Berta Sándor

Erősödik a cenzúra Japánban

A március közepén történt katasztrófák után alig tért még magához Japán, azonban a helyi kormány nem csak a fukusimai tragédiával akar megbirkózni, hanem gyakorlatilag cenzúrát vezetett be az országban.

Az ázsiai szigetország meglehetősen drasztikusan reagál a kritikus hangvételű cikkekre: a független újságíróknak megtiltották a sajtótájékoztatókon való részvételt, a telefontársaságoknak és az internetszolgáltatóknak pedig mindent el kell követniük azért, hogy ne szivároghassanak ki "hamis" információk. A részletekről Makiko Segawa, a Shingetsu hírügynökség alkalmazottja számolt be. A helyi telefontársaságoknak és az internetszolgáltatóknak kötelességük mindent elkövetni azért, hogy ne kerülhessenek ki külföldre "álinformációk". A hivatalos indoklás az, hogy minden erővel biztosítani kell a közrendet és a morált.

A japán kabinet kidolgozta a saját stratégiáját az atomkatasztrófa kezelésére. A kormány egyik szóvivője kijelentette, hogy többnyire a független újságírók felelősek a hamis információk terjesztéséért és szintén ők azok, akik engedély nélkül, illegálisan belopóznak a fukusimai atomerőmű körül kijelölt tiltott zónába. (Egyértelmű, hogy a külföldi tudósítók nem elégednek meg a létesítmény közleményeivel.) Éppen ezért a kabinet úgy döntött, hogy ezentúl a sajtótájékoztatók többségéről kitiltják a külföldi online újságírókat és a külföldi sajtóorgánumok minden munkatársát.


Egy robotrepülő egy héttel ezelőtti felvétele a Fukushima Dai-ichi atomerőműről

Az érvelés szerint, ha nincsenek jelen kritikus kérdéseket feltevő személyek a sajtótájékoztatókon, akkor a kamerák előtt nem is lehet feltenni kényelmetlen kérdéseket. A helyi sajtó képviselői naponta kétszer lehetnek jelen a sajtótájékoztatókon, minden többi riporter legfeljebb heti egy sajtókonferencián vehet részt. A külföldi tudósítókat ráadásul kizárólag a kormány munkatársai tájékoztathatják minden kérdésben. A külföldi újságírók szkeptikusan fogadják a fukusimai atomerőművet üzemeltető Tokyo Electric Power Company (TEPCO) közleményeit, hiszen a cég az egyik nap arról beszél, hogy a helyzetet teljesen az ellenőrzése alatt tartja és semmi ok nincs a pánikra, míg másnap már azt ecsetelte, hogy milyen súlyos a szituáció.

A növekvő cenzúra a helyi riportereket is sújtja. Uesugi Takashi március közepén egy rádióadásban bírálta a kormány tájékoztatási politikáját, másnap már minden műsorkészítési- és szerkesztési folyamatból kizárták. Aki hajlandó együttműködni, azt különböző módon megjutalmazzák, például fedezik bizonyos költségeit.


Ezentúl a belügyminiszter, a rendőrség és más hivatalos szervek dönthetik el, hogy mi jelenhet meg a lapokban, látható a tévékben és hallható a rádiókban. Az indoklás az, hogy a kritizáló riporterek a valódinál sokkal súlyosabbnak festették le a helyzetet és sokkal nagyobbnak állították be a károkat. Az internetszolgáltatókat, a telefontársaságokat, a kábeltelevíziós és internet-hálózatok üzemeltetőit írásban szólították fel az együttműködésre, s közölték velük: minden szükséges eszközt használjanak fel az álhírek kiszivárgásának megakadályozására. Akár információkat is törölhetnek vagy elzárhatnak a nyilvánosság elől. Minden olyan módszer és eszköz alkalmazása megengedett, sőt elvárt, ami növeli a stabilitást. A cél annak meggátolása, hogy a "hamis információk" eljuthassanak a japán lakossághoz és külföldre.

Japánban március 12-én rendeltek el nukleáris vészhelyzetet, miután a Richter-skála szerinti 8,8-as erősségű földrengés rázta meg a szigetországot és négy atomerőműben összesen tizenegy reaktor állt le automatikusan. Pár nappal később ismertté vált, hogy leolvadás fenyegeti a fukusimai atomerőmű egyik reaktorát. Később kiderült, hogy a hűtés helyreállítása Fukusima egyetlen esélye, azonban a növekvő sugárzás egyre nagyobb gondokat okoz egész Japánban. Osztrák kutatók március végén megállapították, hogy Fukusima napjainkra kezdi Csernobilt idézni. Ennek ellenére a japán katasztrófasorozat túlélői példás összefogással igyekeznek újraszervezni az életüket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • cateran #75
    "Blablabla... A társadalom működéséhez dolgozni kell. Erre Magyarországon csak egyetemet végzett ember képes. Japánban meg nem. Ennyi. A másik kisebbséget nem tudom mi lehet. Talán a hívő keresztények?"

    Ezen rohogtem 1 sort...Ha azt mondom, el vagy tevedve (es itt naprendszer szintre kell gondolni, meg csak nem is bolygora), akkor szolidan es visszafogottan fogalmazok..
  • Amergin #74
    Miért is menjünk dolgozni? Talán azért, hogy a magadfajta "kiválasztottakat" eltartsuk? Gondolom, minket "lelketlen állatokat" Jahvé csak ezért teremtett a földre, hogy nektek szolgáljunk. Ugye jól mondom?
  • NEXUS6 #73
    Vazze rájöttem!
    A srác nem is egyemista!
    Max lesz olyan 5 év múlva, talán.

  • JMáté #72
    Akinek nincs semmije az annyit is ér, és aki annyit ér az cigány. Menjetek dolgozni.
  • JMáté #71
    Én nem a cigányokat védem, csak azt mondom hogy te is az vagy :D
  • Tetsuo #70
    Vedd mar eszre, hogy provokalni jott.
    Fingja sincs arrol, mi az, hogy magyarnak lenni vagy hogy "munka".
    Az ilyenekre en nem pazarlok sok betut.. ;)

    Olyan, mint a Lehet Magyarorszagból Palesztína párt "kisebbsegi szakertoi", akik meg soha eletukben nem talalkoztak igazi ciganyokkal.. a tv-ben meg okoskodnak.
  • Tetsuo #69
    Hidasi Judit konyvei messze a legautentikusabbak magyar nyelven, mint irtam. Ki lehet egesziteni a Tokyo Underground c konyvvel, de az nem egy komoly konyv, csupan a modernebb tarsadalomrol ir.
    A blogok aktualisabbak, persze, viszont a "hangsulyeltolodasok" ott joval durvabbak.
    Olvasd el szerintem megegyszer a konyveit, pont nem azt irja, hogy Japan jobb lenne..

    A neveletlen uj generaciok nihilista elhetetlensegerol SENKI nem ir manapsag, pedig szinte az egesz foldon lenyeges jelenseg.. (Anglia, USA az elen), ez kb. tabu vagy erdektelen.

    Dr. Hidasi Judit mostanaban is tart eloadasokat a temaban vagy legalabbis kozel a temahoz.
  • Balumann #68
    Azért az elég erős túlzás (általánosságban eszélve is), hogy becsületesen munkát végezni csak egyetemet végzett ember képes. A nem egyetemet végzett emberek többsége (akik nem romák) nagyon is tisztességesen végzi a munkáját, ahova eddig én jártam iskolába (jelenleg ELTE-re), nem láttam elbalfaszkzodó takarítókat, de mondhatnám az építészeket, meg még sok mást is.
    Abban egy kisrészt lehet igazad, hogy nálunk jóval több az olyan, aki valóban inkább elbalfaszkodja, mint Japánban, de ebben azért jóval több tényező is bennevan (többek között, hogy nem fizetik meg rendesen és le is nézik többnyire azokat, akik végzik a piszkos munkát).
  • NEXUS6 #67
    Na Vankóné úgy tűnik még az SG motornál is ledobta az ékszíjat.
    Nem baj, ott a jobb kezed el sem kell képzelni, használd a gúglit, más barátod gondolom úgy sincs.
  • NEXUS6 #66
    Vazze!
    Előszór azt hittem, hogy nem vagy 100-as!
    De rájöttem, hogy csak olyan naiv vagy hogy hozzád képest Vankóné Dudás Juli festményei maga a Guernica!


    VS.


    Fel a fejjel, majd kinövöd!

    De a nagymellényű, belekötős teknikádból addig is szerintem vegyél vissza, vagy még dolgozz rajta, mert így max egy szép boxoló orrot szerezhetsz be magadnak vele.