MTI

Lekapcsolták Líbiában az internetet

Különleges erők szombat hajnalban fegyveres akcióban felszámolták a Moammer Kadhafi líbiai vezető távozását követelő tüntetők Bengázi központjában felállított sátortáborát, helyi források szerint mintegy 35 embert ölve meg a tiltakozók közül.


Kadhafi 1969 óta az ország vezetője
A Human Rights Watch (HRW) amerikai emberi jogi szervezet szemtanúkra és helyi kórházi forrásokra hivatkozó jelentésében azt írta, hogy az ország második legnagyobb városában lezajlott brutális akcióval legkevesebb 84-re emelkedett az elmúlt három napban lezajlott líbiai rendszerellenes tüntetések halálos áldozatainak száma. A bengázi kórházak egyike szerint sebesültek százait ápolják, s az ágyhiány miatt többeket csak a parkolóban tudtak lefektetni.

Hajnali negyed kettőkor váratlanul Líbia-szerte lekapcsolták az internetszolgáltatást, nyilvánvalóan azzal a céllal, hogy megakadályozzák a világháló közösségi oldalain szerveződő és számos más városra is átterjedt tiltakozások folytatását - közölte a San Franciscó-i székhelyű Arbor Networks társaság, amely az internetforgalom felügyeletére szakosodott. Néhány órával korábban az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió számolt be arról, hogy adását zavarják, és blokkolták a honlapjához való hozzáférést is. A különleges erők szombaton hajnali ötkor támadtak rá a tüntetők sátortáborára Bengázi bírósági épülete előtt, amely eddig az egyiptomi forradalom által ihletett líbiai kormányellenes felkelés egyik központja volt.

Mint egy tüntető telefonon elmondta, könnygázgránátokat lőttek ki és tüzet nyitottak a sátraikban tartózkodó tiltakozókra, "majd megtisztították a környéket, miközben sokan a sebesülteket és a halottakat magukkal cipelve menekültek". "Mindannyian attól félünk, hogy valami súlyos dolog fog történni ma Bengáziban" - tette hozzá a nevét titokban tartó telefonáló. Egy másik bengázi férfi a BBC-nek nyilatkozva azt mondta, hogy a rajtaütést követően utcáról utcára zajló elkeseredett harc alakult ki a katonák és az ellenállást tanúsító tüntetők között.

Az elmúlt napokban tiltakozók ezrei követelték a 42 éve hatalmon lévő Moammer Kadhafi eltávolítását, elsősorban az ország Egyiptommal szomszédos, elszegényedett keleti felében. Tüntetéseiket azonban rendre brutálisan szétverték fegyveres milicisták és a különleges erők bevetésével, s a legtöbb halálos áldozatot a bengázi események követelték. A helyi lakosság szerint a tripoli vezetés a hadsereg elitegységének, a Hamisz Dandárnak az erőit vezényelte a fővárostól mintegy ezer kilométerre keletre fekvő Bengáziba, Beidába és néhány más városba, s az elitalakulatokkal a jelek szerint milicisták és külföldi zsoldosok is érkeztek.

"A líbiai hatóságoknak azonnal le kell állítaniuk a békés tüntetők elleni támadásokat, és meg kell őket védeniük a kormánybarát fegyveres csoportok agressziójától" - hangoztatta a Human Rights Watch az újabb áldozatokról beszámoló nyilatkozatában. Barack Obama amerikai elnök pénteken külön nyilatkozatban ítélte el a bahreini, líbiai és jemeni tüntetők ellen alkalmazott hatósági erőszakot, és a véleménynyilvánítás szabadságának tiszteletben tartására szólította fel a helyi kormányokat. Megbízható források szerint Abdelrahman Abbar líbiai főügyész szombaton vizsgálatot rendelt el a rendszerellenes tüntetéseket kísérő erőszakcselekmények, elsősorban a kelet-líbiai városokban lezajlott zavargások és összecsapások ügyében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • opeca #35
  Ezek hátterében komoly szervezetek vannak. Egy ember ilyet nem tud megszervezni úgy, hogy ír valamit a f@szbúkra, aztán hirtelen mindenki fellelkesedik akik évtizedekig ugyanilyen elnyomás alatt voltak.
 • nextman #34
  Lehet, a következő USA célpont nem is Irán, hanem Afrika lesz..
 • Balumann #33
  Valóban nem mondható, hogy békésen tüntettek volna, de ha a nemzeti oldal szemszögéből is megvizsgálod a dolgokat láthatod, hogy nem éppenséggel úgy indult a dolog, hogy NA most kimegyünk és szétverünk mindent, felgyújtjuk az MTV székházát és stb.. Az MTV -hez azért mentek, hogy a megszavazott és összeállított petíciót beadják az MTV -nek, valamilyen formában közölve azt a nézőknek. A vezető tárgyalni sem volt hajlandó, helyette odaküldették a rendőröket, hogy zárják ki a tömeget. A többit már tudjuk. Lehet vitatkozni azon, hogy jogos-e az emberek felháborodása, az ellenállása (pontosabban erőszakos reagálása) a rendőrökkel szemben, illetve hogy a rendőrök szidalmazása, provokálása jogos indok volt-e az oszlatásra. De az eset azért ennél jóval bonyolultabb, mint hogy "hú szétverték az utcákat meg az MTV székházat az állatok, mocskos fasiszták".
 • sanyicks #32
  ferrer mód: FASISZTA vagy!!!!
 • sanyicks #31
  Rólad beszéltem ember. Én szerintem fasiszta felkelés 44-ben volt utóljára ha azt lehet annak nevezni... Te szerinted az van az hogy aki lázad= fasiszta. Ezt már többször leírtad :) és mindig újra bizonyítod.
  Miért van az? Talán mert nem azok, és mert unalmas amikor a hozzád hasonlók egy betanult szót szajkóznak amiről azt sem tudják micsoda?
 • l300d #30
  ez a kulombseg kelet es nyugat kozott. Mert ha pl Amerikaba a 200 milliobol van mondjuk par millio aki ehezik meg ehenhal. Mert ugyebar ott sokkal nagyobb a tarsadalmi kulombseg mint pl itt europaban. Szoval ha par ezer amerikai kitalalna hogy a francnak kell nekunk milliardokat kolteni haborukra mikor azt arra is kolthetnenk hogy a honfitarsaink ne dogoljeek ehen. Szoval ha ilyen tortenne es valaki megprobalna lazadast szervezni a facebookon akkor amerikaban tuti nem ugy oldanak meg hogy lekapcsolnak az internetet. Szep humanusan titokba kilonek a bajkeveroket mint a kutyakat:) Szoval hajra nyugati demokracia sokkal szebb:)
 • MsUser #29
  Nem kell ide FB meg Apple termék elég az SG fórum és elindulunk forralgatni!
  Amit Líbiá-ban tettek azt szinte minden nagyhatalom megtette már, "beleértve magunkat is" csak a szintek különböznek és az eszközök, az a fontos hogy a kialakított rendszer meg ne bukjon, még akkor sem ha az emberek nem élnek jól de a vezetőik "elnyomóik" fényűző jövedelmükkel átérzik a helyzetüket "mit itthon" fejlett társadalom nesze!
 • Ms2 #28
  Jah,szetvertuk meg nagy tett is volt.Itt lenne az ideje a parlamentben is "rendet" teremteni kicsit,mert nagyon elszalltak mar maguktol idehaza is a politikusok.Foleg a megszoritasaikkal.....
 • Murder3 #27
  mintha mi nem vertük volna szét a tv székházat....
  az is nagyon nagy tett volt....
 • Rotyoka #26
  Szerintem vicces volt, mert utánna még nekik volt nagy az arcuk, hogy ők BÉKÉSEN tüntetve vertek szét több utcát