Berta Sándor

USA - január elsejétől gyűjtenék az átrepülő utasok adatait is

A légitársaságok kötelesek megosztani az amerikai belbiztonsági minisztériummal mindegyik utasuk nevét, nemét és születési időpontját. Az adatgyűjtés hamarosan az amerikai légteret átszelő járatok utasaira is ki fog terjedni.

Az Egyesült Államok nem elégszik meg a tengerentúli repülőterekre érkező vagy azokról induló emberek személyes adataival, hanem még több információra kíváncsi. Az USA jövő év január elsejétől szeretné azon járatok utasainak személyes adatait is megkapni, amelyek érintik vagy átszelik az ország légterét, de nem szállnak le az amerikai légikikötőkben. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy mi történik az átadott információkkal, azok milyen rendszerbe kerülnek bele, illetve milyen jogszabály hatálya alá tartoznak majd.

A légitársaságok emellett egyéb adatokat is kénytelenek lesznek megosztani a tengerentúli hivatalokkal, ha tudják, hogy egy utas milyen útvonalon akar eljutni egy országba. Mondjuk, ha valaki Amszterdamból indulva érinti New Yorkot, majd Mexikóvároson keresztül jut el Tokióba, akkor mindez bekerül a hivatalok számítógépeibe. Természetesen az indok az Egyesült Államok biztonságának növelése és a terrorizmus elleni harc erősítése.

Az elképzeléseket persze koránt sem fogadta osztatlan öröm. Jennifer Stoddart kanadai adatvédelmi biztos attól tart, hogy a megszerzett az adatokat az amerikai hatóságok más, például rendőrségi, bevándorlás- és beutazás-ellenőrzési célokra is felhasználhatják. Az amerikai adatgyűjtés a kanadaiakat különösképpen érinti, hiszen legtöbbjük kénytelen keresztülhaladni az Egyesült Államok légterén a világ bármely tájára is megy, de még belföldi útjaik során is előfordul ilyen. Ugyan utóbbi esetekre az USA hivatalai külön szabályozást hoztak, mindez azonban nem csökkentette Jennifer Stoddart aggályait.

A jogvédővel szemben az északi országot vezető konzervatív kormány elismerte, hogy természetesen az Egyesült Államoknak joga van meghatározni, hogy kik és milyen feltételek mellett használhatják a légterét, s az USA megfelelő jogszabályokat is hozhat ebben a kérdésben. Kanada kész megváltoztatni saját légi közlekedési törvényét, hogy az összhangban legyen az amerikai jogszabályokkal és biztosítsák a légiutasok adatainak átadását. Azokat a kabinet szerint az amerikai belbiztonsági minisztérium kizárólag közlekedésbiztonsági kérdésekben használhatja majd fel.

Jennifer Stoddart azonban ezt nem látja biztosítottnak. Az adatvédelmi biztos éppen ezért azt javasolta a kanadai parlamentnek, hogy úgy szabályozza ezt a kérdést: az amerikai hatóságok csak a lehető legkevesebb információhoz férhessenek hozzá. Az USA felett átrepülő utasok adatainak gyűjtésének ötlete egyébként nem új keletű, hiszen az Egyesült Államok már 2008 februárjában bemutatta azt a hét pontból álló javaslatcsomagot, amelyben ez az elképzelés is szerepelt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • KP27 #11
    Szerintem ha Kiss Marikáról bármilyen adatot meg akarnak tudni, másodpercek kérdése az egész. Ez a törvény nem oszt nem szoroz..
  • Rotyoka #10
    Terrorizmus? A CIA megoldja!
  • remark #9
    Jó vicc! (Már az a része, ami vicc... )
  • bigjoe #8
    Ez a "terrorizmus elleni harc" a legdemagógabb duma az idők kezdete óta!!
    A terrorizmust az USA gerjeszti.

    Viva Cuba Libre!
  • archrodney #7
    Nemtom mi ez a nagy hőbörgés. Mintha olyan sokótokat érintene ez a változtatás...
  • Zro #6
    Szerintem ezekhez az adatokhoz eddig is hozzáfértek, ha akartak.
    A kínai elvtársak meg valószínűleg még több adatot begyűjtenek, csak ott nem a terrorizmusra hivatkoznak :)
  • coolbboy83 #5
    Elvenni a pénzüket, és ideadni !!! MOST !!! Menjenek az amerikaiak a picsába mostmár !!!
    Mit képzelnek ??? Ez már több mint sok ..... és azt hiszik magukról, hogy ők a világ közepe !!!
  • miszterjoe #4
    Egyik reggel majd arra ébredek, hogy internetes adatbevallást kell csinálnom az USA felé mert egyszerűen csak vagyok. Ha meg nem teszem, akkor szemét mocsok terrorista vagyok.
  • hangulati #3
    "elege van a mindennapos ellenorzesekbol? belafaradt a sok megalaztatasba? az on problemajara talaltuk ki a mikrochipet! klinikank ingyen ulteti be az elso hatmilliard jelentkezo testebe! az elso negymilliard* jelentkezot agymosasban is reszesitjuk!"
    *mivel kiskoruak szamara ez ma mar szuksegtelen, ajanlatunkat kizarolag nagykoruak szamara tarjuk fenn!
  • hangulati #2
    szerintem sokkal tutibb lenne, ha az atrepuleshez is vizum kene. akkor nem a repterrol kuldenek haza a tudatlan utast, hanem egyszeruen kidobnak a gepbol. tenyleg az az erzesem, hogy el akarjak venni az emberek kedvet az utazastol. esetleg csak kivancsiak ra, meddig lehet elmenni. a kovetkezo az lesz, hogy azon emberek adataira is kivancsiak lesznek, akik a gep indulasanak idopontjaban az indulo repteren voltak, vagy lehettek volna.