Napi Online

Olcsón is lehallgathatók a dolgozók

Nemcsak tőlünk keletre és nyugatra, de a magyar társaságoknál is egyre gyakrabban telepítenek kamerákat, ellenőrzik az internetezési szokásokat s tárolják el a dolgozók telefonbeszélgetéseit.

A magyar vállalatok gyakran fapados módszerekkel védekeznek az illojális dolgozók ellen. Az egyik legolcsóbb, a számítógépes munka megfigyelését lehetővé tevő alkalmazások a keyloggerek, amelyek a háttérben észrevehetetlenül tárolják az alkalmazottak összes billentyűleütését. A neten számos ingyenesen elérhető, egyszerűbb keylogger program található, és bár nem reklámozzák, azért a jelentősebb IT-biztonsági cégeknél is előfordul, hogy forgalmaznak és telepítenek is ilyen szoftvereket.

A számítógépes tevékenységet titokban figyelő és jelentő programok az Egyesült Államokban a munkahelyeken jogszerűen alkalmazhatók, ám az Európai Unió nem ennyire megengedő a munkaadókkal szemben, itt csak a dolgozók tudtával és beleegyezésével telepíthetők a munkahelyi gépekre - jelentette ki egy, a neve elhallgatását kérő szakértő. Mint elmondta, társasága is forgalmaz ilyen szoftvert, s a vevőik között előfordult már bank is, ahol a külső partnerek gépeire telepítettek keyloggert (a partnercég dolgozóinak tudomásával), hogy az esetleges vitás tranzakcióknál a billentyűleütések utólag kontrollálhatók legyenek. Véleménye szerint ilyen esetben, de csak ilyenben, azaz a felhasználók tudomásával elfogadható megoldás lehallgatószoftvert telepíteni a számítógépekre.


Egyszerűbb módszer az alkalmazottak ellenőrzésére a levelezés tárolása, feldolgozása. Ma már olyan fejlett intelligenciával rendelkező szoftverekkel elemzik a dolgozók e-mailjet, hogy azok a levelezési szokások alapján nemcsak a munkahelyi összefonódásokat képesek feltérképezni, hanem e szokások változása esetén figyelmeztethetik a vállalat vezetését egy alkalmazott kilépési szándékára. A kíváncsi munkáltatók azonban szinte soha nem a saját informatikusukat bízzák meg a feladattal - többnyire erre szakosodott vállalkozásokat fogadnak fel. A levelek így ehhez a céghez futnak be, majd az itteni szakemberek készítenek rendszeres elemzéseket is.

A bejelentett ellenőrzések költségcsökkentő hatással járnak még akkor is, ha valódi ellenőrzés, megfigyelés nem történik. Az az alkalmazott, aki tudja, hogy megfigyelik, visszafogja magáncélú telefonálását, netezését és levelezését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Piel #8
    "Ezt a hozzáállást „szeretem” én is az informatikusainkban. Ahelyett, hogy elvégeznék a feladatukat, inkább az usereket okolnak mindennel és tiltják el mindenről a biztonságra hivatkozva."
    Mint ahogy az elődöm is elmondta sokszor az egyszerű felhasználótól kell megvédeni a nagy rendszereket, akik abszolút módon nem értenek a számítógéphez. A te számítógépes tudásod is megkérdőjelezhető, ha egy NOD32-re hivatkozol és ezt elegendő védelemnek tartod! Valószínűleg fogalmad sincs egy nagy hálózat üzemeltetéséről! A NOD után pedig próbálj meg egy rendes alkalmazást, és meg fogsz lepődni.
    Viszont, hogy a gyerekek otthonukban való megfigyelése nem bűncselekmény az nekem új! Szerintem bűncselekmény a magánszférába behatolni ilyen módon! Kérem! Ne hasonlítsuk össze a gyerekek megfigyelését egy bűnöző megfigyelésével, hiszen annak is szabályai vannak: a megalapozott GYANÚ, ami alapján egy bíró engedélyt ad! Minimum a szülőket nyilatkoztatni kellett volna, hogy engedik-e a csemetéjük megfigyelését!
  • Munkas #7
    Ezt a hozzáállást „szeretem” én is az informatikusainkban. Ahelyett, hogy elvégeznék a feladatukat, inkább az usereket okolnak mindennel és tiltják el mindenről a biztonságra hivatkozva.

    Érdekes módon otthon egy NOD32 simán megvédi a gépeket mindentől. A vírusos pendrive, a csatolt fájlok és a torrent sem okoz gondot. Pedig nincs állandó informatikai felügyelet, hatalmas informatikai fejlesztési és fenntartási költségek.
    A cégnél meg még dokkolót sem jár a laptophoz, mert az is biztonsági rést okoz, az egyéb korlátozáskoról nem is beszélve.
    Ennek ellenére néha azért nem működik a belső hálózat, a levelezés, hetente hívogatni kell az informatikusokat, mert valami problémát mindig okoznak a korlátozásaik, fejlesztéseik.

    Én lassan eljutok oda, hogy veszek magamnak a munkahelyre egy saját gépet mobil net-el. Ha valamihez meg belső hozzáférés kell, akkor a benti gépről elküldöm egy mailben. És evvel a lehallgatási probléma is megoldódik.
  • nickwearby #6
    És ezt el is hiszed?

    Azt az 5 éveset már eleve megfigyelték.

    Ha mindent és mindenkit megfigyelnének, meg eltárolnának, akkor nem munkanélküliség lenne, hanem munkaerőhiány....
  • harcu #5
    ÉS azt hogyan reagálod le, ha bemész a boltba, ott áll a kurva hosszú sor a pénztárnál, a pénztáros meg éppen kiönti a lelkét telefonon a barátnőjének? Ilyenkor megértően bólogatsz, és zsebkendőt adsz neki, vagy kitéped a kezéből a telefont és lekurvaanyázod? Pedig nem stratégiai fontosságú helyen dolgozik.
    Dolgoztam olyan helyen, ahol a szőke kollegina egy pendrive-on 63 vírust hozott be a céghez, mert a kisfia a céges pendrive-on gyűjtögette a warezcuccokat. Következő alkalommal már csak 40 újabb vírust hozott be. Aztán mikor a víruskereső automatikusan letörölte a cuccait, akkor meg felháborodott. Gyorsan le is kapcsolta mindig a víruskergetőt, nehogy megakadályozza az ámokfutását. Ebben az időben a céges szerveren 2300 vírustalálat volt, ami miatt az összeomlott. Pedig minden gépen állandó víruskereső futott. Persze a szőke kollegina hápogott a legjobban, hogy miért nem éri el a cuccait.
    Az egyébként érdekelne, hogy ha a cég proxyn keresztül engedi ki a forgalmat, és úgy logol, akkor te azt hogy tudod megkerülni? A proxy, ha jól van beállítva, nem kerülhető meg.
    Ha rendszergazdán múlik, egyetlen felhasználót sem enged be a jól működő hálózatába, mert mindegyik egy időzített bomba.
  • Rotyoka #4
    Ebben az a poén, hogy MINDENKI beszélgetéseit tárolják nem is beszélve az internetesről.

    Furcsa mód egyes bűntényekben kerülnek elő 5 évvel ezelőtti vonalas telefon beszélgetések bizonyítéknak, csak arról nem beszélnek hogy hogyan is...
  • Weiss #3
    Nem Vácon dolgozol netán?
  • djstefi #2
    ez sajnos mar reg nem ujdonsag :( nalunk pl. csak az anyaceg weboldalat tudjuk elerni + minden cd/dvd es usb meghajto/port le van tiltva. arrol nem is beszelve, hogy figyelik ki es mikor melyik geprol probal mas internetes oldalra csatlakozni - persze hiaba. soot ! mobil telefon hasznalata is szigoruan tilos !
    es nem, nem a honvedelemnel vagy az fbi ,cia,vagy valami ilyesmi francos cegnel, alakulatnal melozok ... csak a konnyu iparban.
  • bracsek #1
    Jah, hogy most én ne internetezzek? :D mert még van 11 perc a melómból?