MTI

Stratégiai szövetségre lép a Nokia és a Microsoft

Stratégiai szövetséget kötött a Nokia a Microsofttal, hogy a piacvezető finn vállalat az amerikai informatikai világcég támogatásával kitörjön jelenlegi szorult helyzetéből.

A bejelentés szerint a Nokia a Microsoft által mobilkészülékekre kifejlesztett operációs rendszert fogja használni a jövőben készülékeiben saját rendszere, a Symbian helyett. A két vállalat új mobil megoldásokat is tervez közösen kifejleszteni, hogy megerősítse pozícióit az okostelefonok gyorsan bővülő piacán. A Nokia az utóbbi időben háttérbe szorult legfőbb riválisaival szemben, elsősorban az Apple iPhone készüléke és a Google Android operációs rendszerének a népszerűsége miatt a Nokia érzékeny piaci veszteségeket szenvedett el az okostelefonok piacán.


Stephen Elop és Steve Ballmer

A Nokia élére a Microsofttól átigazolt Stephen Elop vezérigazgató a döntés után elmondta: a két vállalat erősségeinek kombinációja páratlan globális pozíciót eredményez. A Nokia új stratégiája Magyarország számára sem mellékes, hiszen a komáromi Nokia-gyár az ország egyik legnagyobb exportra termelő vállalata, amely több mint ötezer embernek ad munkát. A Nokia a Microsoft Bing keresőszolgáltatását használja majd telefonjain, a Nokia Maps pedig a Microsoft térképszolgáltatásának része lesz.A telefongyártó tartalom- és szoftveráruházát a Microsoft Marketplace piacterébe intergrálják.A Nokia és az Intel közös fejlesztésében készült MeeGo platform nyílt forráskódúvá válik.

A CCS Insight piackutató kommentárja szerint a Microsoft lehet az együttműködés nagy nyertese, de a szövetség egyik fél számára sem jelent holtbiztos megoldást az Apple és a Google túlerejének megtörésére. A Canalys piackutató adatai szerint a tavalyi negyedik negyedévben a Microsoft operációs rendszerén futó mobiltelefonok piaci részesedése 3,1 százalékra esett vissza az egy évvel korábbi 7,2 százalékról, a legnagyobb piaci részesedést pedig a Google Android operációs rendszerén futó készülékek vívták ki maguknak 32,9 százalékkal. Az együttműködés "óriási előnyt jelent a Microsoftnak" - mondta Pete Cunningham, a Canalys elemzője, rámutatva, hogy a Windows 7 Phone bevezetése vontatottan indult, mivel egyetlen készülék gyártó sem adott neki prioritást. "A Microsoft szemszögéből egy egyszerűen fantasztikus" - tette hozzá.

Miközben az iPhone és az Android egyre nagyobb népszerűségre tesz szert a felhasználók körében, a Windows 7 Phone operációs rendszernek már az is problémát jelent, hogy megvesse a lábát a piacon. "A Windows márka és a Windows Mobile platform kombinációja kevés jelét mutatta az elmúlt néhány hónapban az elfogadottság javulásának egy egyébként pezsgő piacon, még olyan nagy készülék gyártóktól, mint a HTC és a Samsung , illetve számos nagy hálózati szolgáltatótól kapott támogatással, illetve a hatalmas reklámköltségekkel együtt sem" - írja a Sanford Bernstein elemzése. A Windows Phone 7 operációs rendszeren futnak például a Microsoft régi partnere a HTC mobiltelefonjai, a Mozart és HD7 készülékek, a Samsung Omnia 7 és a Dell Venue Pro.


A Microsoft arra számít, hogy az együttműködés "segíti a Windows Phone operációs rendszer elterjedését" a Nokia "hardver fejlesztés és nyelvi támogatás terén szerzett tapasztalatainak köszönhetően, a szoftver használatának különböző árkategóriák széles választékára, több piaci szegmensre és földrajzi régióra való kiterjesztésével". A Microsoft a fejlődő piacok gyorsabb és hatékonyabb megnyitását is reméli még az együttműködéstől, mivel a Nokia és a helyi szolgáltatók között kialakult számlázási rend megkönnyíti majd a Windows operációs rendszeren futó mobiltelefonok vásárlását olyan területeken is, ahol még nem terjedt el a hitelkártya használata.

Előnyös a Microsoft számára az is, hogy a Nokia keresési szolgáltatásai minden eszközön és szolgáltatás keretében a Bing keresőmotorra épülnek majd, valamint a Microsoft adCenter végzi majd el a célzott hirdetési szolgáltatásokat a Nokia teljes készülékcsaládja és szolgáltatásai számára. Az Apple szóvivője Londonban elzárkózott az együttműködés következményeinek kommentálásától, a Google szóvivőjét pedig a Dow Jones hírügynökségnek nem sikerült elérnie.

Ezzel együtt "jelentős" létszámcsökkentést jelentett be Stephen Elop. A leépítések pontos részleteit egy későbbi időpontban teszi közzé a Nokia. A vállalat alkalmazásában 2010 végén 132.500 dolgozó állt. A vezérigazgató szerint a Nokia túl magas költségekkel dolgozik és ezért megtakarításokat tart szükségesnek. A cég komáromi gyárát érintő esetleges leépítésről Simai Anna, a Nokia Magyarország kommunikációs vezetője csupán annyit mondott, ők sem tudnak többet a hivatalos bejelentésnél.

A Nokia adózott eredménye 21 százalékkal csökkent a tavalyi negyedik negyedévben az egy évvel korábbihoz képest, miután a versenytársak vevőket oroztak el a világ legnagyobb mobilkészülék gyártójától, így a csoport globális piaci részesedése 31 százalékra zsugorodott 35 százalékról. A Figyelő TOP 100 tavaly júliusban azt közölte cégbírósági adatok alapján, hogy a Nokia Komárom Kft. árbevétele 1.075,5 milliárd forint volt 2009-ben, miközben adózott eredménye 42 milliárd forintot tett ki. A társaság 2009 januárjában 6.000 főt alkalmazott Magyarországon, ebből 5.500-at Komáromban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • krajcsovszkig #50
  Közben jutnak eszembe még dolgok:
  Az OVI Shop-ban kezdettől fogva, mindig, minden körülmények között lehet telefonszámlával fizetni
 • Madve #49
  Kikapcsolt ébresztés: Azért érdemes lenne kifejleszteni. Ha az utóbbi több mint 10 évben nem volt probléma, akkor most miért nem lehet megoldani? Mondjuk android amilyen ütemben fejlődik szerintem ez sem lesz sokáig kérdés.

  "Térképek: Ok, itt valóban ott van a nokia (és nem a symbian). Sztem egy plusz szolgáltatás nem éppen az OS része. A telefonon meg úgyis van mobilnet, úgyhogy én simán szoktam a maps-et használni, egyáltalán nem zavar hogy pörgeti a netet (mellesleg nem nagyon)."

  Miután elsősorban symbianra lett fejlesztve (ez alól eddig csak maemo a kivétel), és a nokia tulajdonában áll a symbian is, ami azóta nyíltforrású lett, (de attól még a tulajdonjog nem változott) nyugodtan ráírhatjuk a symbian számlájára. Egyébként sem magukról az os-ekről vitatkoztunk eddig sem, szerintem elég érdekes lenne egy telefonos hír alatt csak kizárólag kernelekről szóló vita, pláne hogy ez nem egy fejlesztői fórum.
  Az internethasználattal nekem sincs gondom, hanem annak hiányával inkább. Pl nézz meg a térképen vmit, amikor egy alagsorban vagy egyéb helyen tartózkodsz, ahol nincs térerőd. Google mapson nem fog menni, pedig mint mondtam az inkább való térképnézegetésre, mint navigációra.

  Biztonság: Hány év piacvezetés (akár hype) áll is a Nokia mögött? Milyen rendszer fut(ott) is az összes nokia telefonon az utóbbi 10 évben (kivéve n900)? És még itt nem számoltuk bele más gyártók (Ericsson, Siemens, Samsung, és Panasonic) által kiadott symbianos telefonokat. Volt elég ideig az előtérben szerintem. Meg volt rá elég idő, hogy javítsák.

  "USB: Valóban jó dolog hogy erre is van lehetőség (pendrive), plusz 1 pont (bár kevés használati esélyét látom, ettől függetlenül a lehetőség jó)."

  Ezzel én is így voltam, amikor még csak előrendeltem az N8-at. Azóta eljutottam odáig, hogy a telefonon minden féle kis hülyeség helyett ott fityeg a lehető legkisebb méretű (nincs 2 cm) micro usb-normál usb átalakító amit találtam, és heti egy-két alkalommal biztosan használom.

  "Ingyenes progikkal is megoldható hogy neten keresztül lockold a telefont"

  Túlnyomorészt ezeknek a próba-, vagy törtverziója ingyenes. Ennek a locknak inkább az a lényege, hogyha ottfelejted vhol, vagy vkinél a telefont, akkor zárod le egy sms-el, hogy más ne tudja használni/átnézni. Ez hétköznapibb, mint a lopás, és abban az esetben hülye a tolvaj, ha nem kapcsolja ki a telefont, és szabadul meg a simtől még az első percben...

  "Végezetül, aki úgy vesz androidos telót, hogy nem akar folyamatosan bütykölni rajta, új progikat kipróbálni, rendezgetni, alakítgatni (nem romfőzéssel), az vagy elégedjen meg a telóval úgy ahogy van és ne fikázza az OS-t, vagy ne vegyen androidos telót.
  Ezeknek a telefonoknak pont az a lényege hogy a végletekig átalakíthatod."

  Mint ahogy a symbian is erről szól.
  A többieknek ott vannak az os mentes butafonok, vagy az s40-es modellek és persze az iphone, meg wp7-es telefonok.

  Továbbra sem gondolom úgy, hogy történt volna bármiféle android fikázás.

  "És még mindig nem látom hogy túlzottan jobb lenne a symbian :)"

  Éppen ezért nem is látsz hsz-eket ilyesmiről. Én is azt mondtam már lejjebb is, hogy hasonlóak. Android gyorsan fejlődik, amit tegnap még hátránynak tudtam volna felhozni symbiannal szemben, arra ma már van használható megoldás, holnapra meg már megoldott. Persze azért nem ilyen gyorsan, de az utóbbi alig több mint egy évben sokat változott. Mint mondtam, nem elképzelhetetlen, hogy nekem is lesz, de erre legközelebb jövő nyáron kerítek sort, addigra már a nemsokára megjelenő meego is egy éves lesz... Majd akkor eldöntöm melyik előnyösebb számomra. :)
 • krajcsovszkig #48
  Nem állítom, hogy a Symbian jobb, mint az Android, de sok minden a Symbianben NEKEM (meg sok más embernek) kényelmesebb, mint bármi más rendszer megoldásai és ez-az objektíve jobb is benne. Ezek a dolgok kár lenne, ha elvesznének a piacról. Nekem az is jó, ha beolvasztják egy másik rendszerbe (pl. Android alkalmas lenne rá), csak ne vesszenek el.

  Nagyon tetszik az Android és a WP7 is, de az androidot jelenlegi állapotában inkább csak egy második, technikai különlegességként tartott telóra tudnám magamnak elképzelni (amire nincs pénzem :D) a különleges funkciói és lehetőségei miatt, a WP7 meg túl sok mindent nem tud még.

  Közben eszembe jutott még pozitívumként, hogy a Symbian^3 GPU-val számolja a GUI-t, ez se gyakori máshol és elég jól tud jönni.
 • Match #47
  Elkerülve a giga hozzászólásokat, kiragadok pár mondatot a teljes idézés helyett.

  Multitask: Valóban idegesítő az android alatt, hogy a program dönti el, hogy ha átváltasz eyg másikra, akkor ő kilép, fut, pause-ol, vagy mit csinál. A megoldás tényleg a task killer (és egyébként jobb megoldást én se tudnék, így egyszerű, nem kell foglalkozni vele, bármikor fut egy játék, nyomok egy home-ot, és már ténykedhetek). Az ébresztőt (legalábbis az én telómon) nem kell ignore-ra rakni a task killerben, úgy is működik ha kilövöm. Én még egy rakat system processt is beraktam a task killerbe :)
  Amiről úgy gondolja, az újraindul hamarosan (és ezt utálom pl....minek fut a részvényfigyelő? (stocks)).

  Kikapcsolt ébresztés: Tulajdonképpen ha átteszi a telót airplane mode-ba, és kikapcsolja a kijelzőt, esetleg nyom egy task killt, már olyan mintha ki lenne kapcsolva (tényleg 1 éjszaka alatt nem lesz 1%-nál több aksifogyasztás).
  Ezt az egész kikapcsolt telefonos ébresztős dolgot amúgy abszolút nem értem. Nagyon kevés esetben jönne jól (pl lemerül). Mivel általában estére egész napos wifivel, 3g-vel, netezéssel játszással telefonálással estére úgyis 20-30%-on lesz az aksi, estére úgyis fel kell tenni a töltőre.
  A kényelmesek és a "engemnezavarjanakeste" embereknek meg ott vannak az automata profilállító appok és az airplane mód. Kényelmesebb mint ki be kapcsolni.


  "Akkor minek a romfőzés?"

  A romfőzés nem azért van pl hogy a kezelőfelületet lecseréld. Én pl a gyári appok kiírtása miatt fogom kipróbálni. A főzött romok is általában valamelyik marketről letölthető homescreent használják, amit a rom nélkül is nyugodtan feltehetsz.
  Nem mellesleg új rom, új kernel, proci húzás stb, egyéb geek dolgok :)

  Térképek: Ok, itt valóban ott van a nokia (és nem a symbian). Sztem egy plusz szolgáltatás nem éppen az OS része. A telefonon meg úgyis van mobilnet, úgyhogy én simán szoktam a maps-et használni, egyáltalán nem zavar hogy pörgeti a netet (mellesleg nem nagyon).

  Biztonság: Az android és az iOS a 2 hype-olt rendszer ma, persze hogy ezeknek a hibáiról zeng az egész net. Ha a symbian lenne hasonló cipőben, akkor arról jönnének hasonló hírek...egyszerűen kevesebben foglalkoznak vele.

  USB: Valóban jó dolog hogy erre is van lehetőség (pendrive), plusz 1 pont (bár kevés használati esélyét látom, ettől függetlenül a lehetőség jó).

  Utolsó blokk: net megosztás van, kábelen (1 nyomás), illetve ott a wifi thetering (3 nyomás, 1 ha kiteszel neki egy widgetet). Semmi plusz progi nem kell hozzá sehova.

  Ingyenes progikkal is megoldható hogy neten keresztül lockold a telefont, megnézd hol van gps-en, üzenetet küldj rá, illetve vannak progik, amik új simkártya esetén egy másodlagos telefonszámra küldik a gps koordinátákat, illetve használhatatlanná teszik a telefont, automatán törölnek róla mindent, stb. Ezek nagyrésze a htc-ken alap, és ingyenes, a többinél túrni kell a marketet, de hát erre való.

  A menürendszer érdekes...én pl legtöbb esetben kerülöm az appdrawer használatát, mert minek. A homescreenre pedig úgy raksz ki valamit, ahogy nem szégyelled. Pl ott van a simi folder app, ingyenes, össze vissza rendezheted a progijaidat. Az appdrawer-re is van ilyen megoldás, pl a nexus S-en ha jól tudom alapból van ott is folder kezelés.

  Végezetül, aki úgy vesz androidos telót, hogy nem akar folyamatosan bütykölni rajta, új progikat kipróbálni, rendezgetni, alakítgatni (nem romfőzéssel), az vagy elégedjen meg a telóval úgy ahogy van és ne fikázza az OS-t, vagy ne vegyen androidos telót.
  Ezeknek a telefonoknak pont az a lényege hogy a végletekig átalakíthatod (ok, valamihez root kell, de anélkül is elég sokmindent lehet).

  És még mindig nem látom hogy túlzottan jobb lenne a symbian :)
 • Madve #46
  Én voltam ilyennél is, olyannál is. Általábban a rencergizdán múlik, esetleg a vezetőség hozzáértésén, hogy mit használsz. Ha ezek kevésbé hozzáértőek, vagy csőlátásúak, akkor kicsi az esélye, hogy ha az adott feladatra van microsoftos szoftver, akkor ne azt használd. Na ilyen helyeken én is kifelé tekintgetek.
 • Madve #45
  Mellékesen symbiannál ott vannak a szokásaidat tanuló widgetek amik tudtommal egyenlőre egyedinek számítanak.
 • Madve #44
  Nem emlékszem, hogy kérdeztél volna, vagy már nem néztem vissza oda, vagy elcsúsztam felette, ha belinkeled az említett fórumot akár ott is szívesen válaszolok a kérdésedre.

  Előljáróban annyit, hogyha elolvastad eddigi hozzászólásaimat, észrevehetted, hogy nem jellemző rám, hogy szembe állítsam a symbiant az androiddal, többek között azért sem mert hasonszőrű rendszereknek tartom őket, mindkettő jól használható, androiddal kapcsolatban csak az a kifogásom, hogy még mindig fiatal, még mindig vannak gyerekbetegségei a symbian v3-hoz képest, viszont elképesztő sebességgel gyűri le azokat. Egyáltalán nem tartom elképzelhetetlennek, hogy a jövőben lesz androidos telefonom, pláne, hogy a symbian fejlesztése le fog állni a jövőben, na de addig még sok víz le fog folyni a Tiszán, az n8-am is öregnek fog számítani, és a meego is debütál majd, amibe remélhetőleg mindent átemelnek amit a symbian jelenleg is tud.

  "- Élőképes multitaszk (mint a webosban meg a Maemoban)
  - Korlátlan multitaszk (az Android tudtommal korlátozza a futó programok számát és ha betelik a ram, szónélkül kilő párat, illetve nemtom biztosan, de szerintem a háttérben nem futnak a programok, hanem le vannak pause-olva)"

  A pausolás inkább ios-re jellemző, plusz ott még nem is lehet minden alkalmazást a "háttérbe" helyezni csak ha az adott program kifejezetten támogatja azt.
  Androidnál inkább csak az a hiányom, hogy alapból nem lehet bezárni a programokat hanem automatán minden háttérbe kerül, persze erre letöltesz egy task killert, ami elintézi, persze az ébresztőórát nem árt a kivételek közé rakni. Mellékesen symbiannál is androidnál is azonos a probléma, sok telefontulajdonos azt sem tudja, hogy van multitask, és hogy azt a menü gomb nyomvatartásával tudják kezelni, csak értetlenül bámulnak hogy mitől lassú a fasza telefonjuk. Gondolom a pause funkció ezt a lassulást hivatott kiküszöbölni ugyanakkor engem bizonyos esetekben kifejezetten idegesítene, mivel nem azért tartok nyitva valamit, hogy álljon..

  "Ennek nem sok köze van az OS-hez. Ha jól tudom, androidra is van ilyen sleep szerű app, ami kb mindent lelő, mintha ki lenne kapcsolva, de valójában fut az OS, így tud ébreszteni is, valamint így max 1% a fogyasztás egy éjszaka alatt. És ezt valóban az OS csinálja."

  Ez egy érdekes témakör androidnál. Xperia X10 pl. nem ébreszt ha kikapcsolod, Galaxy S viszont igen. Hogy az utóbbinál az általad említett módon van megoldva, vagy félig hardveresen azt nem tudom. Az általad említett mód meg egy hibernáláshoz hasonló funkciónak tűnik, ami nem egy megbízható dolog egy desktop rendszeren sem, ilyesmire nem szívesen bíznám az ébresztést, pláne hogy amúgy is hajlamos vagyok elaludni éppen azért is mert szándékosan keveset alszok.
  Mellékesen jó lenne, ha egységesen és stabilan megoldott lenne.

  "- Sokkal több dolgot lehet benne hivatalosan, hekkelés (és garivesztés...) nélkül módosítani (pl. komplett kezelőfelületet ahogy van)

  Androidon is, amit csak akarsz."

  Akkor minek a romfőzés?

  "Részletek? Ha nagyon biztonságot akarok, akkor blackberry-re váltok. Biztonsági hiányosságok meg minden telóban vannak, nem érdemes kiragadni 1-1 OS-nél 1-et, úgyis lesz a másikban is ha nagyon kekeckedni akar az ember."

  Perpillanat az ios, és az android a két legkévésbé biztonságos rendszer, kettőjük közül pedig az ios a rosszabb. Wp7-ről tudtommal még nem készült felmérés, symbian meg ritkán említett biztonsági hiányosságokkal egy lapon. Alátámasztani nem kell, keress rá, itt sg-n is van havonta legalább egy cikk ami ezzel foglalkozik, és alátámasztja neked.

  "- Kisebb a gépigénye, jobban kíméli az akksit

  Lehet..bár tudtommal egy N8 sem bírja tovább mint bármelyik okosteló."

  Hmmm... Akárhogy is számolom az általános másfél 2 nap nem egyenlő a(z) (majdnem) egy nappal, persze azonos használat mellett.

  "Én meg törvényileg kötelezném őket hogy 1 rohadt progi se legyen rajta, hanem opcionálisan az első bootnál kérdezzék meg, hogy mit akarok az általuk ajánlott cuccok közül telepíteni. Baromira idegesít hogy a telóm tele van olyan számomra felesleges cuccokkal, amiket nem tudok root meg romfőzés nélkül letakarítani."

  Miután sok eddig "butafont" használó ember vesz okostelefont, vagy ahhoz hasonlót manapság lásd Iphone tulajdonosok nagyrésze eléggé öngyilkos lépés lenne bármelyik forgalmazótól egy "szűz" os-el rendelkező telefon. Az talán megoldás lenne, hogy az első bekapcsolásnál megkérdezné, hogy megfelel-e az általános telepítés, vagy szeretnéd kiválasztani, hogy mit szedjen le, és milyen alternatívát választasz.

  "- Normális ingyen GPS térkép

  Maps, ott van."

  Google maps térképnek tényleg fasza, de internet kapcsolat nélkül használhatatlan, navigációs szoftvernek meg jóindulattal sem nevezhető. A többi ingyenes meg a közelében sincs a fizetősökkel versenyző ovi mapsnak. Én a 3-as verzió megjelenése után végleg elfelejtettem azt, hogy én gps-t akartam venni.

  "- Egyszerűbb és kiforrottabb programozói eszközök vannak rá

  End user szemszögből ez nem sokat számít. Symbian fejlesztőkörnyezethez még nem volt szerencsém, remélem nem is lesz. Az androidnál én semmi kellemetlenséget nem tapasztaltam, bár tény hogy nem is túlzottan másztam bele."

  Egyszerűnek nevezett QT. Állítólag nagyon könnyű meg fasza, meg van annyi előnye, hogy a megírt programot bármelyik asztali os is elfuttatja. Ugyanakkor ha emlékeim nem csalnak ios vagy android is hasonló környezetet használ. Ebbe nem mászok bele jobban, én is csak ennyit tudok róla.

  "- USB OTG (billentyűzet, egér is, amit meg nem támogat, ahhoz lehet írni drivert és utána igen; ezzel gyakorlatilag bármit rá lehet kötni)

  Bluetooth-on, wifin működik androidon is, és még drivert se kell írni hozzá."

  USB OTG esetében én inkább a pendrive-ok, külső merevlemezek csatlakoztathatóságát emeltem volna ki, nekem mellékesen másik telefon memóriájáról is sikerült vele másolnom, sok időt meg is spóroltam.
  DAB rádió is ennek köszönhető.
  A billentyűzet, egér, stb. meg másodlagos pláne hogy azok bluetoothon is csatlakoztathatóak, szóval minek erre az usb-t pazarolni.


  "- Mediacenter (WiiMote-tal is irányítható, HDMI bedugásakor automatikusan elindul)

  Androidon szintén megoldható."

  Mediacenter utólag jelent meg, én személy szerint nem preferálom az ilyen instant dolgokat, vagy csak nagyon ritkán ezek csak agylustítók, a hasonló instant dolgoknak (is) köszönhető az a sok még újszerű állapotban lévő használatlan agy ami kitölti az emberek többségének a fejét. Nekem sokkal inkább tetszik hogy egy az egyben mindent látsz a tv-n amit a telefonon is, amíg androidnál csak a mediacenter meg bizonyos alkalmazások jelennek meg.

  Symbian esetében még ott van a remote lock is amivel egy a telefonodra küldött előre beállított szavat tartalmazó sms-el lezárod azt. Ehhez a többi telefonon futnia kell egy fizetős programnak a háttérben.

  Mellékesen kiemelném az internet tetheringnek nevezett funkciót ami szinte mindig is elérhető volt symbianon, és az utóbbi pár évben már különösebb szoftvertelepítést sem igényel, a desktop rendszer alapból egy modemet lát a mass memória mellett, mellékesen wifi adapterként is használhatod a telefonod vezetéknélküli csatlakozó nélküli számítógépeddel. Tudom ez mostanában androiddal és talán iphone-al is elérhető, de azok még mindig igénylik a desktop gépre és a telefonra is telepített szoftvereket, ami azért hátrány, mert kizárja a spontán, különösebb előkészületek nélküli kapcsolódás lehetőségét.

  A kezelésről/felületről meg annyit, hogy symbian csilivilibb kinézettel eladhatóbb lenne, ugyanakkor egyszerű programtelepítéssel lecsérelhető, csak a sok birka erre nem jött rá, ugyanakkor nekem jobban bejön a késleltetett scrollozás pl. a képernyők esetében (kisebb az esély scrollozás helyetti kattintásra és fordítva) és pl. a telefonkönyv esetében is jobban tetszik hogy a scrollbar húzásával szmút görgetés, míg síma toszogálásnál egy késleltetett görgetést kapsz, ami jóval pontosabb, mint a mindenáron extra szenzitív görgetés ami látványosabb, de sok esetben idegesítően használhatatlan tud lenni.
  A "menüről" meg annyit hogy személy szerint rühellem, amikor egy görgetésnél többet kell tennem bármelyik irányba, mivel az sok minden, csak nem egy gyorsan kezelhető rendszer ismérve, mivel nagy rá a valószínűség, hogy többször is átgörgetsz egy ritkábban de hirtelen nagyon fontossá vált ikon felett mire észreveszed. Symbian esetén az egymásba ágyazott mappa szerű menü miatt erre kisebb az esély, mondjuk ez lehet, hogy csak nálam van így, de számítógépeken is jól működik ez. Tudom androidnál is megoldható, de bonyolultabb ez egy olyan rendszeren, ami alapvetően nem erről szól. Emiatt is van hiányérzetem android alatt.

  Persze ez az én ízlésem, szerintem mindkét rendszer hiányossága a scrollozás érzékenységének, vagy módjának állíthatósága, ami a menü nézetére is igaz.
 • Match #43
  Na, ha nem volt sok közöd androidhoz, akkor elmagyarázom hogy ott mi hogyan van.

  - Élőképes multitaszk (mint a webosban meg a Maemoban)
  - Korlátlan multitaszk (az Android tudtommal korlátozza a futó programok számát és ha betelik a ram, szónélkül kilő párat, illetve nemtom biztosan, de szerintem a háttérben nem futnak a programok, hanem le vannak pause-olva)

  Korlátlan annyira, amennyire lehet androidon is...Más OS sem tud mit tenni ha nincs több memória. A futó cuccokat prioritás alapján lövi ki, tapasztalataim szerint sosem lőtt ki olyat ami fontos lett volna, bár nem is nagyon fogyogat el a memóriája, pedig nincs csúcs telóm.
  A háttérben lévő programok pedig futnak, kivéve ha úgy vannak megírva hogy pause-olják magukat ha elváltanak róluk.
  Sztem ennél a pontnál egálban vannak.

  - Akkor is tud ébreszteni, ha ki van kapcsolva

  Ennek nem sok köze van az OS-hez. Ha jól tudom, androidra is van ilyen sleep szerű app, ami kb mindent lelő, mintha ki lenne kapcsolva, de valójában fut az OS, így tud ébreszteni is, valamint így max 1% a fogyasztás egy éjszaka alatt. És ezt valóban az OS csinálja.

  - Sokkal több dolgot lehet benne hivatalosan, hekkelés (és garivesztés...) nélkül módosítani (pl. komplett kezelőfelületet ahogy van)

  Androidon is, amit csak akarsz.

  - Biztonságosabb

  Részletek? Ha nagyon biztonságot akarok, akkor blackberry-re váltok. Biztonsági hiányosságok meg minden telóban vannak, nem érdemes kiragadni 1-1 OS-nél 1-et, úgyis lesz a másikban is ha nagyon kekeckedni akar az ember.

  - Kisebb a gépigénye, jobban kíméli az akksit

  Lehet..bár tudtommal egy N8 sem bírja tovább mint bármelyik okosteló.

  - Annyira ez nem fontos, mert azt töltesz le amit akarsz, de több alapból a program rajta, jó eséllyel semmit nem kell vadásznod rá, nincsenek kihasználatlan hardverek (androidos mobilnál csomószor van, hogy nincs pl. rádió szoftver, pedig vevő van)

  Én meg törvényileg kötelezném őket hogy 1 rohadt progi se legyen rajta, hanem opcionálisan az első bootnál kérdezzék meg, hogy mit akarok az általuk ajánlott cuccok közül telepíteni. Baromira idegesít hogy a telóm tele van olyan számomra felesleges cuccokkal, amiket nem tudok root meg romfőzés nélkül letakarítani.

  - Normális ingyen GPS térkép

  Maps, ott van.

  - Nekem a kezelése egyszerűbb és magától értetődőbb (noha kevésbé intuitív és sokmindenhez sokkal többet kell nyomkodni, a beállítások menü pedig egy őskáosz)

  Neked, ettől még nem jobb az OS. Sztem meg az android kezelése egyszerűbb és magától érthetőbb. Akkor most az a faszább?

  - Egyszerűbb és kiforrottabb programozói eszközök vannak rá

  End user szemszögből ez nem sokat számít. Symbian fejlesztőkörnyezethez még nem volt szerencsém, remélem nem is lesz. Az androidnál én semmi kellemetlenséget nem tapasztaltam, bár tény hogy nem is túlzottan másztam bele.

  - USB OTG (billentyűzet, egér is, amit meg nem támogat, ahhoz lehet írni drivert és utána igen; ezzel gyakorlatilag bármit rá lehet kötni)

  Bluetooth-on, wifin működik androidon is, és még drivert se kell írni hozzá.

  - Mediacenter (WiiMote-tal is irányítható, HDMI bedugásakor automatikusan elindul)

  Androidon szintén megoldható.

  Tehát ennyivel nem igazán vagyok meggyőzve hogy a symbian jobb lenne.
 • krajcsovszkig #42
  - Élőképes multitaszk (mint a webosban meg a Maemoban)
  - Korlátlan multitaszk (az Android tudtommal korlátozza a futó programok számát és ha betelik a ram, szónélkül kilő párat, illetve nemtom biztosan, de szerintem a háttérben nem futnak a programok, hanem le vannak pause-olva)
  - Akkor is tud ébreszteni, ha ki van kapcsolva
  - Sokkal több dolgot lehet benne hivatalosan, hekkelés (és garivesztés...) nélkül módosítani (pl. komplett kezelőfelületet ahogy van)
  - Biztonságosabb
  - Kisebb a gépigénye, jobban kíméli az akksit
  - Annyira ez nem fontos, mert azt töltesz le amit akarsz, de több alapból a program rajta, jó eséllyel semmit nem kell vadásznod rá, nincsenek kihasználatlan hardverek (androidos mobilnál csomószor van, hogy nincs pl. rádió szoftver, pedig vevő van)
  - Normális ingyen GPS térkép
  - Nekem a kezelése egyszerűbb és magától értetődőbb (noha kevésbé intuitív és sokmindenhez sokkal többet kell nyomkodni, a beállítások menü pedig egy őskáosz)
  - Egyszerűbb és kiforrottabb programozói eszközök vannak rá
  - USB OTG (billentyűzet, egér is, amit meg nem támogat, ahhoz lehet írni drivert és utána igen; ezzel gyakorlatilag bármit rá lehet kötni)
  - Mediacenter (WiiMote-tal is irányítható, HDMI bedugásakor automatikusan elindul)

  Meg még biztosan van pár cucc, igazából nem nagyon volt még szerencsém androidhoz, nem tudom hogy azon pontosan mi van meg mi nincs, meg mi hogy van
 • Match #41
  Még mindig várnám a válaszod a kérdésemre, amit még egy másik topicban elfelejtettél megválaszolni.

  Mégis miben tud többet (és komolyabbat) egy symbian mint egy android?