Alex

Megjelent az Internet Explorer 9

Kedd hajnali hat órától már magyar nyelven is letölthető a Microsoft Internet Explorer 9 (IE9) végleges verziója, amely a Windows 7-ben megjelent hardveres gyorsítás kiaknázásával gyorsítja fel az internetezést.

A cég közleménye szerint az IE9 több mint 2000 változtatást tartalmaz a tavaly szeptemberben megjelent béta kiadáshoz képest. Az IE9 korábbi verzióit már több mint 40 millió alkalommal töltötték le, így a világ leggyorsabban terjedő béta állapotú böngészője lett, amelynek piaci részesedése a Windows 7-et futtató számítógépek körében már elérte a 2%-ot. A Microsoft a Windows 7 használata során keletkező telemetriás adatokra, azaz felhasználók tízmillióinak internetezési szokásaira támaszkodva alkotta meg következő generációs böngészőjét.

A fejlesztés során az alábbi statisztikák keltették fel a legjobban a mérnökök figyelmét: az emberek 33%-a tűzött le legalább egy programot a Tálcára és 87%-a indított el alkalmazásokat a Tálcáról. Mindössze 1%-a nyitott böngészőjében új fület billentyűkombinációval és alig 4%-a adott hozzá oldalt a “Kedvencek"-hez. 9%-a használt egyszerre 8-nál több fület böngészés közben és 15%-a nyitott új böngészőfület a CTRL-gomb és egérkattintás kombinációjával. Végül kevesebb, mint 25%-a használta a Kezdőlap (Home) gombot.


A cég ezért olyan böngészőt akart alkotni, amely a weboldalakat úgy kezeli, mintha azok a számítógépre telepített, könnyen kezelhető alkalmazások lennének. A fenti problémában jelent komoly előrelépést a weboldalak letűzésének és az Ugrólisták használatának a lehetősége. Előbbi azt jelenti, hogy az emberek letűzhetik kedvenc weboldaluk ikonját a tálcára, ilyenkor az ikon mellett speciális értesítések is megjelenhetnek - a Facebook esetében például egy csillag jelzi, ha a felhasználónak új üzenete érkezett.

A letűzött weboldalakra az egér jobb gombjával kattintva egy új menü, az úgynevezett Ugrólista jön elő, amely az adott oldal speciális funkcióihoz enged közvetlen hozzáférést - például Facebook-on az üzenetküldéshez. Egy letűzött ikonhoz akár több weboldal is beállítható, amelyek egy kattintásra, egyszerre nyílnak meg. Ezzel a funkcióval könnyedén létrehozhatók speciális feladatra szánt weboldal-csoportok, például hírolvasásra, szórakozásra vagy munkára.

A PC-k számítási teljesítményének jelentős részét ma már nem a processzorok, hanem a grafikus kártyák adják. Épp ezért az IE9 kihasználja a hardveres gyorsítás lehetőségét, azaz gyakorlatilag felszabadítja a számítógép teljesítményének az internetezés szolgálatába eddig nem állított 90%-át.

Az Internet Explorer 9 a HTML5-ön kívül is számos szabványt és megoldást támogat, beleértve például a CSS3-at vagy az EcmaScript5-öt. Kiemelendő még a biztonság, melyet a SmartScreen Filter erősít. Ez utóbbi naponta mintegy hárommillió adathalász támadást és kártevőt szűr ki. A Tracking Protection használatával a felhasználók “láthatatlanná válhatnak" az általuk nemkívánatosnak nyilvánított oldalak előtt, így azok nem lesznek képesek információkat gyűjteni róluk és az interneten folytatott tevékenységeikről.

Az Internet Explorer 9 Windows 7 (RTM és SP1), Windows Vista (SP2) és Windows Server 2008 (SP2 vagy újabb, illetve R2) operációs rendszereken érhető el. A böngésző Windows Phone 7 telefonokra várhatóan 2011 második felében érkezik majd.

Az Internet Explorer 9 letöltése

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • viasz #43
    Szerintem ma már nincsenek akkora sebesség különbségek a böngészők közt(az ff4 megjelenésétől, ami még 3 nap). Persze-persze, van amelyik 1,2mp alatt tölt be egy oldalt és van amelyik meg 2mp alatt. Ez az első betöltésre érvényes, utána gondolom még kisebb a különbség.

    Nekem ami fontos, a biztonság, modern, szabványos megjelenítés, kezelhetőség és a kiegészítők.

    Ezért webfejlesztőként az Ff-et használom.
    Emellett persze telepítve van még 4+1 böngésző, mert ugye mindenhol jól kell megjelenjen a munkám.
  • [HUN]FaTaL #42
    FFhez képest valóban rakéta, de Chromeot/Operát még mindig nem éri utol. :)
  • Zoliz #41
    Elhamarkodottan mondtam véleményt. Az IE9 meglehetősen jónak tűnik, egy biztos VILLÁMGYORS. Mondhatni Cern részecske sebességű.
  • [HUN]FaTaL #40
    Windows hangoknál lehetett letiltani.
    - Egy óra teszt alatt nem sikerült megtalálni hol lehet beállítani? Jobb click, fülek külön sorban (nem tudom, hogy ez a konkrét fordítás, nekem angol)
    - Régen sem használták sokan, én sem használom.
    - Át lehet állítani kb két kattintás. Egyébként a bing egyáltalán nem rossz, sokszor jobb találatokat ad mint a kugli
    - Ha külön sorban vannak a tabok akkor újat nyit duplakattra.
    - Mert windows vezérlőpultban kissé furcsán nézne ki az ie beállítások...


    Nem tudom mire ment el neked az 1 óra teszt...
  • [HUN]FaTaL #39
    Használnak, notebookon én is, mert felesleges 3gb memória mellé a 64bites.
  • [HUN]FaTaL #38
    De gondolom Firefoxot használsz, ami kétszer olyan lyukas.
  • kanduhr #37
    1: ha nem tetszik ahol van, válassz másik böngészőt.
    2: micsoda hatalmas probléma a Home gomb elhelyezése...
    3: a bing egy kereső. Olyan mint a Google. Két kattintással alapértelmezettre lehet állítani. Ezt elég egyszer megcsinálni...
    4: nem KELL új tabot nyitnia - ez így lett megcsinálva.

    Apróság: nem tökmindegy?

    ...
  • Gerygrey #36
    Na, így egy óra teszt után:

    Pozitívumok: egy darab. Végre nem kattog össze-vissza, amikor egy linkre kattintok. Amíg IE-t használtam, sose értettem hogy ennek egyrészt mi a funkciója, másrészt hol a picsába lehet letiltani. :)

    Negatívumok:
    - lapfülek a címsor mellett. Miért nem lehetne alatta, mint minden értelmes böngészőben? Hogy lehet átállítani?
    - Kezdőlap gomb a jobb szélen. "Végül kevesebb, mint 25%-a használta a Kezdőlap (Home) gombot." - nem lehet, hogy pont azért, mert így el van dugva? Ez valami új divatőrület, a FF4-ben sincs alapból Home gomb, úgy kell visszarakni (mentségére szóljon, hogy legalább visszarakható, és oda, ahol nekem kényelmes: a vissza gomb mellett)
    - Mi a tököm az a bing? Értem én, hogy nem megy túl jól a biznisz, az MS nyomni szeretné, de ha én mégis inkább keresőt szeretnék használni helyette, akkor két kattintásnál ne legyen több átállítani.
    - Nagyon idegesítő: ha a tab soron egy üres részre duplán kattintok, új tabot kéne nyitni, nem teljes képernyőre váltani.

    Apróság: miért hívja következetesen "internetbeállítások" néven a beállítások menüpontot? Nem az internetet, és még csak nem is a hálózatot akarom beállítani (ezekre amúgy sem kínál semmiféle lehetőséget) csak a böngészőt :)

    Röviden összefoglalva: az IE9 teljes fejlesztési- és marketingköltségét nyugodt szívvel átutalhatta volna a MS a japán cunami áldozatainak.
  • Ferrer #35
    Ja, a letöltésvezérlő is elég béna és kötekedő.
  • Ferrer #34
    Nagyon szép az IE 9, gyorsan elindul és bőngészni is gyors vele + keveset fogyaszt, viszont van 1-2 hiányossága, ami miatt valszeg nem fogom használni egyedüli böngészőként:
    - az URL sorban még mindig csak url cím alapján lehet keresni, az oldalak címe alapján nem (lásd Firefox 4)
    - ha nagyítasz (kicsinyítesz), akkor nem csak az adott tartományhoz tartozó oldalt nagyítja (kicsinyíti), hanem mindent, amit onnantól kezdve megnézel.
    - szegényes kiegészítő kínálat
    - fagyások - igaz, már nem az egészet viszi, hanem csak az adott fület, itt mindenképp fejlődés van :D
    stb stb..