Berta Sándor

Több államban is gond van a testszkennerekkel

Különböző okokból, de Olaszországban és Németországban egyaránt támadják a repülőtéri biztonsági berendezéseket. A készülékek európai bevezetése egyáltalán nem mondható zökkenőmentesnek.

Olaszországban több repülőtéren is hivatalosan leállították, illetve felfüggesztették a testszkennerek tesztelését. Az indoklás szerint a berendezések által készített képek nem elég élesek, ezáltal pedig nem képesek garantálni a legalapvetőbb biztonsági szabványok betartását sem. A hiányosságok miatt az eszközöket egyelőre visszaszállították az azokat szállító cégeknek, az új készülékek várhatóan csak szeptemberre érkeznek meg az olaszországi légikikötőkbe. A döntés érinti többek között a velencei Marco Polo, a milánói Malpensa és a római Fiumicino repülőteret, de a tesztek a palermói légikikötőben tovább folytatódnak.

"A teszteredmények eddig nem érték el a várt szintet" - jelentette ki Vito Riggio, az Enac olasz légi közlekedési hatóság elnöke. A technikai problémák azonban csak az érem egyik felét jelentik, ugyanis a helyi orvosok megállapították, hogy a testszkennerek által kibocsátott röntgensugárzás egészségkárosító hatású. A berendezéseket eddig kizárólag az Egyesült Államokba utazókon tesztelték, de a vizsgálat nem volt kötelező, aki akarta, következmények nélkül megtagadhatta azt. A bejelentés egyúttal hatással lehet Roberto Maroni olasz belügyminiszter terveire; a politikus nemrég úgy nyilatkozott, hogy szívesen alkalmazná az eszközöket a pályaudvarokon is.

Németországban szintén vita van a testszkennerek használatáról. Csak olaj volt a tűzre, hogy kiderült: a hamburgi repülőtéren felszerelendő készülékeket ugyanaz az L3 Communications Security and Detection Systems nevű amerikai vállalat gyártaná, amely kazettás lőszereket és bombákat is készít. Az információ hatására a német kormány már vizsgálja annak lehetőségét, hogy miként bonthatná fel a már megkötött szerződést. Igaz, ebben az esetben Németország kénytelen lenne kártérítést fizetni, de úgy látszik, a döntéshozók még mindig ezt az utat választják.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • opeca #9
    "Security and Detection Systems nevű amerikai vállalat gyártaná, amely kazettás lőszereket és bombákat is készít."

    Ki gondolta volna...

    "Annyi rontgen-sugarzassal csinal egy vizsgalatot, amit a kornyezetbol 5 perc alatt kap az ember, allitolag."

    Vagyis a Security and Detection Systems szerint xD
  • NEXUS6 #8
    Most nézem és tényleg van röntgen, meg milliméteres rádiótartományban dolgozó verzió ezekből.
    A rádiós sem feltétlenül jobb, régi legenda, hogy lokátorosoknak valamiért csak leány gyerekük születik.
  • basszad0anyad #7
    öröm nézni, hogy a cionista paranoia mivé fokozódik... bár alapvető természettudományi tézis, ha egy rendszert folyamatosan hevítünk egy idő után robbanni fog...

    én arra lennék még kiváncsi, hogy a reptéren dolgozókra milyen hatással van a készülék, akik nap mint nap a közelében dolgoznak.
  • gulyasandras #6
    Ehhez mit szólsz?
  • Crane #5
    Ez az egész testszkeneresdi egyetlen dologról szól: Pénz. Az, hogy hány ember személyiségét sérti, vagy hogy hány ember fog tüdő, és/vagy bőrrákot kapni, az már tök lényegtelen. Csak a pénz legyen átutalva!
  • Garrett27 #4
    "hanem nagyon rövidhullámú rádiófrekvenciásat."

    Vagyis röntgetnsugárzást :)

    #3:

    A Yahoo-ról és hírextráról: "A szkennerek használatával talán nem alakul ki tüdőrák, azonban sokkal nagyobb az esélye a basaliomának, azaz a basalsejtes bőrrák kialakulásának, gyerekeknél viszont még sokkal súlyosabb következmények is lehetnek."

    Érdekes az a szófejtés, hogy "talán"... asszem, ezzel elnyerte a testszkenner gyártó cég a bizalmamat teljes mértékben. Mindenesetre jól járnak. A kormányok pedig asszisztálnak nekik, csakúgy, mint a h1n1 idején sebtiben aláírt szerződésekkor, amikor az államok szinte kötelezően megvásárolták a rengeteg oltóanyagot. Ez van. Liberális demokrácia.
  • Tetsuo #3
    Annyi rontgen-sugarzassal csinal egy vizsgalatot, amit a kornyezetbol 5 perc alatt kap az ember, allitolag.
  • NEXUS6 #2
    Asszem a a testszkenner nem röntgen sugárzást használ, hanem nagyon rövidhullámú rádiófrekvenciásat. Persze nem mondanám, hogy ez jót tesz az embernek, inkább csak nem ismerjük még a hatását.

    Azonban alapvetően egyetértek azzal, hogy mondjuk úgy jobban is működhetne a Világ.
    Tegyük hozzá, hogy a felsorolt problémák amellett jelennek meg, hogy effektíve a nyugati országok számára több erőforrás, és fejlettebb technológia áll rendelkezésre mint eddig bármikor. A fejlett országok szinte mindegyike élelmiszer exportőr, miközben a szociális/demográfiai helyzet romlik, nyílik az olló a szegények és a gazdagok között.
    Miközben egy jóléti rendszert lehetne biztosítani még is fenntartanak egy kvázi hiánygazdaságot. Amikor elvileg már mindenkinek egy jó szinten lehetne az életét biztosítani a vezetők mesterségesen generálnak hiányjelenségeket. Lásd olaj elfogyásával, a biztonság hiányával való fenyegetés, és emellett a gazdasági egyenlőtlenségek fenntartása és fokozása stb.
    Láthatólag nem a valódi problémákat kommunikálják, hanem olyan gumicsontokat dobnak az emberek felé, amin azok elrágódnak és addig sem foglalkoznak fontosabb dolgokkal.
  • halgatyó #1
    1.) Nyilvánvaló, hogy a röntgensugárzás nem tesz jót az emberi szervezetnek. Például a szemlencse sem szereti.

    2.) 30 évvel ezelőtt nem volt szükség ilyen izékre, mégsem robbantottak fel embereket. Most meg már a pályaudvarokon is be akarja valaki vezetni... aztán majd az éttermekben, aztán a bankokban, aztán már mindenütt az utcán...
    És megjósolom, hogy az általános biztonság kisebb lesz ennek ellenére, mint 30 évvel ezelőtt!

    El kellene gondolkodni végre azon, hogy valami nagyon elromlott a világban! Sőt, nagyon sokminden romlott el. A demográfiai katasztrófa, az emberi jogokkal való egyre durvább visszaélés, a leggyalázatosabb hazugságok tálalása általános emberi igazságokként, az európai országok lassú pusztulása, amelyről ráadásul tilos beszélni a sajtó nagy részében, a kettősmérce fokozódása, a szólási szabadság csökkenése, a középosztály pusztulása, az ember és ember közötti különbségek durva megnövekedése, az ál-környezetvédelmi hazugságok érthetetlen térnyerése és az általános életminőség csökkenése, stb...stb.
    Nem lehet a problémákat testszkennerek hadával megoldani!