Berta Sándor

Házkutatás a Német Kalózpárt szóvivőjénél

A bajor rendőrség egy informátor nevét akarta megtudni a párt munkatársától, azonban kicsit túllőttek a célon.

Bajorország bizonyos tekintetben különcnek számít. Elég csak Joachim Herrmann belügyminiszter szavaira gondolni, aki januárban közölte, hogy ők a saját útjukat járják, nem várják meg a német alkotmánybíróság döntését és bevezetik az online házkutatásokat. A bajor rendőrség néhány nappal ezelőtt érdekes bemutatót tartott. Szeptember 11-én reggel 5 óra 45 perckor egyenruhások kopogtattak Ralph Hunderlachnak, a Német Kalózpárt szóvivőjének lakásának ajtaján, majd házkutatást tartottak. A nyomozók azt követelték, hogy a szóvivő nevezze meg, kitől kapott meg korábban egy dokumentumot.

Az ügy előzménye, hogy a párt még idén januárban megjelentette a bajor igazságügyi minisztérium egyik belső dokumentumát, amelyből kiderült, hogy a szövetségi tartomány igazságügyi szervei már jelenleg is - gyakorlatilag vitatható törvényes felhatalmazás mellett - egy szoftverrel lehallgatják az internetes telefonbeszélgetéseket. "Ezt a fellépést kizárólag a politikai tevékenységünk elleni nyomásgyakorlásként értékelhetjük. Úgy tűnik, hogy néhány állami tisztviselő szeretné minél előbb - az állampolgárok tudta nélkül - megvalósítani a totális megfigyelési államot" - jelentette ki Jens Seipenbusch, a párt elnökhelyettese.

Az ügy pikantériája, hogy Hunderlach nem is ismerte a dokumentum kiszivárogtatóját és ezt a hatóságoknak is tudniuk kellett. A nyomozók azért nem távoztak üres kézzel, lefoglalták az egyik párttag szerverét. Az azon lévő adatok viszont a párt tájékoztatása szerint titkosítva vannak. "Akadt egy bátor ember, aki elküldte nekünk a bajor kormány alkotmányossági szempontból erősen megkérdőjelezhető programjáról szóló iratot. Most úgy üldözik, mint egy bűnözőt. Párttagok lakásait kutatják át, szervereket foglalnak le. Ennek ellenére ezúton közlöm az informátorral, hogy minden olyan adatot megvédünk, ami az ő személyazonosságának megállapításához hozzájárulhat" - szögezte le Andreas Popp, a Bajor Kalózpárt elnöke.

"A bajor hivatalok minden törvényes alap nélkül egy trójai programon dolgoztak és most megpróbálják elhallgattatni a bírálókat. A házkutatás egy meglehetősen kétséges eszköz a hivatalban lévő informátor felkutatására. Úgy vélem, az igazságszolgáltatásnak nem célja, hogy elhallgattassa a problémákra a figyelmet felhívó munkatársakat. Az, hogy több rendőr egyszerre jelent meg minden irányból Hunderlach lakásán és minden szoba kirámolásával fenyegetőztek, ha nem nevezi meg az informátorát, félelemre adhat okot" - nyilatkozta Udo Vetter büntetőjogász. "Kérdéses, hogy itt nem történt-e állami túlkapás. Mindenesetre az egész ügyre meglehetősen rossz szájízzel gondolok" - tette hozzá Gerhart Baum egykori bajor belügyminiszter.

A bajor kormány februárban szavazta meg az online házkutatásokat lehetővé tévő úgynevezett BKA-törvény módosítását, amit július 4-én a tartományi parlament is elfogadott.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tar86 #4
    Ezeknél is ott vannak az inkal szekusok?
  • Tomasz Man #3
    érdekesen értelmeznek a németek bizonyos fogalmakat
  • dez #2
    "A bajor rendőrség néhány nappal ezelőtt érdekes bemutatót tartott."

    Jahh, annyira érdekes volt, hogy ez nem is online házkutatás.
  • Sir Quno Jedi #1
    És gondolom még ezek bírálnák Kínát! :DDD