e forintos kínairól vagy a 150e forintos SGS2-ről?
  • Madve #5
    Symbian 3 símán veri andoidot, tehát kész van. Mondom ezt N8-al és SGS2-vel a birtokomban...
  • Gerygrey #4
    "az Apple, a Microsoft és a Nokia összefoghatnak azért, hogy megakadályozzák a Google további előretörését és a piacvezető pozícióba kerülését"

    Ehhez mindössze egy dolgot kellene csinálni: az androidosoknál jobb készüléket. Amíg ez nem sikerül, addig perelhetnek ide-oda, de a nép akkor is az androidot fogja venni :)
  • kpbendi #3
    Nem közvetlenül a Google-t fogják támadni, hanem az Androidra építő távolkeleti gyártókat, akik elég lazán kezelik a szabadalmakat, így az Androidos eszközök a sok extra jogdíj miatt magasabb árkategóriába kerülnek, ez pedig csökkentheti az Android piaci részesedését.
  • Athlon64 #2
    És mégis hogyan szálnak harcba a Google Adroiddal? Jogi úton vagy jó-árasított okos telefonokkal?
    Mert ha az előbbi akkor az nekünk nem jó. Bár arra is kíváncsi lennék, hogy milyen jogi úton-módon lehetne megfogni az Androidot?
  • MR007 #1
    Én vagyok az első, és ahogy nézem egyben az utolsó is.