Berta Sándor

A Microsoftnál dolgozott az egyik orosz kém

Az Egyesült Államok kitoloncolta Oroszországba a nemrégiben kirobbant kémügy egyik gyanúsítottját.

A The Washington Post tudósításában kiemelte, hogy a felgöngyölített csoport tizenkettedik tagja tavaly ősz óta élt az USA-ban és a Microsoftnál dolgozott, legutóbb kezdő programellenőrként. A hatóságok eddigi ismeretei alapján a redmondi cégnél semmilyen információt sem tudott összegyűjteni. Sikerült továbbá megállapítani, hogy a 23 éves Alekszej Karetnyikov a tevékenységével nem okozott károkat sem a Microsoftnak, sem az Egyesült Államoknak.

Egy neve elhallgatását kérő magas rangú nyomozó ezt azzal indokolta, hogy Karetnyikov még csak kezdte kiépíteni a tevékenységét. Mivel a kémkedést nem sikerült rábizonyítani, ezért nem emeltek ellene vádat sem, de kiutasították az országból, mert elismerte, hogy illegálisan tartózkodott az Egyesült Államokban. Hétfőn szállították ki New Yorkba, majd kedden repülőre ültették és elhagyta az USA-t.


Alekszej Karetnyikov

A lap információját megerősítette Lou Gellos, a Microsoft szóvivője, aki közölte: a lebukott férfit 9 hónapon keresztül foglalkoztatták szoftvertesztelőként a vállalat redmondi központjában. A vállalat megvizsgálta Karetnyikov vállalatbeli ténykedését, és biztosra veszi, hogy az orosz férfi nem fért hozzá illetéktelenül a szoftvergyártó cég programjaihoz, belső forrásaihoz vagy a felhasználói bázisához - mondta a szóvivő. Időközben ismertté vált az is, hogy a kém a saját Facebook-profilja szerint egy másik cégnek, a Neobit nevű román szoftverfejlesztő vállalkozásnak is dolgozott.

Karetnyikov alig 20 kilométerre lakott attól az orosz házaspártól - Michael Zottolitól és Patricia Millstől (valódi nevük Mihail Kucik és Natalja Pereverzeva) -, amelyet beismerő vallomás után, kémcsere keretében kitoloncoltak az országból. Ennek ellenére az FBI nem talált közöttük semmilyen kapcsolatot. Zottoli és Mills tavaly októberben költözött Virginiában, ugyanabban a hónapban, amikor Karetnyikov visszatért az Egyesült Államokba, hogy elfoglalja az állást a Microsoftnál. A fiatalember a tizenkettedik személy, akit összefüggésbe hoztak a június végén felgöngyölített orosz kémhálózattal. A hidegháború szellemét idéző hírszerzési ügyben tíz személyt az FBI vett őrizetbe, míg egyet Cipruson tartóztattak le a helyi hatóságok, de őt óvadék ellenében elengedték, majd megszökött. A Szövetségi Nyomozó Iroda által lefülelt férfiak és nők a múlt hét végén egy amerikai bíróság előtt beismerték, hogy kémkedtek. Néhány órával később kicserélték őket négy, Oroszországban börtönbüntetésre ítélt férfire, akik az USA-nak kémkedtek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Kara kán #7
  Meszet ettél?
  Ez nem hisztéria, ez valós veszély.
  Egyébként, én is szeretnék dolgozni a Mikroszoftnál, de engem biztos nem vennének fel olyan könnyen mint ezeket a Karetnyikovokat. Vajon miért?
  Tán annak a bizonyos vallási kisebbségnek a tagja volt a lelkem, mint a Rosenberg házaspár?
 • GG #6
  Ez nagyon ismerős...a történelem ismétli ön magát. A vörös veszély felütötte a fejét ez lesz a következő szigorítások oka a [("szabad")] egyesült államokban. Úgy Hovernek volt az elme baja a vörös veszély, valami haszonló mentalitású arc ül most a FBI főszékében?!?...
 • eto demerzel #5
  tehat ha 20 km korzetben lakik es orosz akkor csak kem lehet.
 • RoyalPredator #4
  Mi oroszok mindenhol ottvagyunk...

  MONDJATOK VALAMI ÚJAT! :))
 • farxis #3
  hahaha az applehez nem tuttak bejutni hahahaa!!!
 • nessboth #2
  Akkor biztos miatta ne lett Fable 2 PC-n !!!!