Berta Sándor

A japán katasztrófa miatt számos oldal elérését blokkolja az amerikai katonaság

Az Egyesült Államok Stratégiai Parancsnoksága bejelentette, hogy az ázsiai országot sújtó katasztrófahelyzet miatt több nagy adatforgalmat generáló szolgáltatást sem érhetnek el az amerikai katonák.

A kényszerű blokád szinte kizárólag rendkívül népszerű, ugyanakkor komoly adatforgalmat okozó oldalakat és szolgáltatásokat érint. Rodney Ellison, az USA Stratégiai Parancsnokságának szóvivője azzal indokolta az intézkedést, hogy az így felszabaduló kapacitásokat a Japánnak való segítségnyújtás koordinálásához használhatják fel. A szakember hozzátette, hogy a lépéssel az Egyesült Államok Csendes-óceáni Parancsoksága által előterjesztett kérésnek tesznek eleget. A parancsnokság koordinálja ugyanis a Japánnak nyújtott segélyintézkedéseket. E feladat teljesítéséhez az átlagosnál bővebb sávszélességre van szükség, ezért döntött a Stratégiai Parancsnokság úgy, hogy ezt így biztosítja. Az elsődleges szempont az volt, hogy a katasztrófa által sújtott helyek esetében biztosítani lehessen a zökkenőmentes kommunikációt, ami létfontosságú lehet a mentőcsapatok számára.


Az intézkedés jelenleg összesen 13 népszerű portált és szolgáltatást érint, melyek a következők: YouTube, Googlevideo, Amazon, ESPN, eBay, Doubleclick, Eyewonder, Pandora, streamtheworld, Mtv, Ifilm, Myspace, Metacafe. A listáról ugyanakkor némileg meglepető módon hiányzik a Facebook és a Skype. Ugyanakkor, amennyiben a helyzet súlyosabbá válik, úgy a lista bővülhet, feltéve, ha a Stratégiai Parancsnokság úgy ítéli meg, hogy még nagyobb sávszélességet kell felszabadítani. A blokád ideje alatt az amerikai katonai hálózatból az érintett honlapok és szolgáltatások elérhetetlenek. A használt szűrőt már hétfőn aktiválták, de a lépésről csak most tájékoztatták a közvéleményt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • alien47 #12
    Hol a videó? Minek linkeli be a cikk írója, ha később eltávolítják?

    A túrónak adnak ki ilyet a kezük közül?

    Puszika
  • Alien69 #11
    Dehogy, ááá! Azért nem tiltják a f*szbukot, me valszeg puszi pajtások, vagy fizet érte! De lehet, más van a háttérben, pl teljes hozzá férést enged a fakkbook a "védelemnek" az adatokhoz, ki-, kinek üzent, és mit. Ehhez képest a Mi média törvényünk smafu.
  • DontKillMe #10
    Loptátok a videót?..hehe..ejnye.
  • Inquisitor #9
    eBay és Amazon mi a fenével tud nagy adatforgalmat generálni? Egy átlag híroldalon több a kép és reklám szvsz ...
  • pasi29uk #8
    Mondjuk torrentnek jó... :)
  • pasi29uk #7
    Miért kell ill. jó hogy kapnak egy orbitális sávszélességet? Mi a gyakorlati haszna?
  • Pares #6
    Persze ez esetben érthető, és jogos is a blokkolás, nem "azért" írtam, még mielőtt valaki a torkomnak ugrana. Egészen elképesztő, ami Japánban történik...

  • Pares #5
    Megéljük még mi a napot, amikor kihúzzák a zinternetet a stekkerből!
  • Solten #4
    Ertheto, ha a feszbukot letiltanak, a katonak fele depresszios alkoholistava valna. Latom nincs korlatozva a poresz sem... :))
  • CybeRick #3
    Napokkal ezelőtt közölték már a blokkolást, csak nem kapott akkora nyilvánosságot. Videó viszont eltávolításra került :)