• lapaleves
    #9
    szerintem ez így erőltetett. egy nyugati háziasszony nagy ívben szarni fog rá, hogy mikor olcsóbb 5 centtel az áram, mert reggel a) nem akar centrifugálásra ébredni, b) nem akar fél órával korábban kelni, hogy még a gyerek iskolába vitele előtt takarékosan teregessen. ugye belátható, hogy a szárítógépet is akkor fogja elindítani, mikor kész a mosás (ez akkor a reggeli csúcs), mert bebüdösödik a ruha.

    hozzáteszem, hogy 990 forint most is egy időzítő, és még sose hallottam hírét sem olyan propagandának, hogy "ha teheti mosson ilyenkor vagy olyankor". pedig az sokkal egyszerűbb lenne, mint mindenkinél órát cserélni, biztos sokan figyelembe is vennék ezt a dolgot (én is).

    nyilván hasonlóan intellektuális lenne a hajnali -10-ben járatni a hőszivattyút a napközbeni 0-5 fok helyett.

    a mosogatógépben se fogják csak emiatt rohadni hagyni az edényeket, bár még az a legrealisztikusabb a nagygépek közül, mert relatíve csendes és nincs munkaigénye az indítás után.

    ha asszony nem dolgozik, még annyira sem lényeges, mert akkor a napközbeni nem-csúcskor csinálja a dolgokat.

    porszívó?

    klíma? erre még azt mondom, hogy elképzelhető, de komolyan szigetelt ház kell hozzá, hogy az éjszakai üzem elég legyen.

    akkor nézzük mi marad: autó akksi, esetleg elektromos bojler. ezek rá lehetnek kötve a vezérelt áramra (ahogy most is két "hálózat" van erre mindenkinél), de akár kapcsolóval választható is lenne, ha gyorsan kell tölteni a járművet.

    szóval nekem továbbra sem kerek ez a dolog, nem látok benne sok racionalitást.

    mvm statisztika

    31. oldalon látható, hogy a háztartások nem csinálnak csúcsot, legfeljebb este áttevődik az ipari fogyasztás a háztartásokra.