Berta Sándor

Hamarosan érkeznek a Chrome OS-t futtató első eszközök

Matthew Glotzbach, a Google vállalati termékekért felelős igazgatója szerint már a következő hetekben kaphatók lesznek a Samsung és az Acer Chrome OS operációs rendszert futtató készülékei.

"Az, hogy a Microsoft a számítási felhőben is ennyire igyekszik megvetni a lábát nagyon jó a mi számunkra. Két évvel ezelőtt még számos szoftverfejlesztő cég meglehetősen szkeptikusan fogadta azt a felvetést, hogy a Cloud Computing technológiának van jövője. E szkeptikusok közé tartozott a Microsoft is, amely mostanra megváltoztatta az álláspontját és a mi példánkat követi. Minél több szolgáltató van jelen ezen a piacon, annál kevésbé zárkóznak el az emberek a számítási felhő technológián alapuló megoldások elől."

"Mivel sok vállalatot megelőztünk ezen a területen, így természetesen most némi előnyünk van velük szemben. A Microsoft komoly dilemmában van: egyrészt nem akarja feladni az alapvető tevékenységét, másrészt az új modell is érdekli. Aki a Microsoft Cloud-szolgáltatásait akarja használni, annak fel kell telepítenie az Office csomagot is, ez pedig nem a felhőre épül. Ezen a területen tehát előnyben vagyunk, hiszen a keresőnk és a GMail is Cloud-alkalmazás. Naponta 3000 új céges ügyfelet nyerünk emiatt és ez a szám csak egyre nő" - jelentette ki Matthew Glotzbach.


A szakember hangsúlyozta: megértették, hogy vannak olyan helyzetek, amikor az emberek nem csatlakoznak az internethez, mert mondjuk vonaton vagy repülőn ülnek. Amellett kötelezték el magukat, hogy ezeket a tulajdonságokat is beépítsék a termékeikbe. Ezért van az, hogy ma már a technológia lehetővé teszi, hogy valaki offline módban is dolgozhasson a böngészőjével. Az egész dolog HTML5-ben működik és most már csak rajtuk múlik, hogy az alkalmazásaikat úgy fejlesszék ki és építsék fel, hogy azok e funkciókat is használhassák. A legtöbb alkalmazás működik is, de koránt sem mindegyik.

"Sok felhasználó csak a közös munka közben fedezi fel például azt a funkciót, hogy egyetlen gombnyomásra más nyelvre fordíthat le egy dokumentumot. A számítási felhőhöz a Chrome jelenti a kaput. A célunk az, hogy a böngészőnk segítségével fenntartsuk a piaci versenyt és a technikai fejlődést. Ez már sikerült. A másik vonatkozása pedig a Chrome OS, hiszen ennél egyetlen szoftvert sem tárolunk a számítógépen. Mindez nem csak azt jelenti, hogy a cégeknek alacsonyabb beszerzési költségeik lesznek, hanem egyúttal azt is, hogy az egyéb költségeik is csökkennek."

"A rendszer teljes karbantartása a számítási felhőben zajlik és ezt szeretik az emberek, mert a Chrome OS gyors. A rendszer mindössze hét másodperc alatt feláll. A Samsung és az Acer első Chrome OS-t futtató termékei már most tavasszal megjelennek az európai boltokban. Idővel azonban az Android és a Chrome OS összeolvadhat, de az még kérdéses, hogy melyik lesz a folyamat nyertese" - szögezte le a Google vállalati termékekért felelős igazgatója.

A Chrome OS tavaly decemberben mutatkozott be hivatalosan. Legérdekesebb újdonsága, hogy kizárólag az SSD háttértárolókat támogatja, vagyis lemondhatunk a hagyományos merevlemezek alkalmazásáról. Az operációs rendszer szükség esetén automatikusan frissül, mégpedig a Chrome böngésző és a Google Docs segítségével (ahogy az a böngésző esetében jelenleg is működik). A rendszer indulásakor elérhető a Verified Boot névre keresztelt opció, amely jogosulatlan rendszermódosítások esetén egy korábbi állapotra állítja vissza a szoftvert, az interneten keresztüli adatforgalom pedig az illetékesek szerint teljes biztonságban zajlik majd. Egy piackutatási szakember ugyanakkor úgy nyilatkozott, hogy az operációs rendszernek csak akkor lehet esélye a piacon, ha tábla PC-ken is megjelenik, valamint összeolvad az Androiddal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Hungarikum #18
    Ha nem windows használnék [igen a játékok miatt], akkor már inkább ubuntut vagy, opensuse-t. Nekem vannak olyan dolgok, amik jók ha mindig kéznél vannak a gépen. Na meg valaki lentebb írta, hogy nincs minden sarkon wifi, mobilnet meg egyelőre nem nagyon releváns (még)
  • kvp #17
    "Ezt sem a titkosszolgálatok fogják használni"

    Igen, ok valoszinuleg maradnak az open source-os android mellett. Abbol ugyanis olyan online vagy offline, felhos vagy standalone valtozatot forgat az ember amilyet akar. Es meg chrome is van rajta alapbol. Szoval nem tudom minek eroltetik, amikor az android mar tartalmazza az egeszet, tobbet is tud es meg jo is.
  • sanyicks #16
    de sikerült...
  • Armagedown #15
    Ezt sem a titkosszolgálatok fogják használni
  • NEXUS6 #14
    ???


    (Csípom az ilyen típusú érveléseket:D)
  • Balumann #13
    Őő, én úgy tudom, hogy nem sikerült visszaállítaniuk veszteség nélkül.
  • Balumann #12
    Ezzel igazából tényleg csak az a legnagyobb probléma, hogy még messze vagyunk attól, hogy bárhol vagyunk, legyen megbízható (nem nyitott wifi :D), stabil netkapcsolat (a mobil internetet sem sorolnám ide még...), ami alkalmas lenne arra, hogy felhőre alapozott oprendszert használjunk. Másrészt azért a Pistikék biztos, hogy szeretnének azért olyan dolgokat elfuttatni, amihez kell azért egy Windows, vagy netán csak Linux.

    Ez egyébként szerintem abszolut az átlag felhasználókat célozza, akik csak netezni és egyszerűbb alap dolgokat szeretnének elvégezni. Nem olyan rossz ötlet. Ennek az lehetne az előnye, hogy gyakorlatilag alig kellenének hardverek a gépbe, nagyon olcsó eszköz elég lenne hozzá. A gond is ez, inkább egyre jobb gépeket adnak ki, drágán (amit csak olcsóbban lehetne eladni, azt már nem éri meg annyira gyártani nyilván), ki a tököm fog többmagos, HD vga -s gépre Chrome OS -t tenni?
    Máramennyire én tudom, a Chrome OS -ben nincs olyan túl sok dolog, amit windowsról/linuxról nem lehetne elérni, vagy tévedek? Akkor meg minek?

    Cégeknél biztosan nem fognak váltani, ott azért jobb, ha saját rendszeren belül maradnak az adatok, nem a nettől ill. felhőtől függenek. Ahol nagyobb adatbiztonságra van szükség, ott azért viszonylag egyszerűen megoldják backupokkal, de Windows XP is megfelelően biztonságos tud lenni, ha jól be van állítva a rendszer (felhasználók jogosultsága), és kellő képpen meg van védve az internet fele/felől.
  • sanyicks #11
    A másik, meg hogy a gugli szerverein is a kényesebb adatok külön külön kódolva vannak a cuccok (tehát a felhasználó akár külön jelszavával kódolva), így ha feltörik a guglit, akkor is kapnak egy rakás kódolt anyagot, és mindegyikhez külön jelszó kell :)
    Meg lehet nézni, ha a króm jelszavakat is szinkronizáljuk, és megnézzük a guglis weboldalon az adatokat, a könyvjelzők és hasonló kis dolgok számát kiírja, de a jelszavakra már csak annyit hogy: "nincs információ, kódolt"
  • sanyicks #10
    "Ahogy legutóbb az emailek is eltűntek náluk." Bizony! Így megy ez minden vállalatnál nap mint nap... csak ott nem mindig állítják vissza néhány óra alatt, mint a guglinál ;)
  • Rotyoka #9
    Csak van 1 böki. Míg pistike gépét pistike tarta karban addig a Chrome OS-t pár száz TOP programozó, akik nem kicsit tudják a dolgukat.