Berta Sándor

További változtatásokkal sújtja az európai légiutasokat az USA

Európai parlamenti képviselőket kerestek meg amerikai lobbisták, illetve a politikusokat behívták a helyi követségre is. A cél az volt, hogy szavazzák meg az Európai Unió és az USA közötti legújabb légiutas-adatátadási megállapodást.

Az Egyesült Államok ugyanakkor nem várta meg a szerződésről szóló szavazást, hanem bejelentette, hogy az európai uniós tagországok állampolgárainak az USA-ba való beutazásuk előtt három nappal meg kell venniük a repülőjegyüket, s annak árát bank- vagy hitelkártyájukkal kell kifizetniük. Mindez azt jelenti, hogy pontosan nyomon követhető egy európai uniós személy útja, az elutazás előtti napoktól a tengerentúlról való hazaérkezéséig.

Az első Passanger Name Records (PNR) szerződést 2003-ban kötötte meg az EU és az USA, s azóta rendre meghosszabbítják, ráadásul mindig új elemekkel bővül ki. A mostani hosszabbítás azonban közel sem megy zökkenőmentesen, ugyanis sok EP-képviselő szemét szúrja, hogy az Egyesült Államok egyre több adatot követel az európai légiutasoktól.

A mostani megkeresések során Ernst Strasser, az Osztrák Néppárt európai parlamenti delegációjának vezetője az USA bécsi nagykövetével találkozott és cseppet sem rejtette véka alá a véleményét. A téma elvileg a két ország transzatlanti kapcsolatának minősége volt. Strasser megkérdezte a nagykövettől, hogy miután az Egyesült Államok egyoldalúan 14 dolláros díj megfizetésére kötelezi a beutazó európai uniós állampolgárokat, milyen transzatlanti partnerségről beszélünk?

A plusz összegre vonatkozó rubrika bekerült az Utazási Engedély Elektronikus Rendszerének (ESTA) nyomtatványába is. A dokumentumot 78 órával az utazás kezdete előtt kell kitölteni és a 14 dollárt kötelező bank- vagy hitelkártyával befizetni. A megoldásnak köszönhetően a banki adatok birtokában bármikor nyomon követhető az adott személy amerikai tartózkodása, kideríthető, hogy melyik hotelben szállt meg, mikor mit rendelt. Független attól, hogy valaki melyik utazási irodában vette meg a repülőjegyét, adatai bekerülnek az amerikai belbiztonsági minisztérium alárendeltségébe tartozó hivatalok tengerentúli rendszereibe.

Jörg Leichtfried EP-képviselő úgy vélte, hogy az amerikai díj mintájára az USA-ból érkező turistákra is ki kellene vetni egy hasonló vámot. A politikus szerint ugyan ez a megoldás nem jó két partner között, de könnyen lehet, hogy a mostani változás komoly hatással lesz az amerikai turisztikai bevételekre. Évente ugyanis 13 millió európai uniós polgár utazik az Egyesült Államokba, így amennyiben ez a szám nem változik, akkor az új díj körülbelül 180 millió dolláros bevételt jelentene a washingtoni büdzsének. Az összegen alighanem a belbiztonsági minisztérium, a titkosszolgálatok és a turisztikai hivatal osztoznának.

Edward Hasbrouck utazási témákkal foglalkozó amerikai újságíró éppen a napokban nyilatkozott arról, hogy harcot indított az USA kabinetjének adatgyűjtései ellen és többször kikérte a róla tárolt információkat. A kapott pontatlan és hiányos, ráadásul számos helyen kisatírozott válaszból kiderült: még azt is rögzítették róla, hogy kivel utazott együtt, az illető férfi vagy nő volt, továbbá hogy a két repülőút közötti éjszakát egy- vagy kétágyas szobában töltötték-e.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Retechegér #12
    US-t körbe kéne keríteni szögesdróttal, azt főjjenek meg a saját terrorista levükben. Ja nem lehet mert Kína megvette kilóra az ország 90%-át...
  • ozdimorgo #11
    Már megint terroristákról vízionálnak, miközben ők maguk azok...
  • fozerl #10
    Hányingerem van az USA-tól!!!
  • bakagaijin #9
    A pilótákról és légiutaskísérőkről már nem is szólva :). Egy hajóskapitány legalább tudja előtte 3 nappal, hogy reméli be fog érkezni a zónába, pilóta inkább csak sejti, de aztán lehet hogy Ázsia lesz belőle.
  • bakagaijin #8
    Az igazság az, hogy ez nem csak az USA-ra vonatkozik, hanem a partjait nagy távolságra megközelítőkre is. Tehát ha Mexico City-be vagy Kanadába mész, akkor is jó eséllyel benne vagy a szórásba, kivéve talán ha valami über kerülő útvonalon mész a sarkkör felől :). De APIS-t szerintem Kanadába érkezőkről is küldenek.

    Egyébként a rendszer eléggé működésképtelennek tűnik, cégek ügynökségeken keresztül intézik a jegyvásárlásaikat, tehát valami nagy gyűjtőszámláról fognak fizetni, de kisebb cégeknél Gizike is egy közös céges kártyát fog használni a foglalásokra. De a 3 nap is cinkesen hangzik, ki tudja ezt annyira előre. Magánszemélyént az egyszer használatos webkártya vajon mi, vagy a különböző országokban regisztrált bankszámlák, US a nemzetközi pénzmozgásokat figyelik (SWIFT), ha Mr tenorista kp rakja fel valaki egy másik országban akkor nem. Szóval imho ez nem terrorizmus elleni védelemről szól, hanem alapvetően általános megfigyelésről.
  • laziga #7
    Az Igazság:

    Nagaszaki Hirosima
    Kambodzsa Vietnam
    túl sok a sápadtarcú
    kevés az indián

    túl sok a fegyvergyár
    kevés dollár a zsebedben
    szögesdrót rezervátum
    Amerika kegyetlen

    lobog a csillagos zászló
    túlélők nincsenek
    élőben adja a C.N.N.
    gyilkol a jenki hadsereg

    vegyi fegyver atombomba
    a segélycsomag célba ér
    bál van a Fehér Házban
    diktál a tőke folyik a vér

    gyilkos Amerika
    gyilkos Amerika
    gyilkos Amerika
    fasiszta maffia

    lobog a csillagos zászló
    túlélők nincsenek
    vonulnak a bérgyilkosok
    vonul a zsoldos hadsereg

    folyik a vér folyik a nyál
    te vagy rá a szemtanú
    bomba üzlet a rágógumi
    bomba üzlet a háború

    Auróra : Gyilkos Amerika
  • arty #6
    Végre finanszírozhatom a saját megfigyelésemet!!!
  • hypno #5
    Mi van akkor, ha Kanadába repülök és onnan autózon egyet?
  • miszterjoe #4
    Még fizess is azért, hogy téged megfigyeljenek. Ja teljesen jogos. Titkosszolgálat nem dolgozik ingyen.
  • Omega #3
    Ez most lényegében vízum, csak nem úgy hívják.