Berta Sándor

Az MS szerint az IE9 a legkevesebbet fogyasztó böngésző

Érdekes szempontból vizsgálta meg a jelenlegi öt legnépszerűbb böngészőt a Microsoft. A vállalat munkatársai arra voltak kíváncsiak, hogy melyik program használata mellett fogyasztja a legkevesebb áramot egy notebook.

A böngészőket általában az adatvédelem, a biztonság, a gyorsaság és a különböző szabványokkal és formátumokkal való kompatibilitás szempontjából szokták összehasonlítani. Ezúttal azonban egy rendkívül részletes teszt keretében az derült ki, hogy az Internet Explorer 9 egy tekintetben mindenképpen megelőzi a vetélytársait: az IE9 a legenergiatakarékosabb böngésző. Mindennek értékelésekor ugyanakkor figyelembe kell vennünk, hogy a teszteket nem egy független intézet, hanem a Microsoft szakemberei végezték el.


Az óriáscég munkatársai egy Windows 7 operációs rendszert használó Inteles notebookra telepítették fel az IE 9-es verziója mellett a Chrome 10-es, a Firefox 4-es, az Opera 11-es és a Safari 5-ös változatát. Arra voltak kíváncsiak, hogy a különböző tevékenységek (hardvergyorsításos videolejátszás, böngészés stb.) közben melyik szoftver mennyit fogyaszt. A tesztekhez a Microsoft mérnökei HTML5-ös programot használtak, ezeket az IE Test Drive oldalról töltötték le. A csoport tagjai az IEBlogban hangsúlyozták, hogy a korszerű hardverek az energiatakarékosságra optimalizálták. A kérdés az volt, hogy ebből a böngészés közben profitálhattak-e a böngészők.


Az üres kezdőlap betöltésekor minden program kiválóan teljesített, egyedül az Opera lógott ki kicsit a sorból. Ennek az az oka, hogy a Microsoft szerint a szoftver megakadályozza, hogy a processzor energiatakarékos üzemmódba váltson. A következő tesztben a szakemberek a világ egyik legnépszerűbb híroldalát keresték fel. A tökéletesen azonos eredmény érdekében az oldalt eltárolták a hálózaton, és mindegyik böngésző ugyanazt az oldalverziót töltötte be. A Chrome használatakor azt figyelték meg, hogy az alkalmazás a szükségesnél jobban megterhelte a grafikus processzort.


A FishIE Tank HTML5-ös program futtatásakor a Chrome fogyasztása 10, az Operáé pedig 9 wattal nőtt meg. A hardvergyorsításos videolejátszásban az IE9 győzött, a HTML5-ös alkalmazás használatakor a program jóval kevésbé terhelte meg a notebook akkumulátorát, mint négy konkurense.

Az Internet Explorer 9-et használva a notebook akkumulátora 3 óra 45 percig bírta, a Firefox 4-nél ez a szám 3 óra 35 perc, a Chrome 10 esetében 2 óra 56 perc, a Safari 5-nél 2 óra 55 perc, míg az Opera 11 esetében 2 óra 43 perc volt. "Arra biztatjuk az ipart és a többi böngésző fejlesztőit, hogy kövessenek minket az energiahatékonyabb webhez vezető úton" - írták a blogban az IE9 csapatának tagjai. Bár a teszt kapcsán külön kiemelendő, hogy az semmiképpen sem nevezhető elfogulatlannak, de a kapott eredmények így is érdekesek és elgondolkoztatóak. A többi cég reagálásáról feltétlen beszámolunk.


Fontos megjegyezni, hogy a Chrome fejlesztői is foglalkoznak a kérdéssel és különösen azt vizsgálják, hogy miért nő meg a HTML5-ös technológiával készülő animációk számításakor a böngésző által igényelt processzorteljesítmény. A cél az, hogy a jövőbeli verziók már képesek legyenek leállítani a háttérben futó animációk lejátszását, ezáltal pedig energiát takarítsanak meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • tricky #40
  na úgy látom az Operáról nem ír az SG.hu se, pedig egyre jobb lesz
  megjelent az Opera 11.10-es !
 • Dacsy #39
  az egész energiatakarékosság semmit nemér, ha dupla annyi időt vesz igénybe egy oldal betöltése. A megnyílás sebességéről nem is beszélve.
 • phoenix1 #38
  Azta ez nagyon durva! Tyúú az m$ csak fogja szépen vissza magát, mi az ie 9 egy skoda 100-as, hogy fogyaszt?
 • sanyicks #37
  Nem én, az intel... egy prescottos fos netburstos dual core celeroncsnak is max 86w-s tdp-je volt, ami erősen kiemelkedett az utána és az előtte kiadottaknál.

  Mellesleg celeroncs p2-t korszaktól nehalemig van.... úgyhogy lehet mondani hogy a 300-as celeronnál gyorsabb egy 4ghz-s i7, csak értelme nincsen.

  Miért nem mondtad, hogy a az 1990- és 2000 között gyártott autók gyengébbek mint a 1960-és 70 között gyártottak? Hasonlóan "lényeges" az információtartalmuk :)
 • roliika #36
  Ha te mondod...
 • MrImy #35
  Nekem eddig az MS fogyasztott a legtöbbet! ... a pénztárcámból!
 • Piel #34
  Érdekes látni ahogyan a böngészők közé becsempészik egyesek a politikusokat. Mintha nekik bármi közük lenne ehhez. Vajon mikor szokunk le a ezekről a felesleges dolgokról és mikor fogunk észérveket használni egy olyan oldalon, ahol hasonló érdeklődésű emberek olvasgatnak, cserélik ki a gondolataikat.
  Én Firefoxot használok a szolgáltatásai miatt a laposomon általában. Ha akkumulátorról használom akkor Chrome-ot fogok használni, mert kevesebb a fogyasztása. A kémkedései miatt még nem kedveltem meg az IE-t.
 • sanyicks #33
  Már megint nagyon megalapozott állításokat sikerült prezentálnod :D
 • tricky #32
  érdekes, hogy az MS pont a saját böngészőjét találta a saját tesztjeik alapján a leg energia takarékosabbnak...

 • Rotyoka #31
  Még ha igaz is lenne, a mai világban ez aztán nagyon számít :D