Berta Sándor

A kínai elnyomás támogatása miatt beperelték a Ciscót

A Human Rights Law Foundation (HRLF) nevű emberi jogi szervezet jogi eljárást kezdeményezett az amerikai társaság ellen. A HRLF azzal vádolja a Ciscót, hogy segítséget nyújtott a kínai kormánynak a kiberdisszidensek megtalálásában és üldözésében.

A civil szervezet a beadványával a Falun-Gong mozgalom három megnevezett és nyolc névtelen tagját képviseli. Az egyiküket három éven keresztül tartották fogva az ázsiai országban. A nyolc ismeretlen személyt a helyi hatóságok megkínozták, megölték vagy eltűntek. A Cisco korábban megállapodott a Kínai Kommunista Párttal és a helyi biztonsági hatóságokkal abban, hogy segít nekik az Arany Pajzsnak nevezett infrastruktúra kiépítésében. A rendszernek köszönhetően a kínai hivatalok képesek ellenőrizni és cenzúrázni az internetet, továbbá felkutatni a kiberdisszidenseket és az ellenzéki aktivistákat.

A HRLF a keresetet egy észak-kaliforniai bírósághoz juttatta el és azt kérte a testülettől, hogy ítéljen meg egy meg nem nevezett összegű kártérítést az áldozatok számára. Emellett a szervezet szeretné, hogy a bíróság mondja ki: a Cisco köteles a további törvénytelen akciókat megakadályozni. Az ellenőrzések miatt egyébként a Falun-Gong mozgalom 5000 tagját tartóztatták le.

Az 52 oldalas kereset a vádlottak padjára juttathatja John Chamberst, a Cisco ügyvezetőjét és elnökét, valamint a konszern további két vezető munkatársát. A cég tiltakozott a gyanúsítások ellen, mondván azoknak nincs semmi alapjuk és éppen ezért "energikusan fognak védekezni" a vádak ellen. "A Cisco nem üzemeltet hálózatokat Kínában és nem is hajt végre olyan tevékenységet, ami egyszerűbbé tenné a cenzúrát és az elnyomást" - állította a társaság, amely azzal védekezett, hogy teljesen szokványos módon értékesíti a termékeit az ázsiai államban.

A Cisco még 2008-ban, amikor egy a kínai piaccal kapcsolatos belső dokumentuma nyilvánosságra került, igyekezett megváltoztatni addigi álláspontját és látványosan nem segítette a kínai kormányt a cenzúra kiépítésében, illetve az elnyomásban. Ugyanakkor az emberi jogi csoport olyan marketinganyagokra hivatkozik, amelyekből kiderült, hogy a vállalat eközben nagyon is aktívan támogatta az ellenőrzési technikák kiépítését. Állításuk szerint számos bizonyítékkal rendelkeznek, köztük olyan PowerPoint-prezentációkkal, ahol a Cisco szakértői a "gonosz Falun Gong szervezet" tagjainak felderítését ígérik kínai megrendelőiknek, és részletezik, hogyan.

A HRLF közölte: az eljárás során számos olyan feljegyzést fognak bemutatni, amelyek bizonyítják majd a Cisco törvényellenes tevékenységét. A civil szervezet egyébként többek között az 1789-ből (!) származó Alien Tort Claims Act és az 1992-es Torture Victims Protection Act jogszabályokra hivatkozik, ezek ugyanis lehetővé teszik, hogy a külföldi emberi jogi jogsértések kapcsán polgári büntetőpert lehessen kezdeményezni. Ugyanerre a két törvényre hivatkozott 2007-ben Wang Xiaoning kínai kiberdisszidens is, amikor beperelte a Yahoo-t. Elemzők szerint ugyan kevés precedens van nyugati cégek elnyomó rezsimekkel kötött üzleteivel kapcsolatban, ám az ügy mégis sokat árthat a Cisco megítélésének.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • JMáté #27
  A francba. Őrült létére nem olyan ostoba mint hittem. Na mindegy, legközelebb majd csak összejön.
 • Amergin #26
  Kínában tudják, hogy az emberek fölötti hatalom (szebben fogalmazva: a "társadalmi stabilitás") megőrzése csak úgy lehetséges, ha a véleményhatalmat kontrolláljuk.
  Nyugaton mind az állam, mind a tömegmédia az írtózatos vagyonok fölött rendelkezők kezében van, így "nem szükséges" cenzúrázni, hiszen elegendő az óriási médiatúlsúlyból eredő "túlharsogás".
  A rendszert komoly kritikával illető vélemények Nyugaton sem juthatnak el soha széles tömegekhez, erre itt is nagyon ügyelnek. Ezeket a véleményeket cimkézik Nyugaton "szélsőségesnek" tudniillik azért, mert a rendszer alapjait támadják és a hatalommal bírók érdekeit nagyban sértik.
  Kínában, ahol még nem vették meg kilóra az államot, ott még az uralkodó elitnek "szükséges" a cenzúra, hiszen a hatalom nem a tőke kezében van (hanem a "kommunista párt" kezében, amelyik nem is kommunista párt -de ez messzire vezetne, úgy hogy hagyjuk ezt most)
  Ezt minden értékítélettől mentesen mondom, mielőtt valaki azt mondaná, hogy én a kínai cenzúrát "támogatom".
  Szó nincsen róla!
 • Amergin #25
  És ugyan mi a frászkarikát?
 • okosan gyerekek #24
  igazi rohadt gecik vezetik a cisco-t. ennyi. ighazi utolsó embergyűlölő gennyes faszládák. legutolsó nagy megnyilvánulásuk mi volt? kardoskodás, hogy a szolgáltatóknak igenis joguk van a tulajdonukat képző(!) internetet tartalmak szerint kínálni ügyfeleiknek, nem az, hogy itt adatforgalom után, meg hozzáférési sebesség nyomán fizetgetünk.

  annyira jó nézni a disznókat, amikor visítanak a pörzsölő lángja alatt, csak hiányzik, hogy visíttukban egy jó csípőset a kárhozott pofájukra verjek.
 • JMáté #23
  Nyugi, értem mit mondott. Konkrét tervem van hogy mit akarok kihozni ebből.
 • Rotyoka #22
  De vannak, de azok is mind arabok.
 • Dluinet #21
  Fuss neki még egyszer.
  Elötte egy kis segítség:
  Irónia
  "A látszólagos magasztalás mögött megítélés, elmarasztalás bújik meg, melyet a szövegkörnyezet leplez le."
 • JMáté #20
  Itt csak te vagy alacsonyabb rendű mert kevés az agysejted.
 • Amergin #19
  Neked meg: inside job, oszt szevasz!
  Na most lehet akkor elkezdeni hörögni!
 • Amergin #18
  Na pont ez a te bajod! Mikor fogod már végre belátni, hogy nem teheted meg, hogy azonos mércével méred az amerikaiakat, illetve a "kiválasztottakat", és a föld többi alacsonyabbrendű csúszó-mászóját? Hogy merészeled? Honnan veszed a bátorságot?
  Vigyázz, hogy nehogy te is tenorista legyél, mert akkor a béke katonáinak a bosszúja utolér!