Berta Sándor

A filmiparra nézve kínos anyagot jelentetett meg a Wikileaks

A Wikileaks által nyilvánosságra hozott egyik feljegyzés kínos helyzetbe hozta a tengerentúli igazságügyi szerveket és egyúttal bepillantást nyújt a filmipar lobbitevékenységébe is.

A megjelentetett dokumentumból kiderül, hogy az igazságügyi szervek közel sem mindig járnak el tisztességes módon. Egy a mozikban kamerával kalózmásolatokat rögzítő férfit például azért vettek őrizetbe, hogy a filmipar egyik magas rangú képviselőjének "személyes szívességet" tegyenek.

Geremi Adam a maVen nevű csoport számára dolgozott 2004 és 2006 között, állítólag a digitális kamerájával rögzítette különböző filmek (Mission Impossible 3, Superman visszatér stb.) kalózmásolatait a mozikban. Bár a rendőrségnek nem sikerült bizonyítania, hogy elkövette a terhére rótt bűncselekményeket, mégis őrizetbe vették. Többek között emiatt is a maVen 2006 végén hirtelen abbahagyta a kalózkópiák megjelentetését.

Az ügy előzménye, hogy az Amerikai Mozgókép Szövetség (MPAA) a Szövetségi Nyomozó Irodához (FBI) fordult, mondván megtalálták azt a személyt, aki az illegális felvételek készítéséért felelős. Az illetőt az FBI-nak úgy mutatták be, mint a "filmkalózok globális vezetőjét". A gyanúsított Geremi Adam volt. Csupán egy dolog jelentett problémát: Adam Kanadában élt. Az FBI ezért megkereste az ottani nyomozókat, akik eleget tettek az amerikai kollégáik kérésének és 2006 szeptemberében letartóztatták a férfit. Bizonyítékok hiányában ugyanakkor kis idő múlva kénytelenek voltak elengedni.

A rendőrség azonban nem volt hajlandó belenyugodni a dologba és egy hónappal később ismét őrizetbe vette Adamet. Ezúttal már sikerült 14 hónapon keresztül előzetes letartóztatásban tartani, de ennyi idő alatt sem tudták semmivel sem megvádolni. Azt ugyanakkor a nyomozók nem tudták, hogy Adam depresszióra hajlamos, így az eljárást nagyon megviselte. Végül elítélték és a börtönben drogfüggő lett. Miután kiengedték túladagolásban halt meg.

A Wikileaks által kiszivárogtatott anyag szerint a rendőrök nem is foglalkoztak Geremi Adammel. Úgy ítélték meg, hogy nem játszott jelentős szerepet az online kalózvilágban és kétségbe vonták a filmipar érveit. Ugyan végül sikerült rekonstruálni, hogy tényleg ő készített kamerás felvételeket a különböző alkotásokról és ezért, illetve kalózmásolatok terjesztéséért tudták elítélni. Utóbbi lépés azonban a filmipar egyik magas rangú képviselőjének tett "személyes szívesség" volt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • oneman #34
    Hiába akarod te eladni a sz.rt, hogyha a f.sra van igény... Aki eddig az előbbit kínálta, az most nyelni kénytelen a kékerest.
  • MsUser #33
    Rapid81 ma 12:08 | privát | galéria | válasz erre | #16
    Mondjál már egyetlen zenei kiadót, ami csődbe ment, főleg a legnagyobbak közül???

    Kérdésedre a válasz a Warner Music és az EMI is eladósorba került!
  • figyu #32
    Hogy válhat valakiből drogfüggő egy BÖRTÖNBEN???
  • vasedeny2 #31
    és ez 10 p guglizás után beigazolódik. nem lep meg, de nem tudtam, hogy ezt csak így lazán tolják
  • NEXUS6 #30
    Ok, hol lehet jelentkezni!
  • morden #29
    Az index is pénzből él, ki is van téve hogy cikknek látszó hírdetés 2 milla :D adok 2 millát én is hogy hogy jövő héten a Marsra szervezek last minutet , lehozzák :D
  • NEXUS6 #28
    Ez kész ez a cikk!!!:DDD

    Kb egyenértékű azzal, amikor amcsiban egy főszer bement a HBO-hoz hogy kiköttesse a TV-t, valszg mert arra is csóró volt, hogy fizesse.
    A HBO-nál meg vagy elfelejtették, vagy talán csak az ügyintéző gondolta, hogy jót tesznek vele, kitudja. Szal nem kötötték ki végül, de nem is kellett fizetni.
    Szal lopta csatornát pár évig. Aztán gondolt egyet, fogott egy ügyvédet bement a bíróságra és beperelte a céget, mert TV függő lett, emiatt elhízott, nem tudott melót sem vállalni, a családját is elhanyagolta, és persze a legsúlyosabb érv nyugaton: depit is kapott.

    Ez kb ua.
  • vasedeny2 #27
    a kuruc infó a legobjektívebb az összes közül. a saját véleményüket zárójelben írják, és oda írják, hogy a szerkesztőség véleménye. pl gyöngyöspata: az indexen mese van, a kurucon a térfigyelő kamera felvétete. szerintem a felvétel objektív, és ha az index az lenne, kitették volna ők is. ha megnézed a felvételt, abból sehogy sem jön ki, hogy a bajt provokáció okozza. én pl azért csapom fel az indexet, hogy röhögjek azokon a barmokon egy jót. "a MS a világ legetikusabb cége" meg ekkora baromságokat látok a főcímekben. egsz jó kabarénak tartom
  • morden #26
    Én ezért úúúútálom a TV-s híreket, hogy tök érdektelen hülyeségeket adnak le ( pl Mari nénit meghapta a kutya, sajnálatos de érinti Mari nénit meg a kutyát ) Neten legalább az ilyeneket ki tudom szűrni, de elkanyarodtam a fórum témájától.

    Szal filmkalózkodásért kvázi halálbünti ?
  • MacropusRufus #25
    "Ha nem lenne a kuruc.info, akkor a magyar media merlegnyelve teljesen a baloldalon lenne... "

    nem értek veled egyet. Megkérhetlek, hogy solorlj fel baoldali orgánumokat (tv/sajtó etc)

    Nekem eleve az veri ki a biztit, hogy egy hír balos v. jobbos.
    ÉS ez még hagyján, de a két oldal hírei 180fokban el is térnek egymástól, pedig ua. arról a hírről van szó.

    Egyetértek morden-el: a teljes hírt vágatlanúl ide nekünk, aztán majd mi eldöntjük, hogy mi a véleményünk. Ui. amíg egy bizonyos beállítottságú média a saját szája íze szerint vagdossa a híreket, az már nem obijektív tájékoztatás, továbbá ezáltal a tömegek véleményét is befolyásolja.