Berta Sándor

Leállították a Google elleni olasz kartelleljárást


Az Autorita' Garante Della Concorrenza E Del Mercato (AGCM) döntése szerint a Google ígéretet tett arra, hogy az olasz kiadók a jövőben különösebb retorziók nélkül blokkolhatják a Google News számára biztosított tartalmakat. Egy ilyen intézkedés a jövőben nem von majd maga után a korábbihoz hasonló válaszlépéseket. Az amerikai cég ugyanis gyakran alkalmazta azt a büntetést, hogy lerontotta keresési rangsorában a szolgáltatását nem támogató kiadók besorolását.

Emellett változhat a helyzet a reklámbevételek elosztásának területén is, a Google ugyanis nyitottnak mutatkozott e kérdés újratárgyalására. Az AGCM egyébként gyakorlatilag teljes mértékben elfogadta a Google javaslatait. Az olasz versenyhivatal még tavaly kezdeményezett kartelleljárást a társaság ellen, miután a FIEG nevű kiadói szövetség azzal vádolta meg őket, hogy visszaéltek piaci pozíciójukkal.

Érdekes módon Carlo Malinconico, a FEIG elnöke közleményében nem háborodott fel az AGCM döntése miatt, hanem üdvözölte azt, mondván a hivatal érdemben foglalkozott a Google tevékenységével ezen a területen. A vezető egyúttal hozzátette, hogy a sor most a törvényhozókon van, akiknek megfelelő jogszabályokat kell kidolgozniuk és megszavazniuk ahhoz, hogy ilyen visszaélések a közeljövőben már ne történhessenek meg. Malinconico rámutatott, hogy nem véletlenül indított vizsgálatot a tengerentúli cég ellen Franciaország, Németország, sőt az Európai Bizottság is. Ugyanakkor azt nem lehet tudni, hogy az olasz határozat mennyiben befolyásolja a többi európai eljárás sorsát.

A Google egy e-mailben kiadott közleményben azt hangsúlyozta, hogy a lezárult vizsgálat nem igazolta a FEIG vádjait és tagadta, hogy korábban hibázott volna. Azoknak a hírszolgáltatóknak, akik nem hajlandók az anyagaikat a Google News szolgáltatással megosztani ugyanakkor semmilyen retorziótól nem kell tartaniuk és nem részesülnek más elbánásban. Az internetes cég összességében elégedett volt az eljárás eredményeivel és kiemelte, hogy azok megoldási példaként szolgálhatnak a többi konfliktus számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!