Berta Sándor

48 magos Intel processzor kutatási célokra

A processzorgyártó konszern hosszú távra tervez és egy olyan processzort adott át néhány kiválasztott kutatóintézetnek, amely mindenképpen figyelmet érdemel.

A termék neve Intel Single-Chip Cloud Computer (SCC) és összesen 48 processzormagot tartalmaz. A CPU alig nagyobb egy hagyományos bélyegnél és jelenleg Európában 44, míg világszerte körülbelül 100 intézményben található meg. Ezek között van a Microsoft kutatórészlege, a Berkeley és az Illinoisi Egyetem, a Zürichi Műszaki Főiskola valamint a Hasso Plattner Intézet (HPI). A HPI munkatársai a következő hónapokban egy olyan Linux operációs rendszert akarnak kifejleszteni, amelyben minimálisra csökkentik a hibák számát. "A szervizorientált szoftverrendszerekkel kapcsolatos kutatási vizsgálatainkat kifejezetten az úttörő hardverprototípus köré építettük fel. Ez a modell gyakorlatilag most érkezett a világ vezető processzorgyártójának laboratóriumából" - közölte Christoph Meinel professzor, a HPI igazgatója.

Andreas Polze professzor, a HPI operációs rendszerekért felelős részlegvezetője hozzátette, hogy az Intelnek köszönhetően az SCC egyik nagyon korai változatát kapták meg és ennek segítségével végezhetik kutatásaikat. Eredményeiket az Intel fel fogja használni a processzor tökéletesítéséhez, így nagy az esélye annak, hogy az SCC lesz az alapja a jövő CPU-inak. Az intézet célja olyan programok megalkotása, amelyek már használhatók a többmagos processzorok következő generációjának tagjain. A program elindítása előtt az intézet létrehozta a Future SOC Lab nevet viselő részlegét, amelyben optimalizálni akarják a leendő többmagos processzorok és a korszerű szoftverek működését.

Az új operációs rendszer fejlesztéséért dr. Peter Tröger felel. A cél az, hogy az SCC-t két részre osszák fel. Ennek azért van jelentősége, mert az új szoftvert kifejezetten erre a működésre optimalizálják. Miután ez megtörtént, kifejlesztik az új operációs rendszert. A program különlegessége, hogy ha hibát észlel egy folyamat végrehajtásában, akkor képes a feladatot a másik SCC-rész számára átadni. Ezáltal a munka nem szakad meg. Az elképzelés hasonlít a merevlemezek tükrözésére. Az Intel SCC-n belül egy rendkívül nagy sávszélességű miniatűr hálózat felel a 48 CPU-mag közötti kommunikáció biztosításáért. A processzor fogyasztása 25 Watt üresjáratban és 125 Watt maximális terhelés mellett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • bakkerman #10
  asszem kezdhetek gyűjteni :S
  xDD
 • Megtörhetetlen #9
  48 MAG???? bazzzzeeee az már igen beteg ötlet, gyakorlatilag nemsok értelme van.
 • Mcsiv #8
  örülök hogy megpróbálod megmagyarázni, de az általad említett processzorok célspecifikusak és ezeknek megfelelő utasításkészlettel rendelkeznek. x86-os (és társai) utasításkészletről beszélünk
 • MsUser #7
  Csak a mihez tartás végett, a sokmagos technológiát már régen használják is, nem csak tesztelik! A évekkel ezelőtt fellőtt távközlési és egyéb. műholdokban régen szépen teljesítenek ezek az "új" processzorokra épülő fejlesztések. Inkább mondjuk ki a frankót bevált, működik évek óta, és szép lassan eladjuk a cégeknek aztán a nagyközönségnek, most ért erre a pontra a sokéves ütemterv
  ... 2007.-es hír 64 magos Processzor! A Tilera processzora jelenleg háromféle variánsban létezik! Akár 4csatornás, közvetlem memória vezérlő a CPU-ban, TILE64 valamennyi magja önálló processzornak számít, amik 600 és 1000 MHz közötti órajelen üzemelnek, fogyasztásuk 170-300 mW. Kereskedelmi forgalomban nem kapható, de a gyártó fejlesztési tervei kisebb és 120 magos CPU-ra is kiterjed... És ez csak egy a témával foglalkozó fejlesztők közül, az INTEL is foglalkozott már régebben az ilyen CPU-kal.
 • sanyicks #6
  "Igaz, vannak nagyon jó fordítók (pl.: az intel-é) amelyekkel már egész jól"... le tudják tiltani az amd processzorokon futtatott kódban az SSE utasítások használatát :DD
 • DeviloftheHell #5
  hibakeresési fázis :D:D:D huhh de fognak örülni ha éppen akkor nyirja ki a futo folyamatot a proci hibája mikor végre lefutna az emberi agy müködésének a modellezési folyamata :D
 • lamer the true #4
  Amit, meg kell tanulnod, hogy valaki már gondolt a problémára és talán meg is oldotta (erre az esély: 99.9999%). Hányszor csináltam meg valamit, hogy aztán nem sokra rá találjak egy kész és sokszor kiforrottabb megoldást. Ha pedig kitalálsz egy olyan látnoki megoldást, mint még senki előtted, akkor gazdag lehetsz

  "azt kéne csinálni, hogy hasonló, egymástól kicsit eltérő programrészeket párhuzamosan futtatni és tesztelni a végrehajtásukat. A végén nem azért lenne gyorsabb mert sokkal több magot használna, hanem mert a kód önmagát optimalizálná."

  Ha komolyan érdekel az ilyesmi ezt nézd meg:

  „genetikus algoritmus”

  Vagy a rokonát:

  „neurális hálózat”


 • saba30 #3
  Én ezt az ötletet már nagyon régen elképzeltem, kb akkor amikor ez első Gentoo linux megjelent. De sok problémát felvet a dolog. Pl. Operációs rendszernek és az összes felhasználói programnak nyílt forrásúnak kell lennie, vagy a licenszüknek engedni kéne a debbugolást, ha részesülni akarnak az előnyökből. Integrálni kell operációs rendszer szinten egy real-time fordítót, vagy egy nagyon gyors interpretert, ami állandóan frissül és optimalizál (Hasonlóan a google android foryo 2.2 JIT -es op.rendszeréhez).
 • NEXUS6 #2
  Szerintem a jelenlegi filozófia hibás, vagy nem optimális. Nem minden feladatot lehet sok magra optimalizálni, másrészt a sok mag már lehetővé tenné, hogy evolutív módon használjuk a rendszereket.

  azt kéne csinálni, hogy hasonló, egymástól kicsit eltérő programrészeket párhuzamosan futtatni és tesztelni a végrehajtásukat. A végén nem azért lenne gyorsabb mert sokkal több magot használna, hanem mert a kód önmagát optimalizálná.

  Egyszerűen nincs rá kapacitás, hogy több millió soros programoknál ezt emberek végezzék.

  Milyen csuda lenne, hogy a Windóz egyre gyorsabb lesz minél többet használod, nem pedig lassul!
 • Mcsiv #1
  4 magra sem bírnak normálisan fejleszteni, mit akarnak?;]
  Igaz, vannak nagyon jó fordítók (pl.: az intel-é) amelyekkel már egész jól meglehet valósítani a párhuzamosítást, de ritka az az eset, amikor egy szoftver képes normálisan kihasználni ezeket a rendszereket.