Berta Sándor

600 000 dollárt fizet a webkamerás megfigyelésekben érintett iskola

Lezárult a Lower Merion School District tavasszal kirobbant megfigyelési ügye. Az intézmény több, mint félmillió dollárt kénytelen átutalni a károsultaknak.

David Ebby, a Lower Merion School District felügyelőtanácsának elnöke hivatalos közleményben jelentette be, hogy összesen 600 000 dollárt fizetnek két diáknak és Mark S. Haltzman ügyvédnek. Mindez azt jelenti, hogy a peren kívüli megállapodással lezárult a nyolc hónappal ezelőtt kirobbant ügy.

Mint akkor nyilvánosságra került, a Lower Merion School munkatársai titokban, a diákok laptopjainak webkameráit felhasználva figyeltek meg 40 nebulót és két év alatt összesen 58 000 fotó készítettek. A helyi ügyészség és az FBI azonnal vizsgálatot indított az ügyben, de Zane Memeger ügyész szerint minden kétséget kizáróan nem sikerült bizonyítani, hogy az elkövetők bűncselekményt követtek volna el. A döntés ellen a Robbins család és Jalil Hasan, az iskola egykori diákja fellebbezett és polgári pert indítottak az iskola ellen. Michael és Holly Robbins, a 15 éves Blake szülei úgy döntöttek, hogy a fiúk a jövőben már a Harriton High School diákja lesz.


Blake Robbinsról két hét alatt összesen 400 fotót készítettek otthonában, saját laptopja webkamerájával az iskola rendszergazdái

Az ügy kirobbanása után azonnal kirúgtak két technikust, egy szakértői csoport megvizsgálta az eljárást, s elnézést kért az érintett nebulóktól és a szüleiktől. Az intézmény vezetői azzal védekeztek, hogy a megfigyelési lehetőséggel csak akkor éltek, amikor egy Macbook eltűnését jelentették a tanulók.

A peren kívüli egyezség értelmében Blake Robbins 175 000, míg Jalil Hasan 10 000 dollár kártérítést kap volt iskolájától. Ahogy azt már szeptember közepén sejteni lehetett, a legjobban az ügyvéd járt, Mark S. Haltzman markát ugyanis 425 000 dollár üti. Az oktatási intézmény biztosítója, a Graphic Arts Mutual Insurance által kifizetett teljes összeg eléri a 1,2 millió dollárt. "Úgy gondoljuk, hogy a peren kívüli megállapodással egy olyan megoldást találtunk, amely lehetővé teszi a számunkra, hogy a gyerekek, az adófizetők és az egész iskola szempontjából egyaránt előrelépjünk" - írta Ebby.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mad mind #3
    Szóval megvannak a titokban készült képek az iskolában, de mégse lehet bizonyítani, hogy ők csinálták? Ha az én gépemen lettek volna a képek, akkor már a 20-éves börtönbüntetésemet tölteném. Amerikai jogrendszer.
  • bandypappa #2
    "a legjobban az ügyvéd járt, Mark S. Haltzman markát ugyanis 425 000 dollár üti."

    Hívd Gerald Broflovskit, Kyle papáját. Mindenki kontra mindenki.
  • Rotyoka #1
    én / család ra pereltem volna ennyit