Gyurkity Péter

Az Intel az ARM-chipeket is lehagyná fogyasztásban

A processzorgyártó most elhangzott ígérete szerint a következő generációs ultramobil processzorok révén igazán nagyot alkotna, a fogyasztás terén még az igen jól szereplő ARM-chipeket is legyőzné.

Az Intel illetékesei a Nokiával közösen kialakított fejlesztői labor átadóján mondták el, hogy nagyjából milyen elképzeléseik vannak a jelenleg csak Medfield kódnéven szereplő ultramobil chipekkel kapcsolatban. A kettős cél önmagában nem túl meglepő, hiszen a teljesítmény és a fogyasztás általában első helyen szerepelnek minden újabb generáció újításainak listáján, ám az már sokkal érdekesebb, hogy mely fejlesztéseket szorítanák maguk mögé.

A fejlesztők ugyanis az ARM által fejlesztett processzorok ellenében indítanák útjukra a Medfield sorozat tagjait, kihangsúlyozva, hogy azok sokkal nagyobb teljesítményt nyújtanak majd, mégpedig alacsonyabb fogyasztás mellett. Ez rögtön fel is keltette a szakértők és a média figyelmét, hiszen az ARM éppen annak köszönheti jelenlegi kiemelt pozícióját az ultramobil és beágyazott megoldások szegmensében, hogy mindkét területen képes elfogadható, mi több, igencsak jó eredményt produkálni. Az Intel azonban a jelek szerint nagyon komolyan gondolja a verseny fokozását, amit nyilván ők sem hagyhatnak majd válasz nélkül.

A processzorgyártó technológiai igazgatója szerint a jelenlegi Moorestown chipek a fogyasztás terén nagyjából az ARM-fejlesztésekkel megegyező szinten állnak, ami mindenképpen jó kiindulópontot jelent a következő fordulóra. Ami a teljesítményt illeti, itt egyértelműen nekik áll a zászló, az egyetlen gond az, hogy az Intel ezen chipjeit egyetlen cég sem meri okostelefonokban alkalmazni, egyedül bizonyos tábla PC-kben jelenhetnek meg, ahol valószínűleg sokkal jobban megfelelnek szerepkörüknek.

Amennyiben azonban valóban olyan jóra sikerül a Medfield, mint ahogy azt ígérik, a cég könnyen jelentős előnyre tehet szert, hiszen anyagi lehetőségei jóval nagyobbak, és az ARM-mal ellentétben ők maguk gyártják le a végterméket is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Ny #6
    "de valami oka csak van."

    Intel
  • AgentKis #5
    "de valami oka csak van." Az, hogy mennyen rajta a Windóz!!!
  • Mcsiv #4
    azért ez nem teljesen igaz, az x86-nak megvan igen sok előnye, csak az a baj hogy eljárt felette az idő. A cisc elgondolás, amit alkalmaznak, alapvetően jó ha cél specifikusan készül egy processzor, így hihetetlen számítási kapacitásokat lehet belegyömöszölni a lapkába. Viszont az, hogy a 25 éve létező utasításkészletet toldják/foltozzák, túl sok jóra nem vezet.
  • coolbboy83 #3
    Az x86 egy vicc, és sokkal jobb procikat lehet építeni, ARM, PowerPC, MIPS, vagy SPARC alapokra....
    Nem tudom miért ragaszkodnak ehhez ennyire..... de valami oka csak van.
  • Mcsiv #2
    Illetve ott van még a nagy vetélytárs, a mips, ami az arm-hoz hasonlóan szintén risc architektura. Nagy előnyük ezeknek a különböző x86 megoldásokal (pl mostanság az atom) szemben, hogy teljesen igénytelenek. egy mips vagy arm processzor lazán el van tápfeszültséggel és egyetlen egy memória elemmel, leegyszerűsítve a tervezés folyamatát és a meghibásodások számát. Ráadásul a fogyasztás nagy részét az atom-nál nem maga a processzor viszi el, hanem a köré épülő egyéb eszközök sokasága.
  • sarocker #1
    SZerintem az említett előny az Intel részéről pont hogy hátrány. Az ARM termékeit számos cég gyártja és még számosabb licenszeli. Az Intelnek olyan cégekkel kellene felvennie a kesztűt, mint a Samsunk, a Texas Instruments és a többi gyártó, és nem egyenként, hanem egyszerre az összessel. Azonfelül jön az AMD-is a Bobcat-tel és 1W átlagos fogyasztással, ami a későbbiekben a finomításoknak köszönhetően még kevesebb lesz.

    Az Intelnek most akkora a szája, mint a Larrabee hírek felröppenésekor, dehát kíváncsi leszek én arra az ARM-et meggyalázó ultraalacsony fogyasztású x86 procira. Nem kéne elfelejtenie az Intelnek, hogy az x86 CISC, azt ARM pedig RISC ami a fogyasztás és egyszerűség terén egértelmúen az ARM felé billenti a mérleg nyelvét. Ha meg az Intel kihagyja/egyszerűsíti azokat a finomságokat, amitől az x86-ot számítási teljesítményben magasan az ARM fölé helyezi, akkor már nem is lesz akkora az előny.