Gyurkity Péter

Az AMD nem hisz a Thunderbolt technológiában

Az AMD szerint a riválisa által most bemutatott új technológia nem nyújt kiugró előnyöket a meglévő megoldásokhoz képest, így nem is váltja majd le azokat. Szerintük a Displayport, az USB 3.0, valamint a SATA 3.0 bőven megfelel a felhasználóknak.

Az Intel a napokban rántotta le a leplet saját platformjáról, amelynek kifejlesztésében két alapvető technológiára (protokollra) támaszkodtak: a PCI Express a gyors adatátvitellel, a Displayport pedig a kijelzők támogatásával vállal részt a megoldásban, amely reményeik szerint háttérbe szoríthatja majd a meglévő szabványokat. Bár partnereik nyomására az optikai alapokat egyelőre, az első körben, nem alkalmazzák, a Thunderbolt (kódnevén LightPeak) mégis 10 Gbps sebességet nyújt majd az azt támogató eszközökön.


Az impresszív adat ellenére az AMD részéről nyilatkozók némileg lesajnálóan beszéltek a bejelentésről, kiemelve, hogy a meglévő csatlakozók és szabványok többé-kevésbé kielégítik a felhasználói igényeket, így nincs szükség a nagyobb sebességre. Példaként említették a Displayport 1.2 technológiát, amely akár 17 Gbps-ot nyújthat a kijelzőknél, ehhez pedig egyre több alaplapon csatlakozik az USB 3.0 a maga 4,8 Gbps-os felső határával, valamint a főleg merevlemezeknél és SSD-meghajtóknál alkalmazott SATA 3.0, amely 6 Gbps-ig használható. Ráadásul a Thunderbolt a mini Displayport (mDP) csatlakozót használja, így menet közben csökkenti a kijelzők rendelkezésére álló sávszélességet, vagyis akár zavaró is lehet (különösen az egyszerre több monitorra támaszkodó megoldásoknál, így az AMD Eyefinity technológiánál).

Bár több merevlemezgyártó, így például a Seagate és a Western Digital is, jelezték, hogy saját meghajtóiknál készülnek a platform támogatására, teljesen nyilvánvaló, hogy a nagyobb sebességet elsősorban a csúcskategóriás SSD-k használhatják majd valamennyire ki (itt a fogyasztói szegmensbe szánt legújabb példányok 500-550 MB/s-os sebességet produkálnak, amely még belefér a SATA 3.0 által felállított korlátokba), ezek pedig sem áruknál, sem pedig elterjedtségüknél fogva nem jelentenek majd nagyobb igényeket. Könnyen előfordulhat tehát, hogy az új szabvány egyike marad azon kudarcba fulladt kísérleteknek, amelyek nem vezettek komoly eredményre - nagy áttörést egyáltalán nem várnak tőle.

Természetesen arról is szó lehet, hogy az AMD igyekszik minimalizálni a Thunderbolt esélyeit, hiszen a technológiát nem áll módjukban támogatni (ehhez a licenc beszerzésére lenne szükség), ám az is kétséges, hogy valóban szükség van-e az újabb platformra, miközben az USB 3.0 éppen elterjedőben van.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • levelhun #8
    Alig vártam már, hogy legyen mégegy semmivel se komaptibilis platformunk.
  • tatish #7
    Azért szerintem azok se tétlenkednek akik pillanatnyilag is fejlesztik az új USB 4es-t vagy esetleg a legújabb SATA-t, per pill. - esetleg +1 év - tökéletesen felesleges otthonra ilyen sebesség amit a Thunderbolt biztosít, max szervereknél lehet hasznos. Ráadásul a USB lefele kompatibilis ez a Thunderbolt meg csak önmagával, ja és újdonság is tehát tuti hogy kegyetlenül drága.
    Ráadásul a pasi ahogy elnézem egy NLE szoftveren is mutogatja hogy jajj de jó, az Avid-nál ezt a problémát már réges régen megoldották van egy központi szerver , hozzá gigabites lan és jól működik, 1 szerver kiszolgál egyszerre 9-10(vagy több) munkaállomást - mivel proxy fileokkal dolgozik - közben megy a real time beírás DVről, esetleg több munkaállomás multicamot is használhat, és esetleg még videót renderelnek is , és nincs akadás és nincs fagyás...
  • Bagoly81 #6
    az apple már használja az uj laptopokban, jópár gyártó már jelezte hogy adnak ki rá dolgokat, ha sikerül az applenek több darabot eladni belőle akkor igenis konkurenciája lesz.
    lesz ez is meg az is
    mindenestre ez legalább visz képet is meg hangot is . adatra is tudod használni. usbnékl nemigy van!?
  • sanyicks #5
    én sem hiszek benne.
  • Vanek úr #4
    Azért ez más. Az AMD sem az örökkévalóságra gondolta az állítását, hanem a jelenlegi összehasonlításhoz. Ha van DP, USB 3.0, SATA 3.0, akkor felesleges egy ezeket nem felülmúló; ellenben bizonyos esetekben alulmúló új technológia - amiért ráadásul plusz pénzt kérne az Intel (vagyis nőne az alaplapok ára, és még újat is kellene venned ezek használatához).
  • kpbendi #3
    "Szerintük a Displayport, az USB 3.0, valamint a SATA 3.0 bőven megfelel a felhasználóknak. "

    640kb pedig mindenre elég.
  • Inquisitor #2
    Aki olvas híreket, az láthatta, hogy az első kőrben a TB-ből egy olcsóbbított rézvezetékes megoldás lesz kiadva, az alaplapgyártók kérésére, amit aztán nem sokkal (6-12 hónap) követ az eredeti elgondolás és természetesen(?) nem lesz kompatibilis a kettő. Kicsit olyan mint az USB1.0 vagy az AGP 1.0, amiket szinte semmi és senki nem támogatott ...
  • lapaleves #1
    azért azt megnézném milyen alkatrészre másolták a filmet először a raid tömbről 6-800 mb/seccel. merthogy az más nemigen lehet, csak ramdrive. innentől semmi értelme jelenleg, az usb 3 legalább táplál is.