Berta Sándor

Mégsem száműzi a távközlési adattárolást a brit kormány

Korábbi ígéreteivel ellentétben mégsem mondana le a telekommunikációs információk megőrzéséről a szigetországi kabinet. A telefon-, az e-mail, az SMS- és a chatszolgáltatások forgalmi fájljait egy évig tárolnák.

Bizonyos szempontból a korábbinál sokkal szigorúbb távközlési adattárolást akar megvalósítani az új brit kormány. A Telegraph és a Daily Mail által közölt információk szerint egy éven keresztül őriznék meg az összes internetezési, telefon-, e-mail, SMS- és chatadatot. Minden esetben szerepelne a feljegyzésekben, hogy kik és pontosan mikor léptek kapcsolatba egymással, ugyanakkor a tartalmakat nem raktároznák el. A tárolt fájlokhoz a titkosszolgálatok és a bűnüldöző szervek csak akkor férhetnének hozzá, ha az adott személy terrorizmussal vagy súlyos bűncselekmények előkészítésével, illetve elkövetésével gyanúsítják.

Nagy-Britannia az ellenőrzések egyik fellegvára, nem véletlenül nevezik az országot Big Brother-államnak is. Már a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után egy évvel kiépítették a megfigyelési rendszert. A sorozatos tiltakozások hatására azonban az előző kabinet tavaly decemberben kénytelen volt leállítani a további tervek megvalósítását. A David Cameron vezette új kormánykoalíció a hivatalba lépésekor közölte, hogy erősíteni akarja a szabadságjogokat és beszüntetik az internetes és e-mailes információkkal kapcsolatos távközlési adattárolást.

Nos, úgy tűnik mindebből mégsem valósul meg semmi, ugyanis a belügyminisztérium teljesen új alapokra helyezné az internet és a kommunikáció ellenőrzését. Az adatok gyűjtésére gyakorlatilag minden szigetországi távközlési céget köteleznének. Ez derült ki a nyilvánosságra hozott Strategic Defence and Security Review nevű programból, amely elsősorban a védelmi kiadások csökkentésével foglalkozik. Az csak utólag derült ki, hogy a dokumentum számos más területre is kitér.

"A telekommunikációs adatok bizonyítékokat jelentenek a bíróság előtt, hogy olyan személyeket is elítélését is biztosíthassuk, akik nagy kárt okozó tevékenységekbe bonyolódtak" - olvasható a tervezetben. AZ indoklás szerint a védelmi szaktárcának lépést kell tudni tartani a változó technikával.

Az új biztonsági koncepció gyökeresen eltér a korábban megjelentetett koalíciós szerződésben foglaltaktól. Isabella Sankey, a Liberty polgárjogi szervezet igazgatója elmondta, hogy minden lépés, amely hozzájárul a távközlési információk felhalmozásához és az azok feldolgozásához szükséges jogosítványokat erősíti, valójában egy jelentős eltérést jelent a korábbi nyilatkozatoktól. Néhány technokrata kormánytag törekvései ugyanakkor nem sérthetik meg a brit állampolgárok magánéletét.

A mostani hír különösen annak tükrében érdekes, hogy ugyanebben a jelentésben a brit kormány azt írta: leginkább az IT-hálózatok elleni akcióktól tart. Amennyiben megvalósul a korábbinál jóval átfogóbb távközlési adattárolás, úgy a kabinet gyakorlatilag a bűnözők célpontjává teheti az állampolgárait abban az esetben, ha nem fog tudni megfelelően gondoskodni az adatok biztonságos tárolásáról. Arról ugyanis megoszlanak a szigetországi vélemények, hogy vajon hol fogják összegyűjteni és miként fogják védeni a hatalmas információmennyiséget.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!