17
  • lapaleves
    #17
    hát ha ezt elolvasod ez az egész éjszakai áramozás csak homályosan van említve (mint marha kétséges eredményű terv), meg azért a pilot projektek se úgy alakultak, ahogy.

    most azért megkérdeztem a svéd kollegát tudja-e mikor kell mosni.

    a nyári csúcsot az igazi csúcs, az meg úgyis napközben van, mert mennek a klímák (lásd még levegős hőszivattyú) a munkahelyen. semmi, de semmi befolyása nincsen a háztartásoknak a napközbeni csúcsra. az esti csúcs meg a takarékos tévével-világítással nem lesz olyan drasztikus.

    szóval porszívóval küzdesz, hogy elaludjon a gyerek, ennek ellenére bevállalnád, hogy 5-kor elkezd sziszegni-morogni-vúúúzni a mosógép? majd meglátod, minden olyan reggeli percért imádkozni fogsz, mikor nem ugrál rajtad egy kis terrorista.

    továbbra sem értem mi akadályozza meg a szolgáltatókat az utcánkénti loggolástól. hozzá se kell érni a vezetékhez, még a szigetelést se kell megbontani.
  • JTBM
    #16
    Ha valaki a semmiből akar energiát előállítani, az vagy csaló v. idióta.

    Nem szükséges megvizsgálni minden féleszű baromságát ahhoz, hogy tudjam, a semmiből nem lehet energiát előállítani...
  • JTBM
    #15
    Svédországban már működik a smart meter rendszer és vannak tapasztalati adatok.
    Az EU ezekre épít.

    A levegős hőcserélőnek sokkal rosszabb a hatásfoka, mint a közel állandó bemenő hőfokot biztosító más rendszerűnek. Nem fog elterjedni, mert nem éri meg.

    A levegős 2-3, a vizes 4-6-szoros energiát mozgat meg, mint amit fogyaszt, átlagosan.

    Kb. átlag 4-es szorzó kell ahhoz, hogy megérje lecserélni a gázfűtést.

    Nekem pont egy 6 hónapos gyerekem van és jelenthetem, hogy a gyereket megnyugtatja az állandó, mély fekvésű zaj, mint pl. a mosógép v. a porszívó.
    Sokszor csak azért kapcsoljuk be, hogy elaludjon...

    A zöldeknek általában lövésük nincsen arról, hogy mit kellene tenni azért, hogy élhetőbb legyen a föld.
    Hőbölögni tudnak meg kukát borogatni.

    Egyébként más országokban nagy publicítást kapott a smart meter, pl. ott, ahol bevezették, Svédország és per pillanat Anglia.
  • Csak Alma
    #14
    Kedves JTBM Jó, hogy hitetlenkedsz, de láttad az általam említett videót. A Nemzet Kutatási Hivatal elnöke Csopaki Gyula sem hitte el amit ott látott és a pályázatomat, hogy 85 db olyan készüléket térítésmentesen átadjak anyagilag nem támogatván - mondván nincs meg a végzettségem. A burgonyabogár lárvája ezt nem tudta és megdöglött. Nem én vagyok azon a szellemi szinten, hogy ezt a lárvával közölni tudtam volna. Ha egy ázsiai befektető lennék óriási összeget kapnék az államtól a mezőgazdaságban és a konzerv-iparban teremtett munkahelyekért. De így - egy irigy környezetbe,? Ezt azért mondom, mert óriási lehetőségek lehetnek a vízben. Hány dollárd Milliárdot veszítettünk, mert a Rubik-kocka nem lett nemzetközileg levédett?
  • lapaleves
    #13
    te most a vizes hőszivattyúról beszélsz, ami csak egy fajta és jellemzően új építésnél jön szóba. a levegős hőszivattyú sokkal gyorsabban fog elterjedni, mert a vizessel ellentétben nincs (jelentős) helyigénye és nem kell lebombázni a kész kertet / akármit a talajszondához. persze van mélyre lefúrós vizes szonda is, de az sem feltétlen opció egy meglévő lakásnál / háznál.

    ha te úgy gondolod, hogy a mosógépezés megszokás kérdése, akkor valszeg nem panelban, vagy nem átlagos kis lakásban laksz, pláne nincs kisgyereked. egy reggel 5 órakor centrifugáló mosógép egy átlagos (mondjuk egyszintes) háztartásban egyszerűen nem opció. mondom ezt úgy, hogy egy relatíve csendes gépem van, nem egy energomat, ami még a csempét is veri.

    ettől függetlenül leírtam az érveimet, szimpla logisztikai problémák vannak ezzel (pl szárítógép). a többit (pl hőszivattyú) most is lehet vezérelt áramról hajtani, semmi pluszt nem ad a smart grid.

    az, hogy az eu miket kutatott meg miket nem, az egy dolog. azt biztosan nem tudta kikutatni hányan fognak ilyen mértékben alkalmazkodni, erre legfeljebb nagyon durva becslések lehetnek. biztos lehetsz benne, hogy amíg pénzük van az embereknek a legkisebb kényelmetlenséget se fogják bevállalni.

    ettől függetlenül semmilyen érvet nem hoztál fel azzal kapcsolatban, hogy miért tartják ezt az egyszerű és nagyszerű tippet titokban (az eu, a szolgáltatók és a sötétzöldek is). ez teljesen logikátlan, hisz az eu-nak érdeke, a szolgáltatók profitja több lenne ha ugyanannyit fizetsz az éjszaka olcsóbb áramért, a zöldeknek meg szintúgy fontos, hogy hatékonyabb legyen a termelés.

    nem arról van szó, hogy nem logikus, csak érteni nem értem miért nincs kommunikálva, ha ez akkora nagy hasznot hoz, hogy emiatt smart gridet építenek. remélem érted mi az, ami nekem nem stimmel itt. ez nekem kicsit olyan ipari lobbis erőlködés, valakik nagyon szeretnének ebből pénzt.
  • JTBM
    #12
    Igen, jó dolog a vízhidrogén energia, ugyanannyit ér, mint a csodadoboz, ami fűti az egész lakást, ha erősen hisz benne az ember...

    Magyarországon sajnos egyre több a szerencsétlen idióta, akinek annyi esze van max., hogy ne szarjon az utcára...
  • JTBM
    #11
    A mosás időzítése csak megszokás kérdése. A mosogatógépé még inkább.
    A hőszivattyú nem a levegőből nyeri az energiát, hanem egy állandó hőmérsékletű helyről, tehát neki aztán mindegy, hogy mikor megy.

    Az EU elvégzett több tanulmányt és nem véletlenül nyomja a témát.

    Komoly energiát lehet megtakarítani smart meterekkel.
  • Csak Alma
    #10
    Túl drága a fűtés, az elektromos energia. Akkor is ha atomerőműbe állítják elő. Ez utóbbihoz hozzá kell számolni az emberek egészségét és sajnos néha az életét is. Énel képzelhetőnek tartom, hogy a vízből nyert hidrogénnel fűtsünk. Spanyol Zoltánnal beszélgettem kb 15 éve és mindenképpen lebeszéltem a vízautó elképzelésről, mert ez csak egy jól hangzik. Az igazi értéket a kazánok tűzelik el. Természetesen nem ismerhetem Spanyol Zoltán szabadalmát, de a vízmolekulák furcsának tűnő elrendezése sok mindent eredményezhet. Ha megkérdezem tőled, hogy a burgonyabogár lárváját el lehet-e tiszta vízzel pusztítani, az jut eszedbe, hogy kézzel leszeded és egy vödör vízbe dobod őket. Ha megtísztelsz és megnézed a You Tubera feltett "Levéltetű? Locsold le!" című a Duna Tv-n leadott riportot rájöhetsz, hogy egy szerkezeten átfolyt víz a rendkívül nehezen kiírtható lárvát elpusztította. Milyen jogon kételkedünk Spanyol Zoltánnál?
  • lapaleves
    #9
    szerintem ez így erőltetett. egy nyugati háziasszony nagy ívben szarni fog rá, hogy mikor olcsóbb 5 centtel az áram, mert reggel a) nem akar centrifugálásra ébredni, b) nem akar fél órával korábban kelni, hogy még a gyerek iskolába vitele előtt takarékosan teregessen. ugye belátható, hogy a szárítógépet is akkor fogja elindítani, mikor kész a mosás (ez akkor a reggeli csúcs), mert bebüdösödik a ruha.

    hozzáteszem, hogy 990 forint most is egy időzítő, és még sose hallottam hírét sem olyan propagandának, hogy "ha teheti mosson ilyenkor vagy olyankor". pedig az sokkal egyszerűbb lenne, mint mindenkinél órát cserélni, biztos sokan figyelembe is vennék ezt a dolgot (én is).

    nyilván hasonlóan intellektuális lenne a hajnali -10-ben járatni a hőszivattyút a napközbeni 0-5 fok helyett.

    a mosogatógépben se fogják csak emiatt rohadni hagyni az edényeket, bár még az a legrealisztikusabb a nagygépek közül, mert relatíve csendes és nincs munkaigénye az indítás után.

    ha asszony nem dolgozik, még annyira sem lényeges, mert akkor a napközbeni nem-csúcskor csinálja a dolgokat.

    porszívó?

    klíma? erre még azt mondom, hogy elképzelhető, de komolyan szigetelt ház kell hozzá, hogy az éjszakai üzem elég legyen.

    akkor nézzük mi marad: autó akksi, esetleg elektromos bojler. ezek rá lehetnek kötve a vezérelt áramra (ahogy most is két "hálózat" van erre mindenkinél), de akár kapcsolóval választható is lenne, ha gyorsan kell tölteni a járművet.

    szóval nekem továbbra sem kerek ez a dolog, nem látok benne sok racionalitást.

    mvm statisztika

    31. oldalon látható, hogy a háztartások nem csinálnak csúcsot, legfeljebb este áttevődik az ipari fogyasztás a háztartásokra.
  • Elemir
    #8
    A nemsokára kicsit erős. Előbb legyen értelmes akku, amit nem órákba telik feltölteni. Utána beszélhetünk elektromos autókról. Erről pont az SG-n volt egy cikk. Addig vicc kategória az elektromos autó...
  • sanyicks
    #7
    Meg az a lényege, hogy a digitális óránál kivillanjon a led hogy mágneseztél, szemét terrorista vagy :DD
  • JTBM
    #6
    Úgy, ahogy leírod, minden háztartásban két belső áramkör kell.
    Mivel igen nehézkes átkötögetni folyamatosan a fogyasztókat, ez azzal jár, hogy nem tudsz az éjszakai fogyasztásra éjszakai árat adni.

    A smart meter lényege az, hogy minden fogyasztó fogyasztása a megfelelő áron kerüljön elszámolásra.

    A modern, nagy fogyasztású háztartási eszközök fel vannak szerelve időzítővel.
    Tehát a mosógépet nem neked kell elindítanod az éjszaka közepén, hanem beállítod, hogy reggel 6-ra végezzen és úgy indul el, hogy 6-kor végez.

    A hőszivattyús fűtés is felfűtheti a melegvíztartályt reggel 6-ra.

    Ahogy már írtam, a smart metert azért nem vezették még be a szolgáltatók sehol a világon, mert nem éri meg.

    Ahol megtették, ott azért csinálták, mert kötelezte rá őket valaki.

    A smart meter drága, de csökkenti és elosztja a fogyasztást.
    Az EU azért forszírozza, mert csökkenteni akarja az energiafogyasztást.
  • lapaleves
    #5
    én úgy képzelem, hogy utcánként vagy nagyobb tömbönként ismert a pillanatnyi fogyasztás a betápnál. ilyen egységenként lehetne fel meg lekapcsolni a vezérelt áramot, ami a jelenlegivel ellentétben nem lenne minimum folyamatos időtartamhoz kötve. a bojlernek meg az elektronyos autó akksijának is mindegy, hogy százszor ki meg bekapcsol egy nap. de akár pwm jelleggel is megoldható lenne.

    ugyanígy most sem szalad senki nagy szelepeket nyitogatni, mikor otthon elindítom a mosógépet, erre szerintem továbbra sincs szükség. tök mindegy, hogy 200 háztartásból melyik 5-ben kapcsolják be épp a mosógépet. látjuk, hogy 5 mosógépnyi teéjesítménnyel több megy át a betápon.

    mindenben van profit. ha olcsóbb lesz az energia előállítása a csúcserőművek kisebb igénybevételével, akkor az nekik jó lesz. az nyilvánvaló, hogy nem akar egyik se minden órát sok pénzért lecserélni, mint ahogy az atomerőműveket is szeretnék elrohadásig üzemeltetni.
  • JTBM
    #4
    Ezen nincsen profit. Ha lenne, már régen meglépték volna a szolgáltatók.
    Az EU pont azért írja elő, mert nincsen rajta profit, de energiát lehet vele megspórolni.

    Te hogyan képzeled a gyakorlati megvalósítás smart meter nélkül? ;-)))
  • lapaleves
    #3
    erre most is van vezérelt áram. semmiből nem állna intelligens órák nélkül is megvalósítható, gyorsan ki-bekapcsolható terheléselosztás, akár pár utcánként. azok az órák a pénz miatt kellenek, mint minden okosság, amit egy profitorientált világban kitalálnak.

    azaz a baj pont az, hogy nem 06-16 lesz a 80 forint, hanem a 16-22.

    vakítás megy a profitért, nagyjából ennyi.
  • JTBM
    #2
    Az smart meter technológiát azért nyomja az EU, mert ki akarja terjeszteni az óránként eltérő áramárat a hártartásokra.

    Ma kb. 50Ft/KWh az áram ára - egész nap.

    Azt akarják, hogy pl. 22-06 legyen 25Ft/KWh, 06-16 80Ft/KWh és 16-22 50Ft/KWh

    Ezzel érdekelté tennék a lakosságot, hogy inkább este használják az áramot, ezzel megtakarítva rengeteg energiát.

    Ez azért is nagyon fontos lenne, mert nemsokára tömegesek lesznek az elektromos autók, amiket tölteni kell.

    Nem mindegy, hogy ezeket csúcsidőben töltik-e vagy hajnalban.
  • lapaleves
    #1
    az intelligens mérőke témához féloff: fogtam az itthoni kisfesz hálózat autós (késes) biztosítékát, és rászorítottam az olvadó drótra egy dallas ds18s20 1-wire hőmérőt. mivel a kütyü 0.06 fokonként mér, gondoltam elég lesz a 15a biztosíték hőmérséklet-változása, hogy értelmezhető eredményt kapjak. íme pár eredmény:

    hello plot!

    itt a felső piros csík a lényeges, 20-40w fogyasztók voltak be- meg kikapcsolva. nagyjából a 10w kategória az, ami már megkülönböztethető. nem egy etalon, de ha az egyes amperekhez be lenne kalibrálva szépen (persze nem laborpontosan) lehetne számolgatni vele. itt egy szebb plot.

    itt a 24 foknál induló egyenes vonal a fogyasztás, jobb oldalon a heggyel. gyönyörűen látszik mikor mi történt, akár excelben is ki lehetne "kockásítani" az íveket pár primitív képlettel.

    mindez összesen 1000 (szenzor) + 40 (szétbarmolt biztosíték) forintba került. nem is nagyon találtam olyan loggolót, ami mondjuk 15-20a áramig dc-t tud mérni. esetleg valami komolyabb töltésvezérlő, enyém csak sd-re és csak bemenő teljesítményt mér.

    pedig ugyanígy fontos az online adatrögzítés a napelem bemenő teljesítményéhez is, mert be lehetne kapcsoltatni fogyasztókat, mikor a panel meleg (süti a nap, azaz termelne - lásd lassan csökkenő recés bucka), de a (délutánra feltöltött) akksi és a fogyasztók nem kérnek annyit. majd kell szerelnem oda is egy ilyen biztosítékot. meg természetesen sorba kötve nem-moddoltakat is, nehogy a szenzor hőtehetetlensége miatt ne olvadjon el, ha baj van.

    de természetesen az is fontos, hogy az áramszolgáltatóknak jó legyen, még a végén profit nélkül maradnak és mi lesz akkor a kapitalizmussal?