Berta Sándor

Képernyőfotókat készít titokban egy rendőrségi program

A Bajor Tartományi Bûnügyi Hivatal (LKA) egy olyan szoftvert alkalmaz, amelyik 30 másodpercenként fotót készít a böngészõkrõl, majd az adatokat továbbítja a nyomozóknak.

A landshuti kerületi bíróság döntése szerint ugyan az LKA munkatársainak minden joguk megvolt ahhoz, hogy egy feltételezett drogkereskedõt egy trójai program segítségével figyeljenek meg, azonban a böngészõrõl mûködés közben 30 másodpercenként készített képernyõfotók és azok továbbítása már illegális volt. Az ítélet jogerõs. A testület indoklásában kifejtette, hogy egy ilyen online megfigyelésnek semmilyen törvényes jogalapja nem volt. Továbbá a bíróság hatályon kívül helyezett egy másik landshuti határozatot, mivel az eljárás során bebizonyosodott, hogy a nyomozók grafikus képernyõ-tartalmakat másoltak le és tároltak el.

Az akciót egy helyi bíró hagyta jóvá, aki elfogadta a landshuti ügyészség beadványát és engedélyezte, hogy ellenõrizzék és feljegyezzék a gyanúsított telekommunikációs forgalmát, a mobiltelefonjának a pontos helyzetére vonatkozó adatokat, a HTTP kapcsolati információit, valamint a Skype és más üzenetküldõ programokon keresztül zajló beszélgetéseit. A számítógéprõl 30 másodpercenként készítendõ képernyõfotó ugyanakkor már jogellenes volt. A bíróság álláspontja szerint egy e-mail létrehozása egy webes felületen még nem számít távközlési folyamatnak, hiszen a feladó bármikor módosíthatja a levél tartalmát vagy akár ki is törölheti a küldeményt. Éppen ezért egy e-mail az elküldéséig nem tekinthetõ az online forgalom részének.

A bajor LKA által alkalmazott trójai program nem elõször kerül reflektorfénybe. 2008 szeptemberében már bevetették, amikor a Német Kalózpárt szóvivõjénél tartottak házkutatását, mert így akarták megtudni a párt munkatársától az egyik informátora nevét. Jelenleg Németországban csak két tartományban, Bajorországban és Rheinland-Pfalzban alkalmazható törvényesen az online házkutatás nevû módszer. Emellett 2009 eleje óta a Szövetségi Bûnügyi Hivatal élhet ezzel a lehetõséggel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • DarvasGeza #23
    Hát igen, végülis "csak" a szóban forgó program nevét, típusát, az érintett operációs rendszer(ek) nevét, verziószámát mellőzi a cikk, úgy, hogy sehogy egy darab link sem ezekről a lényegében , teljesen "érdektelen" információkról.

    Hogyn mégis hogyan telepítették a német szuperzsaruk a tűzfallal, vírusírtókkal felvértezett nethálózatokon keresztüli biztonságosnak nevezhető OS-ekre az már pedig aztán totálisan lényegtelen, elhanyagolható momentum a cikk hihetőségét illetően.

    Ennyi erővel valóban kezdődhetett volna egy frappáns "Egyszer volt, hol nem volt..."-tal is a cikk és a végére is odakerülhetett volna az a fránya:

    "... itt a vége, fuss el véle"

  • MrImy #22
    Ez volt a bombahír?

    Emberek! Egy kicsit bele kell gondolni a dolgokba.
    Van például egy futó program az minden adatot elér, amihez a felhasználónak joga van. Mindent! Hogy mit csinál ezután vele az már csak a programozó lelkiismeretére van bízva.

    A böngészővel a helyzet ugyanez, adott egy weboldal, azon belül minden elér minden egyéb komponenst. Például a kép teljes tartalma elérhető egy javascript (programocska) segítségével.
    Ha a javascripteket mind mi írtuk, akkor jók vagyunk, de nem ez a gyakorlat. Ott vannak a neten elérhető szolgáltatások tömkelege, melyek mind-mind beágyazható programocskák. Ezek a programocskák meg ugyanolyan jogosultságot fognak kapni, mint a sajátunk, és nem fog gondot okozni hogy elérjenek bármit akár a teljes képernyőt.
    Ha elég ügyes a programozó akár azt is megteheti, hogy egy nem látható keretben navigálgasson távolról egy másik felhasználó gépén keresztül anélkül, hogy az tudna róla.

    Tehát a nyúl ürege nagyon mély!
  • chuky123 #21
    Asszem azt a Magyar pedofil papot is a németek kapták el. De szerintem csak az ipcímét nyomozták le.
  • hangulati #20
    ezek szerint nem is titokban.
  • willcox #19
    Milyen szép meséket tudnak kitalálni. Vicc.
  • adler30 #18
    Hű tényleg.
  • Tinman #17
    Legalább ne áruld el magad...
  • bakagaijin #16
    Valószínű nem a beszéd, hanem a chat forgalomról van szó.
  • Garrett27 #15
    Szerintem is pont ez az a kérdés, amire egyikőnk sem kap választ. Gondolom az újságíró, aki eredetileg erről a történetről írt, nem nagyon jártas az IT dolgokban.
  • MsUser #14
    Jó védelem a gépre és törölni a Trójait, az a pancser aki a gépén Trójaival intézi a büntetendő dolgait az bukjon le.