Berta Sándor

Európában is indul a Streetside

Hamarosan már nem csak a Street View szolgáltatása lesz elérhető az európai felhasználók számára, hiszen napokon belül a Bing is elindítja a kontinensen a saját hasonló ajánlatát Streetside néven.

A Bing Maps Streetside városokat kamerázó autói május 9-től róják majd először a német városok útjait. A panorámakép-szolgáltatás számára fényképező gépkocsik elsőként Nürnberg, Fürth, Erlangen és Augsburg utcáit keresik fel. Ezután a járművek további körülbelül 50 településre és régióba látogatnak el. Az első felvételek várhatóan nyártól lesznek elérhetők. A Microsoft helyi vezetői azonnal hangsúlyozták, hogy a Bing Maps Streetside maximálisan figyelembe veszi a helyi adatvédelmi irányelveket és előírásokat.

"Tudatosan időt hagytunk magunknak a fotózásokra és a szolgáltatás németországi bevezetésére, s előzetesen intenzíven egyeztettünk a szakmai szervezetekkel, a politikusokkal és az adatvédelmi szakemberekkel" - jelentette ki dr. Severin Löffler, a Microsoft vállalati ügyekért felelős igazgatója. Löffler hozzátette: ők is aláírták a geoadat-szolgáltatások üzemeltetőire vonatkozó adatvédelmi kódexet, ami egyaránt védi a felhasználók és a digitális gazdaság szereplőinek érdekeit.


Az autókat a NAVTEQ segítségével szerelték fel különböző eszközökkel, így az alkalmazott technológiák segítségével a járművek képesek lesznek panorámafotók készítésére. A használt készülékek és technológiák között vannak Multi-View és a panorámakamerák, a 3D-s adatok összegyűjtésére és a fotókból 3D-s modellek készítésére alkalmas LIDAR rendszer, valamint számos szenzor és egy GPS-vevőegység. A Microsoft szintén gyűjteni fogja a WLAN-adatokat, de kizárólag a jelerősségre vonatkozó információkat, illetve a MAC-címeket. A könnyebb felismerés érdekében minden gépkocsit a Bing és a NAVTEQ logójával látnak el.

A Streetside lényege, hogy az utcaperspektíva funkciónak köszönhetően megkönnyíti a településeken belüli navigációt és segít eljutni az embereknek A pontból B pontba. A kereséseket és az útleírásokat vizuális információkkal egészítik ki, s ezek akár egy okostelefon képernyőjén is megjeleníthetők. A Bing Maps Streetside 2009 óta 56 észak-amerikai városban és néhány kanadai régióban használható. Minden rögzített képet egy évig őriznek meg, de ez az idő a helyi törvények előírásainak értelmében változhat. Minden arcképet, rendszámot, házat, meztelen személyt, erőszakos cselekményt és törvénytelenséget automatikusan törölnek a képekről.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lorandnagy #24
    Én is Google párti vagyok. Amit ők megcsinálnak, az gyors, és működik. Eddig minden szolgáltatásukra rá lehet mondani, h az egyik leggyorsabb, illetve hogy rendesen haladnak a korral. Talán gyorsabban is, mint ahogy engednék.

    És ami tény... norc[pont]com eszméletlen, ha kerestek egy tükröt és meglátjátok, hogy az autó tetejére épphogy felvan "szigszalagozva" egy tripod állvány, rajta meg egy picike kamera:D deee megcsinálták_:D

    Inkább egy közös adatbázisba kellene mindenkinek dolgoznia, legalább frissebb képek lennének fenn neten mindenről...

    Mariska nénink meg rakjon függönyt, ha nem akarja, hogy belássanak az ablakán, ha meg nem neten nézem meg, akkor ha annyira kiváncsi vagyok, benézhetek ugyanúgy az ablakán.....:D NEMMINDEGY? :D:D jószórakozást (megkeresem Mariska néni házát:D)
  • okosan gyerekek #23
    így építeni magánbeszélgetést egy nyílt fórumon: kösz, hogy visszaigazoltál!
  • Kheller #22
    "Ez az "én voltam itt előbb", meg "az én apukám erősebb mint a tiéd" maximum a homokozóban érv. "

    Te hoztad fel ez a hülyeséget, hogy a google találta fel a spanyolviaszt. Hogy kinek mi számit, az mindegy, a TÉNY az, hogy ebben is a MS volt az első, a google csak később másolta le a szolgáltatást, ráadásul nem is kifejlesztette, hanem megvett egy céget. Nincs ezzel semmi baj, csak nem kell úgy beállitani, hogy micsoda innovativ dolog volt ez tőle.
  • passatgt #21
  • Penge4 #20
    "A Gugli nem azért néz be az ablakon, mert Mariska néni új tapétájára kíváncsi, hanem azért, mert egy szolgáltatást szeretne bevezetni, amivel a nem ott lakók is láthatják a városokat, az utcákat. + azok is, akiknek a büdös életben nem lesz arra pénze, hogy a lábát kitegye Agyarországról."

    Emberek! Tényleg csak nekem tűnik kurvára sarkítottnak, hogy az egyik oldalon én (mármint a nép) fizet és cserébe nem elég, hogy már önmaga egy két lábon járó reklámtábla (természetesen itt még ő fizet, nem is keveset érte), de ezek után ha egy dollármilliárdos multi úgy gondolja, hogy az ő (mármint a nép, igen, többes számban) hátán szedi meg még jobban magát, miközben esetleg ő (mármint a nép) nyomorban él, akkor még jó pofát is vágjon hozzá?

    Hát nem! Ha én odamegyek a gugli vagy MS valami felsővezetőjének házához és elkezdem kamerázni, majd csinálok belőle egy ilyen hülye riportműsorokat, amiket szoktak a YouTube-on, akkor ő előbb engedi rám a kutyákat vagy hívja ki a biztonsági szolgálatot, minthogy feltöltsem a videót és várjam a reklámbevételeket.

    Ez a kurva nagy probléma a világgal, hogy a gazdag azért gazdag, mert a sok birka hagyja, hogy az ő hátán szedje meg magát.

    Ha én kérek a világon élő összes embertől 1 dollárt (amibe még talán egy etióp sem szakad bele), akkor nekem lesz közel 7 milliárd dollárom. Miközben látszólag a világ népességét alig károsítottam meg valamennyire. Folytassam?
  • okosan gyerekek #19
    "Itt van a kutya elásva, hogy a technika gyorsabban fejlődik, mintsem a törvényalkotók azt követni tudnák."

    Itt, itt van elásva! Nincs mit követni. Miről beszélünk? Etikai pilléreken állnak, nem mondvacsinált szir-szarokon, amiket mi rendelünk a világhoz, hanem olyan alappillérekből, amik megkérdőjelezhetetlen elvek. Például a gondolatszabadsága? Azért van gondolatszabadságunk, mert nincs technikai eszközünk ezen mezsgye áthágását, ergo átgázolnánk rajta, ha tehetnénk, vagy azért, mert abszolútumnak tekintjük ezt a határvonalat? Persze, volna olyan fasz a nemzetbiztonságnál, aki ha lehetne ilyen agytúrkász-gépeket használna, ha tehetné, de maradjunk annyiban, hogy itt is van egy megkérdőjelezhetetlen elv, hogy az, hogy mit gondolok, az nem feltétlen azonos azzal, amit cselekszem. És nem biztos, hogy az, amit érzelmektől fűtve gondolok, az egyenlő azzal, amit higgadtan, átgondoltan gondolok. Így, ha egy ilyen eszközt bevetünk, óhatatlanul a Mechanikus narancs című filmben találjuk magunkat. Fel lehet tenni a kérdést, hogy volna egyáltalán értéke annak a békének és rendnek, amit az emberekbe plántált félelem tart fenn. A válasz szintén megkérdőjelezhetetlen: az érték előfeltétele a szükségszerűségeken való túl emelkedés, ti. a szabad akarat, mint előfeltétel. Ha nem szabad döntés nyomán nem történik, vagy történik valami, az önönvalójában értéktelen. Másnak persze teremthet eszköz-értéket, valamit, amin keresztül a másik megvalósulhat, viszont az ilyen cselekedet önmagaként nem bír semmilyen értékkel, se negatívval se pozitívval. Semleges: értéktelen! Ezzel az analógiával bizonyítottuk, hogy vannak olyan etikai pillérek, amelyek univerzálisak, megkérdőjelezhetetlenek, megingathatatlanok. Ha elismerjük a gondolatszabadság megkérdőjelezhetetlenségét, eljátszhatunk a gondolattal, hogy vannak-e még olyan törvények, amik ennyire stabil etikai pilléreken állnak.
    Például mi van a magánbeszélgetés, vagy a magántulajdon kérdésével? Esetleges attribútumok társítottak-e ezen fogalmainkhoz? Mindkettő fogalmilag hordozza magában egyszeri fennálltával, hogy nem. Ti. ha egyszer valami teljességében az én tulajdonomat képzi, onnantól kezdve, egészen addig, míg azzal más szabadságát nem korlátozom, én rendelkezhetek. A rendelkezési jogom sem kulturális hagyaték, amit tovább adtak évszázadok, hanem a magántulajdon fogalmából következik. Tehát, ha egy másik világban, egy másik civilizációban felmerül e fogalom, ott felfognak jönni ezek a vetületek; ilyen tekintetben nincs semmiféle evolúció, hogy fejlődik a jog így meg úgy. Az alappillér adott. Jogom van gondolkodni úgy, hogy az csak az enyém legyen. Jogom van úgy szólni, hogy az csak az enyém legyen, mert minthogy elgondolhattam anélkül, hogy az csak másé legyen, így a saját tulajdonomként tekintendő; ha tovább adom, a továbbadás feltételeit én szabom meg. Ha a másik feltételekhez köti a titoktartását, úgy én dönthetek úgy, hogy nem mondom el. Ha pedig így van, tehát nem vagyok semmilyen formán kötelezve, hogy elmondjam, kijelenthető, hogy a magánbeszélgetéshez való jog stabil pilléreken áll. Innen pedig levezethető, hogy mért nem nézhetnek az emailjeimbe, minthogy azt elmondhattam volna magánbeszélgetés keretein belül, mert jogom van hozzá, ahhoz pedig azért van jogom, mert gondolkodhatok és feltételeket szabhatok annak, hogy milyen feltételek mellett osztom a gondolati tartalmaim meg másokkal.

    De a tárgyhoz visszatérve, a magántulajdon feletti rendelkezésbe ütközik, hogy a google kérdés nélkül befényképezget a portára! A látszólagos "jogfejlődési igény", hogy ilyen tautalogikusak legyünk: látszólagos. Nincs jogfejlődési igény. Nem a jog alkalmazkodik a gyakorlathoz, a technika fejlődjön annyit, hogy a jognak és a mögöttes UNIVERZÁLIS ETIKÁNAK könnyedebben tudjon hiánytalanul megfelelni. Tehát, a labda vissza van dobva: nem a jog van lemaradva, hanem a technika van bizonyos pontokon túl nőve önmagán.

    A későbbi felvetésedre pedig: a google szándéka jelentéktelen a tekintetben, hogy mi a tulajdonos szándéka. Ha a tulaj leszarja, hogy a google miért csinál fényképet, mert ő egyszerűen így határoz, akkor így határoz. Hogy hülye? Szabad joga. A helyzet persze majdnem ugyanaz, mintha a járókelők szemmozgása fölött, ti. hogy merre nézzenek szeretnénk a magántulajdonunkra hivatkozva követeléseket megfogalmazni. A különbség annyiban áll, hogy utóbbi felett a tulajdonos úgy rendelkezhet, hogy amennyiben ilyen igénye van, saját költségű befektetésével eltakarhatja a kertjét. A google ezzel szemben a kerítés fölött fényképezget. Mi a kérdés? A belátást akadályozó kerítésekben nem nyilatkozik meg kellőképp a szándéka a tulajnak, hogy igen személyes privát szférájaként tekint a tulajdonára, amire nem kíván rálátást nyújtani másnak? Elképzelhető, hogy meztelenül napoznak egy ilyen kerítés mögött. Svájcban ugye még csak most érik el, hogy azonnal kerüljenek ilyen képek átkonvertálásra, sőt, annyi kitételt hagyott ott a törvényhozás, hogy vagy esetleg egy központban magánszemélyek által haladéktalanul. Nah, most akkor miről beszélünk? Egy meztelen nőt feltételezünk a képen, amit magánszemélyek törölhetnek és a google az, aki méltatlankodik, és igazságtalanságokat szimatol. Mi félét? Hol van itt a magántulajdon feletti önrendelkezési jog? Az a magántulajdon megkérdőjelezhetetlen, fogalmilag benne foglalt része; olyan, ami szintén kulturális hovatartozástól függetlenül, univerzálisan része.
  • okosan gyerekek #18
    bocs, épp a következetességgel jöttél te is, most már neked is címzett az előző hozzászólásom, annak fényében olvasd újra, de eredetileg nem neked címeztem, hanem az alattad lévőnek.

    nincs itt egyébként semmilyen ellentmondás...
  • B0nFire #17
    Ez az "én voltam itt előbb", meg "az én apukám erősebb mint a tiéd" maximum a homokozóban érv. A lényeg, hogy az emberek ismerik a Google-t mint keresőt, és nem is tudnak a Bing létezéséről (meg a többi húszezer keresőről). Ahogyan ismerik a Google Földet és a Google Mapst, viszont fingjuk sincs róla, hogy rajta kívül lenne-e még hasonló szolgáltatás.

    Ez a ki-kitől lopott dolog teljesen fölösleges. Az a lényeg, kinek sikerült befutnia valamivel. Állandóan olvasom a flémet, hogy a MS a grafikus felületet az Apple-től lopta, míg mások állítják, hogy az Apple is a Xerox ötletét másolta csupán. De mivel grafikus felületre igény volt, ha nagy tömegeket akartak megcélozni a számítógép-szegmensben, akkor muszáj volt csinálni. Innentől meg nem érdekes, hogy ki kezdte el előbb. Ahogy az se érdekel, hogy a FF most az IE vagy az Opera GUI-ját majmolja. Ízléses? Dizájnos? Az. Akkor meg ki a kórságot érdekel, hogy ki rajzolta meg először azt a nyüves gombot!

    "A törvények nem azért vannak, hogy megszegjük tény, no de a törvényeknek is haladni kell a világgal."

    Itt van a kutya elásva, hogy a technika gyorsabban fejlődik, mintsem a törvényalkotók azt követni tudnák. Hiszen minden ember zsebében (az enyémet kivéve) ott a több megapixeles fényképezős telefon, amivel bármikor bármit fotózhat, sőt, egyesek sutyiban még hangfelvételt is készítenek és visszaélnek velük. Lehet vele zsarolni. A személyiségi jogok kategóriát is egy kicsit rugalmasabban kéne kezelni. A Gugli nem azért néz be az ablakon, mert Mariska néni új tapétájára kíváncsi, hanem azért, mert egy szolgáltatást szeretne bevezetni, amivel a nem ott lakók is láthatják a városokat, az utcákat. + azok is, akiknek a büdös életben nem lesz arra pénze, hogy a lábát kitegye Agyarországról. Nekem jó, hogy láthatom New York utcáit, és ha Münchenéit nem láthatom, akkor szarok a németek torkába jó vastagot, főleg azért, mert ha csak maguknak csinálnák a cirkuszt, akkor nem érdekelne, de a tény az, hogy az EU egyik tagállama vagyunk, és így kvázi ők mondják meg a csigazabálókkal együtt a tutit, hogy mi etikus, és mi nem az.

    Ha meg valaki épp akkor tör be, amikor a Google autó fényképezi, azt bírom sajnálni. És a Bing autó nem fényképezi le a házakat? Nem a lópikulát. Ha jól emlékszem nem arról ment a hiszti, hogy utólag kitakarják-e a rendszámokat és az arcokat, mert azt mindig is kitakarták, hanem a németek azért verték az asztalt, hogy olyan szoftvert fejlesszen ki a Google, ami olyan intelligens, hogy felismeri az arcot és a rendszámot, és le se fényképezi eleve. Nehogy ott fenn a Google-szindikátusban a Big Brother körmölje szorgalmasan lefele azokat a rendszámokat, meg nyilvántartásba vegye a fejeket, amin látszik, hogy Lúzer Gézának nem telik a Plázára, és a Tecsóba jár vásárolni csirkefarhátot, mert szegény.

    Tehát akkor a Bingtől is minimum ezt kellene követelni. Nem azt, hogy utólag kitakarja-e vagy sem, mert az nem kérdés. Ne is fényképezze le eleve!
  • Elemir #16
    Jaj hagyjatok már ezzel. Hatályos törvények... nevetséges.

    Kit érdekel,. hogy lefotózzák-e a házat, kocsit vagy sem? Biztos tudnátok pár példát mondani, de a Norc például isten király. Felmész, szétnézel, zsír!

    A törvények nem azért vannak, hogy megszegjük tény, no de a törvényeknek is haladni kell a világgal.
  • opeca #15
    Miért ne készítse el? Szerintem ez csak egészséges versenyt teremt. Ösztönzőleg hat.
    Az sosem árt, ha nem hagyják, hogy a konkurencia, az nyugodtan üldögéljen.