Berta Sándor

Máris támadja a zeneipar az Amazont

Úgy tűnik, hogy a vállalat komolyan felbosszantotta a nagy kiadókat és a szerzői jogvédő szervezeteket, álláspontjuk szerint ugyanis az Amazon nem kínálhat új licencek nélkül zenét az interneten.

Több amerikai sajtóorgánumban is élesen bírálták az Amazont a napokban elindított Cloud Drive és Cloud Player szolgáltatása miatt. A The New York Timesban több kiadó menedzserei is kétségbe vonták, hogy az új konstrukció hosszú távon működőképes lehet, mivel az Amazon birtokában lévő licencek egy ilyen szolgáltatás üzemeltetését nem teszik lehetővé. Craig Pape, az Amazon zenei ügyekért felelős igazgatója viszont úgy reagált, hogy: "Nincs szükségünk licencekre ahhoz, hogy a zeneszámokat a Cloud Drive keretében tároljuk el. Olyan ez, mint amikor az emberek a külső merevlemezükön tárolják a dalokat."

A Sony Music egyik szóvivője a The Wall Street Journalnak kijelentette: csalódottan vették tudomásul, hogy az Amazon a szolgáltatásaihoz nem tőlük szerezte be a Cloud Drive és a Cloud Player működéséhez szükséges licenceket. Liz Young, a Sony Music egy másik szóvivője a Reutersnek ugyanakkor azt mondta: "Reméljük, hogy sikerül egy új licencmegállapodást kötnünk. De emellett vannak jogi lehetőségeink is."

A felháborodás egyébként nem igazán érthető, hiszen a CNET információi szerint a társaság már korábban tárgyalásokat folytatott a zenei kiadókkal és a filmstúdiókkal, s ezeken világossá tette: megegyezésre törekszik, de akár a licencek nélkül is elindítja a két szolgáltatást. Vagyis a bejelentés egyáltalán nem érte, nem is érhette váratlanul a piac szereplőit. A cél egyértelmű volt: az Amazon meg akarta előzni az Apple-t és a Google-t. illetve el akarta kerülni a streaming-szolgáltatások esetében meglehetősen hosszadalmasra nyuló licencvitákat..

A társaság tehát úgy döntött, hogy inkább a két platform elindítása után ül le tárgyalni a kiadók és a jogvédők képviselőivel. Ezt azonban a zeneipar egyáltalán nem vette jó néven.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • passatgt #7
  pontosan, de az amazon.com-ra regisztrálni kell, és az ott lévő zenéket csak belépés után tudom elérni, tehát csak én férek hozzá

  szóval nem értem miért pattognak a kiadók
 • lammaer #6
  Gondolom egészen addig nem, amig csak te férsz hozzá a zenéidhez.
  Viszont abban a pillanatban kapod is az idézést, amint valaki más is, mivel ekkor már terjesztőnek neveznek, arra pedig a te licenszed (amit a megvásárlással szereztél) bizony nem vonatkozik.
 • Ferrer #5
  Volt már rá precedens.
 • passatgt #4
  ha bérlek egy SAJÁT tárhelyet, ahova a megvett zenéimet feltöltöm, már engem is betámadnak?
 • FoodLFG #3
  Amíg az emberek fizetnek a zenékért, addig nem. A legtöbb előadó a nagy kiadóknál van, és még mindig mi tartjuk fenn a hiénákat azzal, hogy fizetünk a zenéért. Egyszerűen nem szabad semmit sem megvenni, ájTyúnszon sem. game over.
 • miszterjoe #2
  Muhaha, ilyen ötösöm legyen a lottón. Mikor a nyitásról volt a hír gondoltam, hogy ez a jogvédőknek nem fog tetszeni. Mikor húzzák már le a rolót ezek a maffiába tömörült jogvédők?
 • Skynet85 #1
  Ez biza szívás, nem készül el időre a x+1.-ik villa, medencével az udvaron és egy Lamboval a garázsban, ááá szörnyű is az élet... sötét vihar fellegek gyülekeznek a hiénák felett, ami ha egyszer kitör sok semmire kellő lesz kénytelen rendes melóval keresni a pénzt...