• lapaleves
    #13
    te most a vizes hőszivattyúról beszélsz, ami csak egy fajta és jellemzően új építésnél jön szóba. a levegős hőszivattyú sokkal gyorsabban fog elterjedni, mert a vizessel ellentétben nincs (jelentős) helyigénye és nem kell lebombázni a kész kertet / akármit a talajszondához. persze van mélyre lefúrós vizes szonda is, de az sem feltétlen opció egy meglévő lakásnál / háznál.

    ha te úgy gondolod, hogy a mosógépezés megszokás kérdése, akkor valszeg nem panelban, vagy nem átlagos kis lakásban laksz, pláne nincs kisgyereked. egy reggel 5 órakor centrifugáló mosógép egy átlagos (mondjuk egyszintes) háztartásban egyszerűen nem opció. mondom ezt úgy, hogy egy relatíve csendes gépem van, nem egy energomat, ami még a csempét is veri.

    ettől függetlenül leírtam az érveimet, szimpla logisztikai problémák vannak ezzel (pl szárítógép). a többit (pl hőszivattyú) most is lehet vezérelt áramról hajtani, semmi pluszt nem ad a smart grid.

    az, hogy az eu miket kutatott meg miket nem, az egy dolog. azt biztosan nem tudta kikutatni hányan fognak ilyen mértékben alkalmazkodni, erre legfeljebb nagyon durva becslések lehetnek. biztos lehetsz benne, hogy amíg pénzük van az embereknek a legkisebb kényelmetlenséget se fogják bevállalni.

    ettől függetlenül semmilyen érvet nem hoztál fel azzal kapcsolatban, hogy miért tartják ezt az egyszerű és nagyszerű tippet titokban (az eu, a szolgáltatók és a sötétzöldek is). ez teljesen logikátlan, hisz az eu-nak érdeke, a szolgáltatók profitja több lenne ha ugyanannyit fizetsz az éjszaka olcsóbb áramért, a zöldeknek meg szintúgy fontos, hogy hatékonyabb legyen a termelés.

    nem arról van szó, hogy nem logikus, csak érteni nem értem miért nincs kommunikálva, ha ez akkora nagy hasznot hoz, hogy emiatt smart gridet építenek. remélem érted mi az, ami nekem nem stimmel itt. ez nekem kicsit olyan ipari lobbis erőlködés, valakik nagyon szeretnének ebből pénzt.