Berta Sándor

Oroszok vásárolták fel a Warner zenekiadót

A Leonard Blavatnyik orosz származású amerikai üzletember tulajdonában lévő Access Industries lett a zenei kiadó új tulajdonosa. Az Acces Industries 3,3 milliárd dollárt fizetett a konszernért.

A vételár kicsit magasabb a korábban prognosztizált 3 milliárd dollárnál. A 3,3 milliárd dolláros összeg azt jelenti, hogy az Access Insdutries részvényenként 8,25 dollárt fizetett a Warner Music Group (WMG) Corporationnek. Ez az ár 34 százalékkal magasabb a korábbi piaci értéknél. Blavatnyik 1986-ban alapította az Access Industriest, amely azonban komoly, 1,9 milliárd dolláros adóssággal küzd.

Jelenleg a Warner Musichoz tartozik többek között Madonna, az Aerosmith, a Green Day, a Faith No More, a Metallica, a ZZ Top, a Linkin Park, Peter Gabriel, a Bee Gees, a Pet Shop Boys, a The Doors, Ray Charles, a Fleetwood Mac, Prince, a Prodigy, Tiësto, a Red Hot Chili Peppers, a Led Zeppelin, James Blunt, Eric Clapton, a Genesis, a R.E.M. és Seal. Hiába azonban a nem mindennapi névsor, a társaság képtelen volt megbirkózni a magas költségekkel és az erős konkurenciával. A helyzetet csak súlyosbította, hogy a WMG meglehetősen idegenkedett a zeneszámok és -albumok internetes értékesítésétől.


A zuhanó CD-eladások döntötték veszteségbe a Warnert

A kilátástalannak tűnő helyzet Blavatnyik érkezésével megváltozhat, könnyen előfordulhat, hogy az újra erőre kapó Warner Music Group maga is felvásárlásokba kezd. Az első jelölt az EMI lehet, de a Bertelsmann is a felvásárlás sorsára juthat. Az üzletember mindenesetre örült az üzlet megkötésének és azt reméli, hogy a jövőben sikerül jó kapcsolatot kialakítania a kiadó által képviselt művészekkel.

Az már biztos, hogy a Warner Music Group név mindenképpen megmarad. A tranzakcióhoz a Credit Suisse és az UBS Investment Bank nyújtottak pénzügyi segítséget. A WMG felvásárlása várhatóan idén ősszel zárul le.

A most 53 éves Blavatnyik 21 éves korában vándorolt ki a Szovjetunióból az Egyesült Államokba és megtalálta a számításait, hiszen vagyonát jelenleg 11 milliárd dollárra becsülik. Ezzel a Forbes magazin leggazdagabb embereket felvonultató listájának a 28. helyét szerezte meg. Egyáltalán nem volt ismeretlen a WMG vezetői előtt, hiszen hosszú évek óta ismeri Edgar Bronfman Jr., a kiadó jelenlegi elnök-vezérigazgatóját. Az EMI és a Warner Music Group felvásárlásáról már április végén felbukkantak az első hírek és a WMG vételárát 3 milliárd dollárra becsülték.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bakagaijin #2
    Ez nekem nem világos, kivásárolták az AOL Time Warner (plusz Turner) csoportból a Warnert, vagy megvették az egészet tokkal vonóval?
  • mitch2003 #1
    Ha befuttat a Warner