Berta Sándor

Online is felfedezhetők 17 múzeum kiállított művei

A világ 17 jelentős múzeumának és művészeti galériájának műalkotásai a Google Art Project kezdeményezésének köszönhetően immár egy közös internetes felületről is elérhetők.

A programban 9 ország 11 városának összesen 17 múzeuma vesz részt, köztük van a Washingtonban található Smithsonian Intézet The Freer Gallery of Art részlege, a New York-i The Metropolitan Museum of Art, a berlini Régi Nemzeti Galéria és a The Museum of Modern Art, a madridi Museo Reina Sofia, a prágai Museum Kampa, a londoni Nemzeti Galéria és a Tate Britain, a Versailles-i Kastély, az amszterdami Rijksmuseum és Van Gogh Museum, a szentpétervári Ermitázs, a moszkvai Állami Tretyakov Galéria, valamint a firenzei Uffizi Képtár.

A felhasználók összesen 486 művész - többek közt El Greco, Goya, Rembrandt, Vermeer, Renoir, Gaugin és Manet - 17 gigapixeles és 1062 nagy felbontású felvételét tekinthetik meg. A képeken a 17 múzeum és képtár összesen 385 termében kiállított műalkotások láthatók. Az internetezők egyetlen kattintással eljuthatnak az Ermitázs vagy az Uffizi Képtár falai közé, több felvételt is megnézhetnek, vagy kiválaszthatnak egyetlen alkotást. A múzeumok virtuális bejárásához a Street View-technikáját alkalmazzák: a látogatók távozása után a kamerák végiggördültek a kiürült galériák üres szobáin, a kiválasztott termekről 360 fokos felvételek készültek, amelyeket aztán egymáshoz fűztek.


A projektben résztvevő mindegyik múzeum kiválasztott egy remekművet, amelyről a szakemberek nagy felbontású fotókat készítettek, majd ezeket a összeillesztették. "Mindegyik ilyen gigapixeles fotó kereken 7 milliárd képpontból áll és a nézők számára lehetővé teszik, hogy az egyes alkotásokon a legapróbb, szemmel már nem látható részleteket is, például az ecsetvonásokat, megcsodálhassák" - olvasható a berlini Állami Múzeum közleményében.

Nicholas Penny, a brit Nemzeti Galéria igazgatója azt hangsúlyozta, hogy a Google lehetővé teszi a múzeumok számára, hogy a legjelentősebb műveiket olyan módon mutathassák be, ahogyan korábban nem volt lehetőségük.


A felhasználók az egyes bemutatott műalkotásokhoz számos kiegészítő képet, szöveget, audio- és videofájlt találhatnak, megtudhatják, hogy egy művésznek milyen más festményei vagy szobrai vannak, továbbá hogy mikor épült az adott múzeum. A Google-fiókkal rendelkezők pedig még megjegyzéseket is fűzhetnek az egyes felvételekhez és a Create an Artwork Collection funkció használatával akár a kedvenc összeállításukat is elkészíthetik. A Google maga finanszírozta művészeti programját, amelyet "nem kereskedelmi haszon reményében" indított el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • 4DSee #12
    Köszönöm az első konstruktív hozzászólást :)
    Ha érdekelnek ilyen dolgok vedd fel velünk a kapcsolatot.
  • opeca #11
    Helyesbítek, az Internetes média. A nyomtatott közül van amelyik azért néha maga is utána megy a hírnek.
  • opeca #10
    A magyar "média" az MTI-ből tájékozódik. - igen ennyire megdolgoznak a hírekért - Ez az első és legfontosabb dolog, amit realizálni kell ahhoz, hogy egyáltalán felhívd magadra a figyelmet.
  • 4DSee #9
    Lehet de a kettő egész másra való, máshogy is működik.
  • skydrake #8
    Ezt a VisuLand.com is tudja csak ott tudsz beszélgetni a többi belépett emberrel mikrofonon, akikhez közel mész. Ezt is magyarok csinálják.
  • 4DSee #7
    Mert valamiért hibás az URL, 2 dupla W van 3 helyett :) Szóval helyesen 4DSee
    A minősége pedig ahogy az oldalon is említve vagyon lehet sokkal jobb is, nem a technológia szab határt,ez a legalacsonyabb felbontású verzió, létezik az oldalon bemutatottaknál 4x nagyobb felbontású is. Az lehet hiba hogy a magas felbontásúak külön nem szerepelnek ott.
    Az alacsonyabb felbontású természetesen kisebb méretű.
    Nem CAD programmal készül egyébként, a program minden egyes része teljesen egyedi fejlesztés, ahogy a tér készítése is az.
  • zobor #6
    Nem akartam így írni, de valóban, a 4DSee letölthető demóinak technikai szintje valahol a 90-es évek végi középszerű 3d-s játékok minőségét tükrözi. Ezzel azért nehezen lehet manapság labdába rúgni.
  • Cat #5
    Szerintem van esély rá, hogy az is közrejátszik ebben, hogy a http://ww.4dsee.hu/ oldalon nem jön be semmi. Legalábbis most nálam elérhetetlen.
  • zobor #4
    Azzal lehetne vitatkozni hogy mennyire jó a 4DSee, de véleményem szerint itt nem a technológiai megoldásról van szó (hiszen a street view évek óta létezik már), hanem a kínált tartalom értékéről! Ha majd a 4DSee is hasonlóan tartalmas megoldással jelentkezik, szerintem biztosan hallunk róla a magyar médiában...
  • CptObvious #3
    A hír nem is a technikai megvalósításról szólt, hanem hogy elérhetővé vált a világ több pontján lévő múzeum virtuális meglátogatása.

    Ez a 4Dsee meg szép próbálkozás, de pl ilyen múzeumlátogatásra teljesen alkalmatlannak tűnik. Letöltöttem a Szépművészeti múzeumot, és szörnyen sz@r volt a minősége. Ha a képek közelébe mentem, már olyan szemcsések voltak, hogy rossz volt nézni.
    Mondjuk le is van írva az oldalukon, hogy a 3D-t valamilyen CAD programmal készítik, ergo köze nincs a fotórealizmushoz.