Berta Sándor

A német törvényeket sértheti a Google Analytics

Alexander Dix berlini adatvédelmi biztos nem csak a Google szolgáltatását támadta, hanem a Facebook és az Apple alkalmazás-platformjait is.

A szakember álláspontja szerint az IP-címeket úgy kellene kezelni, mint a telefonszámokat, hiszen azok is úgymond olyan gépi címek, amelyek kapcsolatba hozhatók az egyes személyekkel. Vagyis mindegyik IP-címre gyakorlatilag személyes adatként kellene tekinteni. Ráadásul a szolgáltatók sem tesznek olyan szempontból különbséget az IP-címek között, hogy melyik rendelhető hozzá egy személyhez és melyik nem. Mindez azt jelenti, hogy a cégek nem továbbíthatják az Egyesült Államokba az IP-címeket a felhasználó engedélye nélkül. Németországban éppen ezért jelenlegi formájában nem engedélyezhető a Google Analytics működése.

Dix hozzátette: az Analytics esetében további tényező, hogy a Google a megszerzett adatokat felhasználói profilok létrehozására használja fel. Ezt azonban a jelenleg hatályos távközlési törvény alapján az emberek meggátolhatják, a honlapok üzemeltetői pedig kötelesek egy ilyen kérésnek eleget tenni. A leghatékonyabb megoldás azonban kétségtelenül egy úgynevezett Opt-out modul használata lenne. Ugyan a vállalat európai és német adatvédelmi szakemberekkel is tárgyalt, de nem tett meg mindent a megállapodásért.

Az óriáscég által elérhetővé tett böngészőkiegészítő nem elegendő, mivel nem érhető el minden platformra, ráadásul az IP-adatok továbbadását és a sütifájlok lementését nem akadályozza meg. Továbbá a társaság nem teszi lehetővé azt sem, hogy a portálok működtetői üzleti kapcsolataik befejezése után töröljék az oldalukon keresztül generált információkat.

Dix amiatt is kritizálta a Google-t, hogy fenntartja magának a jogot arra, hogy az Analytics segítségével összegyűjtött adatokat más szolgáltatásaival, például a Google Mail információval ötvözze. Ez szintén nem egyeztethető össze a hatályos német adatvédelmi joggal. Az adatvédelmi biztos hangsúlyozta: szerinte a Google Mail sem működhet legálisan Németországban. Célja, hogy a problémákat a társaság szoftveresen megoldja, a cél nem a bírságok kiszabása.

A berlini jogász végül leszögezte, hogy a Google Analytics mellett a feltörekvő alkalmazás-platformok, például az Apple és a Facebook szolgáltatásai is aggodalomra adnak okot. Az e portálokon kínált programok ugyanis az adatokat közvetlenül a szolgáltatóknak küldik el és mindez anélkül történik, hogy erre a folyamatra a Facebooknak vagy más platformnak befolyása lenne. Ráadásul az adatátvitel során a szükségesnél több információt továbbítanak. Éppen emiatt itt is érvényes az adattakarékosság elve, vagyis csak azokat az információkat gyűjthetik a szolgáltatók, amelyek a platformok üzemeltetéséhez elengedhetetlenek. Az oldalaknak finomabb beállítási lehetőségeket kell kínálniuk, amelyek segítségével a felhasználók szabályozhatják, hogy mely adatokat továbbítsa a rendszer és melyeket ne.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Adatvédelem #9
    A felhasználói profilok építése és azok felhasználása már az EU szemét is kezdi szúrni, talán előbb-utóbb lesz vmi korlátozás is. http://ppos.hu/jogszabalyok_linkek/PPOS_adatvedelem_cookie_opt-in_201007.pdf
  • hangulati #8
    erdekes, hogy mindehova mashova beenged, ahova a gmail jelszavam kell, csak a levelezesbe nem. letilthatnanak barhonnan, de nem. vajon ez hogy van? sikitok a remulettol, hatha valaki feltoltott valami kamuvideot a jutubomra. ne adj' Isten, meg rosszabb... aldom, amit csak aldhatok, hogy soha, semmilyen kozom -ezt leszogezem- sem a fa(e)szbukhoz, sem hasonszoru tarsaihoz kozom nem volt. Iwiw-em van, de foleg osztalytarsak miatt. Na, meg arrol azt mondjak, hogy NbeHa. akkor nekem nincs vele bajom. hetente egyszer belefer.
  • hangulati #7
    elolvastam a sugot. nagyteso kisemberhez. tipikus ugyvedszoveg, es nagyon nyalas. sebaj. biztos nem csak nekem van ezzel problemam. varok. azt mar megtanultam. az ido nagy ur.
  • hangulati #6
    /psze. kosz. es, ha nincs mobilom? eddig ezt egyszerubben is meg lehetett oldani. tortent ilyen regebben is, erdekes, nem kellett email cimen es emlekezteto kerdesen kivul semmi mas. es NEM adom meg a mobilszamomat. bocs. megadom szivesen, csak nem ilyen modon. szerintem gugli nevvalasztasa talalobb, mint gondoljuk. ha mar ennyire akarnak tudni mindent, miert nem irnak egy levelet elobb, hogy " nezd ordog! kelleni fog a telefonszamod, a mereteid, valamint a felmenoid betegsegei, egyebkent NE kezdd el hasznalni/ feletsd el szolgaltatasunkat !" akkor tudom, ez van, es tudod mit?: megadom. de igy... mi az, hogy egy napi szinten hasznalt szolgaltatas hasznalata attol fugg, hogy boldog mobiltulajdonos vagyok-e? menjenek a francba. leszedem az earth-ot is. most azonnal. es biztos nekem van osszeeskuves-elmelet szenvedek beleje-m.
  • passatgt #5
    ezzel neked tettek szivességet, ugyanis valószínűleg illetéktelenek próbáltak belépni a fiókodba, ezért megváltoztatták a jelszavadat

    súgó
  • hangulati #4
    ps. masik geprol sem tudtam belepni, meg egyaltalan sehonnan sem. csak par cimre szuksegem lenne. hu de mennyire gusztustalanok. ezt nem ugy hivjak, hogy zsarolas?
  • hangulati #3
    par nappal ezelottig meg gugliparti voltam. majd az tortent, hogy be akartam lepni a gmail fiokomba, es nem tudtam. az jott, hogy az en cimemrol "gyanus" tevekenyseget eszleltek, ezert meg kell adnom a mobilom szamat. nem adtam meg, azota is gondolkozom, hogyan tudom visszanyerni az ottani levelezesemet. felhaborito, es gyomorforgato. nem vagyok tobbe gugliparti. gugli! tobb a soknal, amit megengedtek magatoknak. ez nem fair.
  • aronvirginas #2
    Igaza van!
  • passatgt #1