Berta Sándor

Az IE9 nem egy modern böngésző

>A Mozilla Alapítvány egyik munkatársa szerint az Internet Explorer hamarosan megjelenő új verziója ugyan fejlettebb elődeinél, de koránt sem nevezhető korszerű böngészőnek.

Paul Rouget külön lapot hozott létre, melyet azzal a provokatív kérdéssel indít, hogy az IE9 egy modern böngésző? Majd azonnal meg is válaszolja a kérdést egy egyszerű nemmel. A szakember szerint az IE9 alapvetően jobb, mint az az IE8 és a megfelelő irányba tett lépésnek nevezhető, de nem tartható modern böngészőnek. A Mozilla munkatársa meg is indokolta az álláspontját: elsősorban a Microsoft kommunikációját bírálja, amiért a társaság HTML5- és szabványbarátnak állította be az Internet Explorer 9-et. Az igazság azonban szerinte az, hogy az IE9 hatodik előzetesének megjelentetésekor a W3C szervezet koránt sem kész HTML5-tesztjére hivatkozott, amelyen a program kiválóan teljesített. A W3C képviselője azonban kénytelen volt egy e-mailben felhívni a figyelmet arra, hogy a teszt és az ott kapott eredmények nem vehetők komolyan.

Rouget elismerte, hogy a Microsoft által alkalmazott tesztek kétségtelenül hasznosak, de szerinte egész egyszerűen nem igaz az óriáscég azon állítása, hogy az Internet Explorer 9 a HTML5-tartalmak 99 és a CSS3-tartalmak 100 százalékát támogatja. Rouget úgy vélte, az IE9 ettől az eredménytől valójában nagyon messze van. A szakember szerint a teszteken való jó szereplés nem meglepő, hiszen a Firefox is általában a Mozilla saját tesztjein kiválóan szerepel. Az alapítvány munkatársa példaként a caniuse.com nevű oldalra hivatkozott, amely alapján az IE9 az összes webszabvány szerinti kompatibilitást tekintve csupán 61 százalékot kapott, míg a Firefox 4 87 százalékot. Hasonló eredmény születik a html5test.com portálon, ahol a Microsoft alkalmazása 130 pontot kap, míg a Firefox 4 255 pont.

Rouget leszögezte: a valóságban az Internet Explorer 9 két évvel a világ mögött halad és olyan dolgok támogatását vezeti be (Canvas, SVG, a CSS3 részei stb.), amikkel a többi böngésző már évek óta elboldogul. A szakember honlapját azoknak a funkcióknak a felsorolásával zárta, amiket az IE9 még nem támogat, ilyen például az Application Cache, a Web Workers, a HTML5-nyomtatványok támogatása, az SVG-n és a SMIL animációkon belüli Javascript Strict Mode ForeignObjectek, a File API, a HTML5 History API és a WebGL, továbbá számos CSS3-funkció.

Rouget egyébként arra a táblázatra reagált, amit Dean Hachamovitch, az IE fő fejlesztője hozott nyilvánosságra. A dokumentumban Hachamovitch az Internet Explorer 9 RC-verzióját hasonlította össze más böngészőkkel, többek között a Firefoxszal. A tabella azt sugallta, hogy a redmondi vállalat programja a HTML5-szabványok 99 százalékát támogatja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • aislado23 #54
    Én csak azt tudom, hogy Internet Explorert akkor se használnék ha izzó vassal cirógatnák a tökeimet. Szerintem egy használhatatlan szar és ennek ellenkezőjéröl semmi nem tud meggyőzni.
  • Balumann #53
    Hát IE terén ebben nem igazán értek egyet, azért használnak többnyire IE6 -ot, mert az van rajta alapból, és használható - ami meg nem, azt nem tudják, hogy az IE6 gyengesége miatt. A gyakorlottabb felhasználók azzal kezdik, hogy Ie helyett felraknak valami jobban használhatót - mert abban a Microsoft tényleg szar.

    Chrome -t rengetegen használják, részben azért mert gyors, kezelhetősége szinte tökéletes, hiányossága sajnos van, úgyhogy fenn kell legyen egy másik böngésző is mellette :( Viszont ha 1 tab meg is fagy, gond nélkül be lehet zárni, és nem fagy le az egész.
  • Balumann #52
    A FF -es adblock -nál a flashek alatt/felett jelenik meg egy blokkolás fülecske, amire kattintva be lehet állítani hogy blokkolja azt, vagy akár hogy arról a domainről az összeset, szerintem az tökéletes. Az a rossz, hogy Chromehoz is van Adblock plus, de az már csak listát tölt le, és nem úgy működik, mint firefoxban, hogy le sem tölti ezeket a flashhirdetéseket, hanem csak elrejti (valamikor még pillanatra fel is bukkan), és lassabb is :( Operában ez hogy van?
  • gforce9 #51
    Azért használnak még rengetegen ie6-ot, mert nem annyira rossz, hogy meghozná az igényt a váltásra. Ne gyertek azzal, hogy azért mert nem váltanak, mert nem ismernek mást. Az egész világ arra épül lassan már, hogy mindenben egymást majmolják az emberek.

    Amúgymeg... FF tetűlassú. A pluginkezelője bazihamar fullraszalad. Az ie randomban fagy néha hosszú másodpercekre. Chorome? Opera? majd ha sokat látok ilyet sokfajta gépen, majd mondok véleményt... 1-2 fajta gépen 1-2 teszt semmit sem mond. A neten található satisztikáknak meg nem hiszek. Mert az olyan lenne, mintha egy politikusnak hinnék.... kicsit nonszensz lenne. Mindkettőt csak a saját zsebe érdekli.
  • sanyicks #50
    Hát nemtudom, az opera beépített blokkolóját contentblockhelperrel kiegészítve messze sokkal profibb mint az ff-es adblock plus... annak az előnye annyi hogy letölt listát automatikusan. De operába profilba is simán bemásolok egy listát, aztán mint írtam ha külön én akarok blokkolni valamit messze jobb a fenti kombó mint az adbolk...
    Ilyen egyszerű és mindenre alkalmas felületet legalább is nem találtam az ff adblockban (bár nem mintha próbán kívül használnék ff-et, ha opera nincs akkor chrome).
  • tricky #49
    ja és te a csillagoknak hiszel ? :)
    kis naív :) ha nem használtad, nem kell lesz..rni.
    ha azt mondják ugorj a kútba mert az neked jó lesz, bele ugrasz? :)

    https://addons.opera.com/addons/extensions/details/noads/1.0.8/?display=en

    https://addons.opera.com/addons/extensions/details/noads-fixed/1.0.8-fixed3/?display=en
  • tricky #48
    igazad van ez nem adblock plus a neve hanem másképp nevezték el, de a lényege ugyan az.

    szóval......
  • Emmegki #47
    "némileg ritkán omlik össze" -- lépten-nyomon
  • Zolorado #46
    Ez nem Adblock Plus, hanem NoAds, és nem 5 csillag, hanem 3 az értékelésa, ami már így látatlanban is elárulja, hogy nem működik jól.

    Az adblock mindent blokkol, amit kell, egyedül ezt a fogyaték SG-féle "kiemelek egy random szót, és abból lesz a reklám" szűrőt kellett manuálisan hozzádani.
  • halgatyó #45
    Áááá végre találtam egy silverlight szakértőt! (pedig már kezdtem nagyon keresetlen és csúnya szavakkal jellemezni ezt a fost...)

    A silverlightos fileok, amik a cache-ben meg a temp-ben megjelennek, azokat mivel lehet lejátszani? Úgy értem, böngésző és internek nélkül, csak a winyóról, mint bármelyik avi-t, flv-t, wmv-t, stb.

    Nekem ugyanaz a (hosszúságú) videó, ami normál wmv-ben 35-40 MB, a silverlight-os .DAT fileban (ez a temporary internet filesben jelenik meg) több mint 100 MB, és semmivel sem tudom lejátszani.

    (a fenti videók kb. 20-30 perces parlamenti felszólalások, szóval nem játékfilmekre kell gondolni! A megnézett videók közül csak keveset tartok érdemesnek arra, hogy elmentsem, de azokat igenis el fogom menteni, akkor is ha egyes szerzői jogvédők fejreállva bef..nak)

    Jelenleg bojkottálom a silverlightos oldalakat, de lehet, hogy igazságtalanul?