Berta Sándor

Filmeket szivárogtatott ki a Spanyol Filmakadémia egyik tagja

Komoly botrányt kavart, hogy kiderült: a Spanyol Filmakadémia egyik Goya-díjas tagját letartóztatta a spanyol rendőrség. A férfit és társait azzal gyanúsítják, hogy a hivatalos megjelenés előtt kiadta számos film kópiáját.

A La Nueva Espana és egy másik spanyol újság beszámolói szerint a 46 éves Manuel Sirgo 2002-ben a Pollo nevű animációs filmjéért kapta meg a Spanyol Filmakadémia Goya-díját. Most két munkatársával együtt tartóztatták le, mivel a 12 Pingüinos nevű filmstúdióban dolgozó trió tagjait azzal gyanúsítják a hatóságok, hogy a fájlcserélő hálózatokon osztottak meg több alkotást, így azok előbb megjelentek a világhálón, mint a mozikban és a videotékákban. Sirgo és két társa tevékenységére az EGEDA nevű szerzői jogi szervezet hívta fel a helyi rendőrség figyelmét.

A három szakember által kiszivárogtatott művek között van Carlos Iglesias két produkciója is. Iglesias felháborodva és elborzadva fogadta a hírt: "Nem tudom elhinni, hogy az egyik partnerünk ennyi ember munkáját és lelkesedését kockára tette. Ellopták a munkánkat. Hogyan csináljunk további filmeket, ha ezeket a befektetéseinket nem tudjuk kigazdálkodni?"

A hatóságok adatai szerint Sirgo a filmek továbbítására a Spanyol Filmakadémia számítógépes rendszerét használta. A hálózatban megtalálható, nyilvánosságra még nem hozott alkotásokhoz csak a szervezet tagjainak egy kis része férhet hozzá. A producer meg sem próbálta eltüntetni a nyomait, saját hozzáférési kódját használta. A férfit nem sokkal később szabadlábra helyezték és cáfolta az ellene felhozott vádakat. Állítása szerint nem tud mást elképzelni, csak azt, hogy alighanem egy harmadik személy szerezte meg a hozzáférési kódját és az ismeretlen terjeszthette el a fájlcserélő hálózatokon a műveket. Bár kollégái sem hisznek a vádaknak, többen hangsúlyozzák, akármi is történt, Sirgo legalábbis felelős azért, hogy az akadémiai hálózathoz való hozzáférésének adatai illetéktelen kezekbe kerültek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tatish #1
    reklám,vagy csak paranoiás vagyok?