Berta Sándor

Új funkciókkal és kezelőfelülettel érkezhet a Firefox 5

Alig készült el a Firefox 4-es verziója, a fejlesztők a háttérben már gőzerővel dolgoznak a következő kiadáson. A Firefox 5 korai előzetese már elérhető és bemutatja, hogy mire számíthatnak majd a felhasználók.

Ugyan a Mozilla Alapítvány hivatalosan még szinte semmit sem árult el a Firefox 5-ről, azonban a ConceivablyTech egyik híre bemutat néhány dolgot. Az anyag szerint a Firefox 5 első előzetese 4.2apre néven került be a fejlesztői rendszerbe. Az azonnal észrevehető, hogy az új böngészőverzióban ismét meg fog újulni a kezelőfelület és számos új funkció is debütálni fog. A Firefox 5 végleges változata júniusban jelenik meg. Ezzel a Mozilla Alapítvány tartja magát a korábban nyilvánosságra hozott fejlesztési ütemtervhez.

Az új programverzió egyik legfontosabb újdonságának a tartalommegosztó funkciók számítanak majd. Várhatóan új szimbólum kerül a címsorba és ez lehetővé fogja tenni a közösségi portálokban (Facebook, Twitter stb.) lévő fiókokhoz és profilokhoz való hozzáféréseket. A második újdonság egy az Internet Explorer 9-ben bemutatkozó funkció, ami a különleges menükkel kapcsolatos. Ezek használatával az internetezők közvetlenül hozzáférhetnek az adott szolgáltatás vagy portál legfontosabb funkcióihoz.

Szintén a Firefox 5-ben mutatkozik be az úgynevezett identitásmenedzser, amely biztosítja a különböző felhasználói virtuális hozzáférések kezelését és lehetővé teszi, hogy az ember mindig a megfelelő jelszót használja az adott honlapokon. Továbbá ki kell emelni a beépített PDF-olvasót, illetve a legnépszerűbb formátumok megjelenítésének, lejátszásának javított támogatását. A beépített PDF-olvasó esetében a Mozilla munkatársai a Google példáját követik, amely hasonló eszközt integrált nemrég a Chrome böngészőbe.

Apró, de fontos változtatást jelenthet a címsor elején elhelyezett startoldal-gomb elhagyása. Az erre való kattintással a felhasználó a startoldalként megadott portálra kerülhetett. A fejlesztők egyelőre még több lehetőséget is vizsgálnak, a céljuk az, hogy a szoftver használhatósága ne romoljon. Végül, de egyáltalán nem utolsósorban lehetőség lesz több böngészőlap egyidejű kiválasztására és bezárására. Ezenkívül megkönnyítenék és könnyebben áttekinthetővé tennék az adatok feltöltését is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gutmann #53
  • [HUN]FaTaL #52
    Továbbá betölt képeket és egyéb, weboldalon lévő tartalmat a memóriába, tényleg nem értem a rinyát. Jönnek itt, hogy 10 éve mennyi minden elfért kisebb helyen. Könyörgöm, 10 éve köze nem volt a weboldalaknak a mai tartalomhoz...
  • Major #51
    Pontosítanék, a 20 Mbyte az egy másik történet :)

    Az Apollo űrprogramban összességében nagyságrendileg 10 Mbyte szoftver volt. Ez nem az a SW, ami repült, hanem az összes SW modult tartalmazza (pl. a földi tesztelést végző SW-t is) .

    Az űrhajón nagyságrendileg 100kByte volt a SW mérete.
  • hurkaur #50
    atyaúristen, hát ennyi összehányt marhaságot is ritkán olvas az ember.. :D
  • balee66 #49
    Az van, hogy nem igazán láttok a dolgok mögé.
    Egy böngésző tartalmaz egy komplett javascript runtime environmentet (igen, javascript, nem java).
    Indítsatok el egy Dev-C++-t, Dev-Pascalt, használjátok egy picit, és nézzétek meg, mennyit foglal, kb. ehhez lehet hasonlítani.
    További, a böngésző tartalmaz egy GUI-t, egy HTML parsert, és egy rakat kényelmi szolgáltatást, nameg egy plugin wrappert mindenképp.
    Higgyétek el, nem sok az a pár száz MB, amit megeszik egy browser.
  • MacropusRufus #48
    azért 20kbyet az max. 20ezer karkater kb.
    Azért ez nem túl sok. Most ennyibe egy "Hello World" szöveget sem tudnának beletenni ;) sarkosítottam, de kb. stimmel.

  • MacropusRufus #47
    és egyékbént egy jól megírt kód elférne 1Gb-on is.... sztem...
    Tehát úgy is írhatjuk, hogy sok embernek azért van 5-6x több memóriája mert szar a kód.
    Tehát még máskép: azért fizetnek emberek 5-.6x több memóriárt mert a programozók egy jó része lusta. Így már világos? Gy.k. többlet költségbe vernek a semmiért.

    Egyébként a következtetésed hibáas, ui. senki nem halna éhhen ha nem naponta jönnének a fejlesztések! Minek egy év alatt 5-6 új böngésző verzió???
    Muinek évente 4-5 új VGA? Mindek évente 3-4 új cpu v. chipset??? Minek???
    Legjobb példák erre a dx verziói. A dx9-ben még hatalmas a lehetőség (lásd ps/xbox360), de a pc-s világ már a 11-et tapossa, ui. a 10-et sem használta ki... Hát ez nem fejlődés, ez pénzpazarlás és igen is felesleges erőforrás pocsékolás. A CPU-jban rejlő teljesítményt messze nem használták ki, mert nem ez számít. Hanem az, hogy pörögjön a biznic, kell az inováció meg ilyesmi.
    Aztán jönnek a szarabnál szarabb programok...
    MEg hát eleve a fejlesztések jó része pocsékba megy, mert az emberek nem cserélik olyan ütembe a hardvert mint ahhogy az fejlődik.
  • sanyicks #46
    20 mb? Nem kbyte? 20mb kicsit sok. A holdraszállás nem olyan bonyolult dolog azért, főleg hogy a vezérlőprogramok kb semmit nem csináltak automatikusan, főként időzítőként működtek, aminél csak a gyújtási időpontot, és az elérni kívánt sebességváltozást kellett megadni. Hogy ez mennyi, azt a földön számolták ki nagy számítógépekkel. És persze minden apró lépésnél végig kellett nyomogatni a menübe és kiválasztani azt, szóval nem úgy ment hogy a holdra akarnak menni és a számítógép intézi. Gyak csak a pontosság miatt nem volt manuális meg azért mert több percig tartani egy irányba fárasztó.
  • MacropusRufus #45
    :) én is olvastam. És a fedélzeté számítógép teljesítménye nem volt nagyobb egy átlagos manager calculátor teljesítményével (én a 90-es évek közepe felé olvastam, tehát gondolom az akkori calculátorokra gondoltak).

    ÉS milyen szépen vezérelte a leszállóegységet?

    De az is szép adat - sztem -, hogy az ISS-n nincs 386-nál nagyobb teljesítményű gép. Tehát akkor ott is keményen van optimalizálva a dolog, ui. egy ilyen gép meg nem kezeli a gigabájtos memróriákat csak a megabájtosokat...

  • Major #44
    Az egy érdekes adat lehet, hogy pl. Az Apollo-11 űrhajónak a teljes vezérlőprogramja 20 Mb volt (1960 évek vége), amivel, már egy jó pár funkciót el lehetett érni, akár Holdra szállni :) Ma már 20 MB mire elég elég?