Gyurkity Péter

Réz alapokon jön az Intel Light Peak

Az Intel által ígért univerzális, minden kábelt leváltani hivatott technológia eredetileg fényszálas megoldásra épült volna, ennek első változata azonban réz alapokon jelenhet meg - sebességcsökkenés nélkül.

A processzorgyártó magatartása az USB 3.0 fejlesztése során ambivalensnek mutatkozott, amiben nyilván többek között a fent említett saját technológia kimunkálása és remélt sikere is szerepet játszott. A Light Peak névre keresztelt platform ugyanis a meglévő kábelek leváltásával valósítaná meg a minden eddiginél nagyobb átviteli sebességet, amely szinte minden elképzelhető eszközben és perifériában megjelenhet.

Ennek megfelelően a Light Peak szerepet kaphat az asztali és mobil számítógépekben, a monitorokban és egyéb kiegészítőkben, illetve a hordozható és a nappaliban megjelenő szórakoztatóelektronikai megoldásokban. A technológia eredetileg optikai szálat használt volna fel, a jelek szerint azonban az első generáció még nem erre alapoz majd, hanem hagyományos rézkábelre, amely viszont az illetékesek állítása szerint nem rontja majd a remélt mutatókat. A fejlesztéshez közel álló források különösen az átviteli sebességet emelik ki, amely még az USB 3.0 esetében érvényes felső határt is messze meghaladja majd.

Az Intel által fejlesztett technológia ugyanis másodpercenként akár 10 gigabitet is átpréselhet, ezzel egy időben pedig kellően kényelmes és egyszerű lesz ahhoz, hogy szinte minden területet lefedjen. A gyártó egyelőre a Sony és az Apple részéről kapott jelentős támogatást, így minden bizonnyal kellő fogadtatásban lehet része az új platformnak. A hivatalos megjelenés a források szerint 2011 első felében várható, és inkább az év elejéről, mintsem annak közepéről lesz szó.

Az Intel maga egyelőre nem kommentálta a hírt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • duke #3
    A K.anyukat . Jo elbasztak az usb 3-t. Remelem nem sikerul nekik, es megis csak az usb 3 fog elterjedni.
  • coolbboy83 #2
    Hát jó is lenne már egy csatlakozás ami mindent visz.... nem kellene itt vacakolni.
  • Andr0 #1
    Kíváncsi leszek erre a megoldásra, remélem nem csak a felhajtás nagy körülötte.