34
  • gothmog
    #34
    Nem érted? Jah, sokan vannak így az elefántcsonttoronyban...
    Link
  • usersg
    #33
    Igazából tévedsz, mert az ubuntu az egy operációs rendszer.
    Hiszen a linux csak egy építőkocka a működő rendszerben, így ha te abból összelegózod magadnak a rendszert, akkor az bizony egy operációs rendszer lesz.

    A software -es világban nem ugyanazt jelenti a disztribúció, mint a fizikai termékek esetén, ahol pl egy adott országban, a disztribútor felel az adott termék értékesítéséért.

    Ezért is kell "linux alapú operációs rendszernek" hívni többek közt az ubuntut is. (egyébként az ubuntu az egyik leggyengébb megoldás linux platformon, nem is értem miért népszerű)
  • gothmog
    #32
    Ja, az Operát és a Krómot ugyanúgy "windowsos" módon vagy kénytelen telepíteni, cserébe a repóhozzáadás részét is megcsinálják maguknak.
    Illetve, ugye, itt most kiemeltük a böngészőket, és a válaszom arra vonatkozott, miért nincsen ballot screen az ubuntuban. Miközben a szoftverközpontban nem csak böngészők vannak.
  • hdo
    #31
    Azért nem mindig ilyen egyszerű, mert van hogy repository-t kell hozzáadnod, vagy pluszba telepíteni netről egy másik szoftvert ami követelmény.

    De az esetek nagy részében valóban annyiból áll egy program telepítése, hogy rákeresel a "szoftverközpontban".
  • gothmog
    #30
    Nem kell. Errefelé ez úgy megy, hogy megnyitod a szoftverközpontot, beírod a keresőbe -nagyjából- hogy mit szeretnél, aztán válogatsz a lehetőségek közül. Amikor eldöntötted, telepíted. (az kettő kattintás, plusz a jelszavad beírása és mintegy 15 másodperc várakozás)
  • hdo
    #29
    Igen, és azt a hátszelet működő flash-nek hívják! :D
  • Motoroj
    #28
    Azért nem lehet megvádolni a Chrome-ot hogy nincs hátszele.
  • hdo
    #27
    A tálcáról beszéltem nem a widgetekről ... hülye nem vagyok! -.-
  • JeD
    #26
    hdo: Azok nem programok, hanem widgetek, amiket a háttérre raksz (és amúgy sosem látsz, ha közben egy programban ügyködsz...). Az igazi programokban nincs ilyen üres tér.
  • Mardel
    #25
    A forrás alapú linux diszribek egy külön világ...
  • psishock
    #24
    gentoo? :)
  • lapaleves
    #23
    mondjuk firefoxban is van oldalsó bookmark bár meg menüsor eltüntetés meg előre-hátra gomb toolbárjának keskenyítése. ezekkel azért elég nagy lesz a hely.

    meg kilőttem a tabokat, arra van a tálca hogy mutassa a futó ablakokat.

    egyedül a státuszbár eltüntetésére nem találtam rendesen működő megoldást (3.6).
  • grobs
    #22
    Az Ubuntu nem operációs rendszer hanem disztribúció (gyk. terjesztés). Mint ilyen elég merész lenne ha nem adna az ellátandó feladatokhoz alapértelmezett programokat. Furán néz ki egy telepítő ha mindenből választani kell a "piacon" lévők közül.
    - Kérjük válassza ki a kívánt bootloader-t,
    - Kérjük válassza ki a kívánt init-et,
    - Kérjük válassza ki a kívánt C függvénykönyvtárat,
    - Kérjük válasszon shell-t,
    - ...

    Van ilyen disztribúció is, de az nem az Ubuntu.
  • Mardel
    #21
    Dögöljön meg a szomszéd tehene is...
  • orkaman
    #20
    mi az hogy alapértelmezett?

    nekik nem kell felajánlani a választást?

    :)
  • LaMeRick
    #19
    A farkam vastag a menüsor meg magas, vagy max széles!:)

    Én lucid alatt is Chrome-ot használok, FF-et csak néha a firebug meg a httpfox miatt. Mondjuk a flash mindkettőben szórakozik néha.
  • TommeyIkya
    #18
    1. Szerintem mostanában fegyvertény, hogy a flash működik Chrome alatt, FF4 alatt nekem és a család többi tagjának gépein is fehér téglalapokat villogtat a főleg nem dinamikus tartalmak helyén. Ugyanakkor fejlesztési kényelem szempontjából az FF-et még mindig nem tudják verni, mert a Firebugnak még nem adtak ki normálisan (azonos módon) használható verzióját Chrome-ra, a beépített cucca pedig.. többet kell kattintani mint kéne és nem lehet szabadon átírni dolgokat (html, css).

    2. Egyetértek a monitor hely pazarlással, de az a vicces, hogy ez tényleg csak a felhasználón múlik. Például engem mindig zavart, hogy Winben vastag ablakkeret van, így linux alatt beállítottam a 40 közül egy olyat, aminek 1 px vastag a kerete.. gyorsan rá is jöttem miért van vastag Winben.. 1 px-et elég nehéz "megfogni", ha át akarod méretezni. :) A paneleken személy szerint már régen átléptem, ki van lőve az összes, helyette Awn-t használok, mert szebb és praktikusabb is (a képen mondjuk van felső panel is, én azt is kivágtam és az asztalon sincs egy deka ikon sem, csak dual 24"-es monitort átszelő szép háttérkép:)).

    Korábban nekem a Windows témája sem tetszett és annál is használtam mindenféle csilli-villi programokat, amik totál átszabták az egészet, szóval ott is el lehet ezzel szórakozni, ráadásul a két nagyobb ilyen témájú programot használtam (egyszer ezt, később a másikat) és fogták a rendszert, érezhetően lassult.. linux alatt legalább az ablakkezelőkhöz nem kell külön program, agyonkonfigurálható alapból is. Persze az Awn külön program szintén, de sosem volt még vele gond, minimális erőforrás használata van (egy háttérkép és pár ikon miatt miért is lenne több?!)

    Visszatérve, szerintem tökéletesen mindegy, hogy mi lesz az alapértelmezett böngésző, átlag felhasználónak a Chrome jobb és gyorsabb is valamivel, de az FF-nek is meg vannak az előnyei.. végül pedig tényleg csak egy csomagkezelőt (Ubuntu szoftverközpontot) kell nyitni és félperc alatt felteszed amelyik csak tetszik. :)
  • sanyicks
    #17
    Liberális demokrácia nem létezik, csak kisebbségi és monetáris diktatúra, liberális demokrácia álcával
  • fergusonpapa
    #16
    jaj értem,hát nekm 24 colos monitorom van :S
  • hdo
    #15
    Jogos. De sajnos a programok gui-ja már nem skálázható ilyen jól.

    De mindegy, nem is akartam "szaralinux" vitát nyitni, azt használom, és szerencsére ez az egyetlen hátránya ami engem személy szerint idegesít, csak észrevételként említettem (lásd #5 első mondat). Amúgy 10.04 óta használom, és elégedett vagyok vele, csak az elején kell sokat babrálni.
  • feregember
    #14
    "Viszonyítási alapként: 28 pixel egy program gombja a tálcán!"
    Jobbgombos kattintás a tálcán, "tulajdonságok", és átállíthatod a tálca vastagságát hány pixel legyen.

    Egyébként a betűméretet is kisebbre lehet venni, én mindjárt van hely.
  • hdo
    #13
    "És ez csak egy a sok közül, iszonyat nagy felülete van egyes dolgoknak, ... "

    ... olyanoknak is, amelyeknek egyetlen vizuális témája van. Lényeg a lényeg, linux sokkal több képernyőfelületet pazarol átlagban mint egy windows. És ez igazán csak akkor tűnt fel mikor 10 colos netbookra felraktam, de 19 colos képernyőn is idegesít hogy összesen 35 pixelnyi magasságot kitevő fölösleges vastag szarok foglalják a képernyőmet. Viszonyítási alapként: 28 pixel egy program gombja a tálcán!
  • fergusonpapa
    #12
    most komolyan egy téma miat a gond? föleg h nem enhéz beálitani h tálca ne látszon vgy vékonyabb legyen.
  • hdo
    #11
    Láttam ... meg azt is például, hogy KDE-ben a tálcán a programok "gombjai" felett/alatt annyi hely van, hogy majdnem egy menüsor kitelik belőle!

    http://www.linoob.com/wp-content/flagallery/kde-4-6-desktop/01kde-4-6-desktop.png

    És ez csak egy a sok közül, iszonyat nagy felülete van egyes dolgoknak, és még akkor sem töltik ki a gombok a rendelkezésre állő felületet.
  • nagylzs
    #10
    Nemrég (kb. egy hónapja) próbáltam Ubuntu alat Chrome-ot úgy csontra fagyasztotta a gépet hogy na. Persze lehet hogy azóta javítottak rajta.

    Nem baj ha a Chrome lesz az alapértelmezett böngésző. Úgyis fölteszem mind a kettőt.

    Monitorpazarló programok és a firefox - láttál már Firefox 4-et Unity ablakkezelővel együtt? Ubuntu 11 -ben most ez a default. Kb. 20%-kal több böngésző felületet ad mint akármelyik "default" beállítás Windows alatt.
  • tmp
    #9
    hegymászóknak való az ubi
  • A1274815
    #8
    Azért mert a liberális demokráciák elengedhettlen összetevője a kettősmérce.
  • Rotyoka
    #7
    Azért mert ez nyílt forráskodú.
  • sanyicks
    #6
    Van ilyen... csomagkezelőnek hívják. Na meg az ubuntu nem monopol os, és a firefox sem az os-t gyártó cég terméke, ellenben az ie-vel...
  • hdo
    #5
    Nekem az az esetlen monitorterület-pazarló grafikája nem tetszik egyes programoknak linuxon - sok van -, ilyen a FF is. Nem értem miért nem lehet ugyanazzal a gui-val kiadni egy programot több platformra.

    Chrome jó megoldásnak tűnik, mert nagyon egyszerű böngésző, felhasználóbarát, és ha valakinek más böngésző kell, az úgyis másikat rak fel. Én pl. Operát használok Ubuntun is.

    SirAlo:
    Amíg nem rendelkeznek akkora részesedéssel, hogy az EU elkezdjen náluk versenyjogról picsogni, addig nincs mitől félniük.

    Mellesleg a Microsoft más téma volt, mert ott az volt a gond hogy a _saját_fejlesztésű_ böngészőjük van felrakva alapból, míg a Canonical-nak ilyenje nincs, egy harmadik fél böngészőjét választották alapértelmezettnek.
  • SirAlo
    #4
    Mier nem tesznek bele olyan valaszto ablakot amit a windowsba is bele kelett rakni... mier csak a windowsra vonatkozik ez a torveny? Ez kb olyan mintha a Mercedes ceg nem arulhatna az autojukat merci kiegeszitokkel
  • Narxis
    #3
    Igen, sajnos le vannak maradva a windows-os verzióhoz képest.
  • viasz
    #2
    Nyenyenye...
  • Rotyoka
    #1
    Ennek már itt volt az ideje, mert a Firefox szerintem egy vicc ubin