Berta Sándor

Egyre csökken a Firefox piaci részesedése

Februárban tovább folytatódott az elmúlt hónapokat jellemző tendencia: a Firefox piaci részesedése fokozatosan csökkent, míg a Chrome és a Safari tovább erősítette a pozícióját. Újdonság, hogy az Internet Explorer is növelni tudta a piaci részesedését.

A Net Applications nyilvánosságra hozott friss adatai szerint az elmúlt hónapok legnagyobb vesztese a Mozilla Alapítvány böngészője, míg a legnagyobb nyertesnek egyértelműen a Chrome és a Safari számít. A Chrome piaci részesedése tavaly februárban még csak 5,61 százalék volt, most viszont már 10,93 százalék. A Safari 2010 februárjában még 4,45 százalékot ért el, de most már 6,36 százalékot. A Firefox ugyanakkor a tavaly februári 24,23 százalék helyett idén februárban már csak 21,74 százalékot könyvelhetett el. Különösen a 2011 januárhoz viszonyított 1,01 százalékos veszteség mondható jelentősnek.


Az IE ugyanakkor némileg megerősítette a piaci pozícióját és megállította az évek óta jellemző folyamatos csökkenést. A Microsoft programjának több verziója idén januárban összesen 56 százalékot ért el, de az elmúlt hónapban sikerült ezt az értéket 56,77 százalékra feltornásznia. A Windows Team Blog egyik bejegyzésében Roger Capriotti, az Internet Explorer marketingigazgatója azt írta, hogy a növekedés annak köszönhető, hogy az IE9-et eddig már 36 milliószor töltötték le az emberek.

Az Opera felhasználói tábora az elmúlt egy esztendőben néha kicsit csökkent, néha pedig nőtt, de gyakorlatilag alig változott valamit. A 2010 februári 2,35 százalékkal szemben, idén februárban a norvég böngésző 2,15 százalékos piaci részesedést ért el. Az Opera Minit pedig jelenleg az internetezők 1,12 százaléka használja.

A legnépszerűbb böngészőverzió jelenleg 34,95 százalékkal az IE 8.0, a második a Firefox 3,6 (17,82 százalék), míg a harmadik az IE 6.0 (11,333 százalék), a negyedik pedig az IE 7.0 (8,05 százalék). A Chrome 9.0 (7,56 százalék) az ötödik, a Safari 5.0 (3,89 százalék) pedig a hatodik a listán.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • cousin333 #43
    "Én világ életembe FF-et ahsználtam és fogok is"

    Nem lehetsz túl idős... :)
  • Darth Dave #42
    Az IE6-nak azért még mindig ilyen magas a részesedése, mert sok cégnél az IE6 használatára kötelezik a felhasználókat, mert a régi fostalicska webes alkalmazások csak azon mennek.
  • Murder3 #41
    nem a hír flame keltő csak az ide írók nagy résez elég idióta felfogással renndelekzik afelé amivel ő nem ért eggyet.
    pl nem tudja felfogni h ha valakinek teljesen megfelel az IE X akkor az egy hülye,degenerált semmihez nem értő....de persze minek is kéne neki ff vagy chrome?ha az IE is jó neki?

    Én világ életembe FF-et ahsználtam és fogok is, egyszerűen hidegen hagy a chrome,safari meg ezek a baromságok mert nekem az ff megfelel ennyi.
  • Murder3 #40
    de okos vagy,szerinted aletisztultabb egyszerűbb megoldás butább....
    hol élsz te?
    mindnebe így van h minél egyszerűbb,letisztultabb, könynebb valamit kezelni annál sikeresebb és jobb.
  • sanyicks #39
    És ez is a kisebbekre jellemző, a nagyobbaknál egy idő után lecserélik az informatikus vezetőt egy majomra, kevés kivétellel. Ezeknek vannak olyan tanácsadóik aki inkább kevesebb sikerrel megpróbálják neki megmagyarázni az informatikai dolgokat.
  • sanyicks #38
    Na ennyit tudsz :D Sajnos megint mellélőttél (mint szinte mindig), de nyugodtan csak élj az álomvilágodban, hátha nem ébresztenek fel soha. De azért jól bemutattad milyen söpredék ember vagy, mindössze 2 sorban.
  • abdul alahmed #37
    Nem tudom mit gondolnak a niggák a szalag mellett, erre nincs rálátásom, de az tény hogy a legértéktelenebb munkavállaló a világban a cégvezetők, a gazdasági elemzők után, ugyanis semmi hasznosat nem csinálnak, és ugyanannyira nem értenek semmihez sem az üzleti bullshitgyártáson kívül ;)
  • [HUN]FaTaL #36
    Ha nem informatikai vállalkozásról van szó, akkor általában a cégvezető azt sem tudja mi az a böngésző, nemhogy azt, hogy mennyibe kerülne váltani a Kotyogo Kávéfőző 2.0-ra.
  • vmiki88 #35
    huu ezen jót röhögtem, gondolom értesz a szoftverfejlesztéshez :D (noob -_-)
  • vmiki88 #34
    na hála az égnek csökken az IE6 részesedése