Berta Sándor

Drágák lesznek az intelligens árammérők

Az európai uniós tagországokban 2020-ra a háztartások 80 százalékban intelligens áramóráknak kell lenniük. Ennek megvalósítása azonban közel sem egyszerű, a törvénymódosításokra és beruházásokra van szükség.

Az Európai Parlament egy irányelvében (az energia-végfelhasználás hatékonyságáról és az energetikai szolgáltatásokról) szabályozza az intelligens árammérők felszerelését, de a megvalósítást az egyes tagállamokra bízza. A célok között szerepel, hogy 2020-ra az európai háztartások 80 százalékában már intelligens áramfogyasztás-mérő órák legyenek. Ahhoz azonban, hogy ez megvalósulhasson számtalan helyi törvény módosítására van szükség.

Az Európai Unió azt várja a folyamattól, hogy könnyebbé válik a fogyasztásmérők leolvasása és azok adatai különböző mobil készülékkel is rögzíthetők lesznek. Intelligens árammérőket jelenleg már Svédországban és Olaszországban is használnak. Ausztriában az első programok négy évvel ezelőtt indultak, de az ötmillió hagyományos mérőórának csak a töredékét sikerült lecserélni intelligens modellre. A legnagyobb problémát Wolfgang Anzengruber, az Osztrák Elektromossági Vállalatok Szövetségének (VEÖ) elnöke szerint az jelenti, hogy a program költsége csak Ausztria esetében elérheti a kétmilliárd eurót. Ennyi pénzt előteremteni nem kis feladat, különösen a mostani gazdasági világválság idején. Bár az E-Control kormányzati hivatal a költségeket "csak" minimum 800 millió, maximum 1 milliárd euróra becsülte, az összeg így is hatalmas.

A felső-ausztriai Energia AG január végéig 13 000 háztartásban hajtotta végre a mérőóracserét. Johann Kaltenleithner, az Energia AG részlegvezetője elmondta, hogy a program 6 millió euróba került. Az adatátvitel biztonságos VPN kapcsolaton keresztül történik. A jövőben az adatcsomagokat titkosított formában továbbítják majd. Az ezt lehetővé tévő programot egyszerű firmware-frissítéssel juttatják az intelligens árammérők fedélzeti rendszerébe.

Ernst Brandstetter, a VEÖ szóvivője közölte, hogy az új eszközöknek köszönhetően elméletileg lehetséges a fogyasztás 15 percenként való leolvasása. Ez azonban 5 millió fogyasztó esetében naponta 480 millió adatcsomagot jelentene, amelynek a tárolása és továbbítása komoly terheket róna a szolgáltatókra. S hogy mit hozhat a jövő? Nos, a felhasználóknak lehetőségük lesz a távolból akár egy mobil- vagy okostelefonról, illetve PDA-ról szabályozni a lakás áramfogyasztását, ki- vagy bekapcsolhatnak bizonyos készülékeket. Ezáltal pedig tovább lehet majd csökkenteni az áramfogyasztást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #28
    Na, akkor ezt rosszul tudtam. :)
  • Piel #27
    Nem hoz annyit a konyhára mint amibe kerül. Viszont a szolgáltató az interaktív kapcsolata révén piszkálgathatja az órát programok írásával, cserélgetésével, és az órája annyit mér amennyit a szolgáltató akar. A fogyasztó meg úgy sem tudja bebizonyítani az igazát! Szóval ez is olyan intézkedés mint a gázszámla. Nem a köbmétert kell kifizetni, hanem a köbmétereket szorozgatjuk a szolgáltató által megadott szorzókkal. Így megint nem annyit fogunk fizetni amit valósan elfogyasztottunk, hanem amennyit a szolgáltató akar! Ellenőrizni nem tudja sem a fogyasztó, sem más szervezet. Jól ki van ez találva...!
  • Epikurosz #26
    Borzasztó!
    Én néha a havi leolvasást is elfelejtem.
    Épp ezért lenne jó, ha az óra intelligens lenne, mert magától "diktálná". be a fogyasztást.

    És valóban, kvp-nek igaza van: Ha a mamlasz áramszolgáltató végre beindítaná nagyüzemben az olcsó internetelérést a villanyos drótokon, annyi pénze lenne, hogy abból mesterséges intellgenciával is fel tudná szerelni a hálózatát.
  • szombi #25
    csak az életedet rövidíted vele. :)
    attól még nem lesz kisebb a számlád...
  • Mister #24
    Én minden nap este megnézem a mérőórát, és beírom egy excel táblába. 1 perc az egész, ennyi időm mindig van, és mindig tudom ( max fél nap késéssel ), hogy van e valami probléma.
    Nem olyan bonyolult.
    Amúgy meg átalányt fizetek, év végi korrekcióval, és eddig mindig nekem fizettek vissza egy keveset.
  • valaé valaé ná #23
    Hát, ahogy elnézem manapság az átlag IQ-t, az.
  • krk #22
    Tanulmányozd: http://www.magyarhelyesiras.hu/
  • nickb #21
    Kíváncsi, hosszú í.
  • Tetsuo #20
    Kivancsi, rovid i.
  • krk #19
    Kíváncsi vagyok, hogy egy ilyen intelligens árammérő egy intelligencia-teszten mekkora IQ értéket érne el. Most komolyan, ha egy eszköz el tud küldeni egy mért adatot, az már intelligens?