Berta Sándor

Segítheti az internetfejlesztést az intelligens áramhálózatok elterjedése

Az intelligens áramhálózatok kiépítése komoly mértékben elősegíthetné az optikai kábel-infrastruktúra bővítését is. Az RTR osztrák hivatal éppen ezért összefogásra szólította fel a távközlési és energiaszolgáltatókat.

Georg Serentschy, az RTR távközlési üzletágának vezetője szerint a telekommunikációs és az áramhálózatok bővülésével egyre inkább előtérbe kerül az a kérdés, hogy vajon az energiaellátó cégek hajlandóak lennének-e kommunikációs szolgáltatásokat is kínálni az ügyfeleiknek és más felhasználóknak? Mivel a Long Term Evolution (LTE) technológia és az analóg televíziózás megszűnése miatt felszabaduló frekvenciák elsősorban a vidéki szélessávú internet- és kommunikációs ellátást oldhatja meg hosszú távon, így a szakembereknek most arra kellene koncentrálniuk, hogy milyen megoldásokat kínálnak a nagyobb települések kommunikációs ellátási problémáira.

Az egyik elképzelés alapján a Telekom Austria más cégekkel közösen létrehozhatna egy infrastruktúra-fejlesztési társaságot, amelynél jól megférhetne egymás mellett az optikai kábel és az energiahálózatok létrehozása, illetve bővítése. Felmerül ugyanakkor számos kérdés, például, hogy a szélessávú internetellátás részét képezi-e az úgynevezett univerzális szolgáltatásoknak? Nos, Serentschy úgy vélte, hogy nem, éppen ezért a piaci verseny biztosíthatná, hogy rövid időn belül mindenkihez eljuthasson a nagy sávszélességű internet.

Az intelligens áramhálózatokkal kapcsolatos terveket szintén össze lehetne kapcsolni az optikai kábel-hálózatok fejlesztésével, hiszen az áramvezetékeket rejtő csatornákban kiválóan el lehetne helyezni az optikai kábeleket is. Ezzel egyrészt jelentős összegeket lehetne megtakarítani, másrészt nem kellene a településeket többször felásni, valamint új kábelcsatornákat megtervezni és kiépíteni. Természetesen számos kérdés merülne fel, többek között, hogy milyen arányban osztozzanak a költségeken és a bevételeken a programokban részt vevő vállalatok, kiket terheljenek a karbantartási költségek stb. De ezek megfelelő szabályozással gyorsan és egyszerűen tisztázhatók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #5
    ...még mindig tudnának KASZÁLNI...
  • Epikurosz #4
    Banalitás.

    Az áramszolgáltatók irdatlan mennyiségű pénzeket tudtak volna, és még mindig tudnának, ha a drótjaikon gyors internetet adnának, de pár halovány kísérlettől eltekintve nem indult be a dolog. Minek törjék magukat új fejlesztéseken, ha a zsíros áramdíj úgyis fedezi dőzsölő életmódjuk költségeit?
    Meg egyébként is bunkók, képtelenek innovációra.
  • Oláh Herkules #3
    hiába ezek okos emberek. Nem véletlenül van diplomájuk. Fenomenális eszük van hogy erre a bonyolult dologra rájöttek.
  • Dluinet #2
    Nagyon soknak, és több millió Euro kelet hozzá. Ilyen ötletek csak nagy pénz befektetése árán születnek. Ez biztos, hogy még senkinek sem jutott az eszébe.
  • Piel #1
    Ehhez a felismeréshez hány mérnöknek, vagy egyetemet végzett embernek kellett felnőnie, hogy néhány évtized után elgondolkodjanak rajta!?